Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μού πρότεινε άλλο υπουργείο

Ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν θα εφαρμοστεί και η Ελλάδα δεν θα πάρει νέο δάνειο, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δανειστών είναι ανυπέρβλητες - Υποστηρίζει ότι ο Σόιμπλε θέλει το Grexit για να «εκφοβίσει» τη Γαλλία

Σε σημαντικές αποκαλύψεις, πέραν της περιγραφής του σχεδίου του για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος με την «υποκλοπή» ΑΦΜ, προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του σε εκπροσώπους hedge funds σε τηλεδιάσκεψη της 16ης Ιουλίου.

Όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το φόρουμ OMFIF με την άδεια του κ. Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει στον τέως υπουργό Οικονομικών να αναλάβει άλλο υπουργείο, μετά την παραίτησή του.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν ήθελε να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης, ενώ υπογραμμίζει ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν ξέρει εάν αυτές θα συνεχιστούν και τώρα που ο ίδιος βρίσκεται εκτός κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα δεν θα πάρει το δάνειο»
Στη συνέχεια, και έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει -λέγοντας μάλιστα ότι απηχεί και τις απόψεις του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου- ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για ένα τρίτο δάνειο από τον ESM προς την Ελλάδα, ύψους 80 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Και αυτό, όπως εξηγεί, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ, τον ESM και τον δρα Σόιμπλε, όπως τον αποκαλεί, είναι πολύ σημαντικές. Λέει λοιπόν ότι, ο ESM θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ωστόσο το Ταμείο επικαλείται την πάγια θέση του ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και τονίζει ότι δεν θα μετάσχει στο νέο δάνειο εάν δεν υπάρξει πρόβλεψη από την πλευρά των Ευρωπαίων για απομείωσή του.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, υπάρχει ο κίνδυνος οι συνάδελφοί του στη Βουλή (σ.σ «όχι στο δικό μου όνομα», όπως λέει) να ψήφισαν στις 15 Ιουλίου υπέρ του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή της συμφωνίας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον ESM, το ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονοκομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη χορήγηση του τρίτου δανείου. Μάλιστα, ο τέως ΥΠΟΙΚ μιλά ακριβώς για «σκληρά μέτρα» και όχι για μεταρρυθμίσεις, καθώς εκτιμά ότι τα ψηφισθέντα προαπαιτούμενα της συμφωνίας δεν αποτελούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως εξηγεί, ισχύει το εξής οξύμωρο: ο Σόιμπλε -«για εντελώς διαφορετικούς λόγους από τους δικούς μου, θέλει το Grexit. Το ΔΝΤ δεν θέλει να παραβιάσει και πάλι το καταστατικό του, χορηγώντας νέο δάνειο σε μία χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος, η Κομισιόν θέλει πραγματικά αυτή η συμφωνία να προχωρήσει, η καγκελάριος Μέρκελ το θέλει επίσης, αλλά δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ των δανειστών».

Η Ελλάδα ως φόβητρο για τη Γαλλία
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης ερωτάται εάν εκτιμά πώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως παράδειγμα, για να «εκφοβίσει» τη Γαλλία. Απαντά ότι ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο».

«Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση, για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του, μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης» τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους, προκειμένου εκείνοι να συναινέσουν στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Παρίσι στις Βρυξέλλες. Και αυτό, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τού έχει πει ότι δεν θεωρεί πως η Ευρωζώνη είναι βιώσιμη και εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω πολιτική ένωση των κρατών-μελών, με εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στην Κομισιόν.

Ο ρόλος της ΕΚΤ
Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΚΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερος, ωστόσο εκ φύσεως η ΕΚΤ είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να ασκεί και πολιτικό ρόλο. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως δανειστής της Ελλάδας, θα έπρεπε να κρατάει τις τράπεζες ανοιχτές, αλλά, παράλληλα, να αυξάνει το βαθμό ασφυξίας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. «Αυτό ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν θα μπορούσε να το κάνει» λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εάν δεν αποκτήσει σύντομα πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. 





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr