Δυο ώρες συζητούσε ο Τσίπρας με την Ζωή

Δεν παραιτούμαι, αν θέλετε κάντε μου πρόταση μομφής, η «ερμηνεία» των τελευταίων τοποθετήσεών της - Την άδειασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους «πραξικοπηματίες» και την επιστολή στους ξένους ηγέτες

Πολιτική «θύελλα» και θεσμική καραμπόλα έχει προκαλέσει η κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας την παραβίαση -όπως εκτιμά- του Συντάγματος με τις συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα.

«Αυτό που ζητούν οι «θεσμοί» είναι αν μπορούσα να εξέδιδα και μία σφραγίδα "Βουλή των Ελλήνων" για να επικυρώνουν τα φιρμάνια τους» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας: «Έχω θεσμική υποχρέωση να αντιδράσω ως πρόεδρος της Βουλής και να ζητήσω από όλους να πάρουν θέση απέναντι σ' αυτή την εκτροπή», κάνοντας λόγο για «ταφόπλακα σε άλλη μία εκδήλωση της Δημοκρατίας».




Εξίσου αιχμηρή είναι και η επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Ειδικά για τον κ. Τσίπρα που έχει την ευθύνη της προώθησης των νομοσχεδίων στην Βουλή του επισημαίνει πως οι διαδικασίες «δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή» και τον καλεί να αρθεί στο ύψος των θεσμικών απαιτήσεων.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό


Πάντως έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου κλιμακώνει μια στρατηγική που ως αναπόφευκτη κατάληξη έχει την πλήρη ρήξη με την κυβέρνηση. Θεωρούν πως  οι χθεσινές της τοποθετήσεις αλλα και το περιεχόμενο της επιστολή της έχει διπλό στόχο. Τον προφανή, να επισημάνει δηλαδή ξεκάθαρα την διαφοροποίησή της με το περιεχόμενο των νομοσχεδίων και με την κοινοβουλευτική υπερ-κατεπείγουσα διαδικασία. Αλλά και να προκαταβάλει την αρνητική της στάση στην περίπτωση που ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζητήσει την παραίτησή της κατά την σημερινή τους συνάντηση. Υποστηρίζουν συγκεκριμένα πως η προσπάθειά της να επισημάνει πως ως Πρόεδρος της Βουλής θα εξαντλήσει τις θεσμικές της δυνατότητες προκειμένου να εμποδίσει το «πραξικόπημα», τον εκβιασμό της κυβέρνησης και την «κατάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών» μεταφέρει και μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου πως «δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Αν θέλετε κάντε μου πρόταση μομφής». Προσθέτουν μάλιστα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα την ηρωοποιούσε και θα ενίσχυε τις πολιτικές της φιλοδοξίες.




Η αντιπολίτευση ζητά την καθαίρεση της Προέδρου

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κάλεσε όλες τις πτέρυγες να σεβαστούν την κρισιμότητα των στιγμών και να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.

Όταν όμως έφτασε στην πρόεδρο της Βουλής τότε εκτόξευσε σφοδρά πυρά.

«Κυρία Πρόεδρε, και εμείς θα θέλαμε να έχουμε πιο απλόχωρη διαδικασία συζήτησης. Έχετε υπόψη σας το κοινό ανακοινωθέν που θέτει ως ημερομηνία τη σημερινή. Κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτή την προθεσμία. Βεβαίως, θα μπορούσαμε και εχθές να συνεδριάσουμε. Το νομοσχέδιο από χθες κατατέθηκε και σήμερα θα είχαμε τη δεύτερη μέρα συζήτησης. Σε αυτό εσείς πρέπει να απαντήσετε. Το νομοσχέδιο είναι γνωστό προ καιρού. Δυστυχώς, το έφερε έτσι η πολιτική συγκυρία» είπε.

Και πρόσθεσε: «Συνειδητοποιώντας το ιδιότυπο καθεστώς που καλείτε να νομοθετήσει η Βουλή σε πλαίσιο κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας που απορρίπτει τη διαδικασία που του παραβάλατε. Για όλα αυτά και για λόγους εκτάκτου ανάγκης του ελληνικού λαού πρέπει σήμερα να ολοκληρώσουμε».








Κόντρα και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την πρόεδρο της Βουλής είχε «αδειάσει» νωρίτερα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απαντώντας στην επιστολή της, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι δεν διαθέτει καμία θεσμική ή πολιτική δυνατότητα, ώστε να ανταποκριθεί στο αίτημά της.

Ο κ. Παυλόπουλος επισημαίνει στη σχετική απάντηση προς τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση».

«Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, τη δυνατότητα απευθείας αλληλογραφίας μαζί τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση του Προέδρου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, από έδρας, δεν άφησε ασχολίαστη την απάντηση Παυλόπουλου. «Δεν κατανοώ πως γνωρίζετε την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ευγενώς μου γνωρίζει ότι ο ΠτΔ αρνείται να ενημερώσει τους ομολόγους του και με καλεί να το πράξω εγώ. Οι απόψεις μου δεν είναι προσωπικές, αλλά διατυπώνονται, όπως και οι δικές του, στο πλαίσιο των θεσμικών καθηκόντων».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr