«Ρίχνει γέφυρες» ο Σκουρλέτης στον ΣΕΒ

Γύρος επαφών από το νέο του πόστο - Σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τα θέματα της ενέργειας, σύμφωνα με το νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος παραμένει στρατηγικού χαρακτήρα η πολιτική για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της

Με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών  θα έχει συνάντηση την Τρίτη ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ξεκινώντας γύρο επαφών από το νέο του πόστο. 

Η επιχειρηματική κοινότητα έχει υποδεχθεί τη νέα πολιτική ηγεσία στο υπουργείο με επιφυλακτικότητα, με τον κ. Σκουρλέτη να αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο, αλλά και να αποκαταστήσει το δίαυλο επικοινωνίας με το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, όπως η βιομηχανία, η ενέργεια κλπ.  Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στους πέντε μήνες θητείας του, δεν ήρθε κοντά με την  επιχειρηματική κοινότητα, με χαρακτηριστικά παράδειγμα ότι δεν συνάντησε τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, ούτε άλλων μεγάλων ομίλων. Να σημειωθεί ότι κ. Λαφαζάνης δεν είχε παραστεί σε ετήσια εκδήλωση του ΣΕΒ Μάιο, κάτι που είχε συζητηθεί εντόνως. 

Ο κ. Σκουρλέτης, λοιπόν, εκτός από τα προβλήματα στον ενεργειακό κλάδο θα πρέπει να χτίσει γέφυρες και με τον επιχειρηματικό κλάδο. Ο κ. Λαφαζάνης είχε περιορίσει τις  συναντήσεις του κυρίως στα σωματεία εργαζομένων, σε εκπρόσωπους για τα θέματα των αγωγών (Gazprom, TAP κλπ) και με τις διοικήσεις των ενεργειακών ΔΕΚΟ.  

 Ένα κύριο ζήτημα, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το τις βιομηχανίες, είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη με την απαίτηση των εταίρων για κατάργηση των εκπτώσεων μέχρι και 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια με απόφαση γενικής συνέλευσης. Σημειώνεται ότι  ο κ. Λαφαζάνης είχε συστήσει επιτροπή για την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας, που μπορεί να μειώσει το κόστος μέχρι και 25%. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα.  Παράλληλα, θα πρέπει να θέση σε λειτουργία νέα εργαλεία για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, όπως είναι οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος (ΝΟΜΕ). 

Το πρόβλημα στην αγορά είναι σημαντικό, αφού όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στο χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καταγράφεται μείωση στους τζίρους των επιχειρήσεων, που κυμαίνεται από 30% έως 80%, ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενό τους».

Σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τα θέματα της ενέργειας, σύμφωνα με το νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ενέργειας και Περιβάλλοντος παραμένει στρατηγικού χαρακτήρα η πολιτική για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Εννοεί, δηλαδή, τον ΑΔΜΗΕ, τη θυγατρική της στα δίκτυα, που αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα. Υπάρχουν, βέβαια, δύο εναλλακτικές στη συμφωνία με τους Θεσμούς: Είτε ιδιωτικοποίηση ή ισοδύναμα μέτρα, με το ίδιο αποτέλεσμα. Στην ουσία αυτό σημαίνει να αγοράσει το Δημόσιο τον ΑΔΜΗΕ και να λειτουργεί πλήρως διαχωρισμένος ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ. Ωστόσο, το ερώτημα είναι: που θα βρεθούν τα κεφάλαια. Σημειώνεται ότι οι αποκρατικοποίησεις από την προηγούμενη κυβέρνηση περιλάμβαναν την πώληση της μικρής ΔΕΗ, με εκτιμώμενα έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ και την πώληση του 66% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, από την οποία αναμένονταν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, επίτευγμα θεωρείται και κατά τον νέο υπουργό το σχέδιο του ρωσικού αγωγού, ενώ συγκρατημένος  είχε φανεί σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr