Λαφαζάνης: Είμαστε αντιμνημονιακοί, δεν ψηφίζουμε μνημόνια

Λαφαζάνης: Είμαστε αντιμνημονιακοί, δεν ψηφίζουμε μνημόνια

Η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε προεκλογική εκστρατεία - Η Αριστερή Πλατφόρμα οργανώνεται και προετοιμάζει την διάσπαση - Νέα συγκέντρωση σήμερα στο Βόλο με ομιλητή τον Στρατούλη - Ερωτηματικό η τελική στάση της Κωνσταντοπούλου- Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως βρίσκονται μπροστά σε διαζύγιο

Λαφαζάνης: Είμαστε αντιμνημονιακοί, δεν ψηφίζουμε μνημόνια
Κινητικότητα προεκλογικής περιόδου παρατηρείται τις τελευταίες λίγες ημέρες στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδέχεται να βρεθεί εκτός κόμματος μετά την ψήφιση της συμφωνίας λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο – εάν αυτή έχει επιτευχθεί.

Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας ήδη έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζουν μίνι περιοδείες στην Ελλάδα, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έδωσε για μια ακόμη φορά σαφές στίγμα διαφοροποίησης από τις κυβερνητικές επιλογές.

Κλείσιμο
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, πρώην υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εχθές βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συναντήσεις με στελέχη της συγκεκριμένης τάσης. «Δεν στηρίζουμε προαπαιτούμενα για τα μνημόνια και δεν συναινούμε στην εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών από μια κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ένα αντιμνημονιακό πρόγραμμα», σημείωσε. Ξεκαθάρισε, δε: «όταν έρθει νέο μνημόνιο στη Βουλή εγώ δεν πρόκειται να το ψηφίσω. Φαντάζομαι πως το ίδιο θα κάνουν και όλοι οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα». 

Ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι θα συνεχίσει να είναι μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του πρώτου κυβερνητικού κόμματος και ταυτόχρονα θα είναι συνεπής σε ότι έχει δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σήμερα ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Κώστας Δελημήτρος θα βρίσκονται στον Βόλο, όπου εκεί θα είναι κεντρικοί ομιλητές σε πολιτική εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με την κυβερνητική πολιτική. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και άλλα στελέχη της Πλατφόρμας να πραγματοποιήσουν ομιλίες σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαφορετική γραμμή τους, αλλά και δοκιμάζοντας τη δυναμική της θέσεις τους εκτός των τειχών.
  
Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε ένα προαναγγελθέν διαζύγιο, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν θα είναι εύκολο για καμία πλευρά. Η ρήξη με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, σύμφωνα με όσα δηλώνουν «προεδρικοί» και «ρευματικοί», δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη. Εκτιμάται πως από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας βλέπουν ότι αφ’ ενός έχει γίνει αντιληπτό πως δεν μπορούν να ελέγξουν το κόμμα και αφ’ ετέρου πως δεν δύνανται να αποτρέψουν μια εκλογική αναμέτρηση που βρίσκεται προ των πυλών. Το ισχυρό ενδεχόμενο, όπως έγραψε πριν δυο μέρες το protothema.gr, να προηγηθούν οι εκλογές του συνεδρίου, θα δημιουργήσει μια κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία η Πλατφόρμα θα είναι μεν μια υπολογίσιμη εσωκομματική αντιπολίτευση, αλλά σε περίπτωση εκλογικής νίκης ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι κυρίαρχος και οι σκληρά διαφωνούντες χωρίς βουλευτικές έδρες. Κι αυτό γιατί η ηγετική ομάδα έχει ξεκαθαρίσει ότι όσοι βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία δεν μπορούν να βρίσκονται στις λίστες των υποψηφίων.

Επιπλέον υπάρχουν εκτιμήσεις πως θα πρέπει να αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης το βράδυ των εκλογών όσων δεν ψηφίσουν τη συμφωνία, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Εν κατακλείδι, μετά από μια διάσπαση - με τον όποιο τρόπο, οι διαφωνούντες της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να ανακοινώσουν άμεσα τη δημιουργία νέου κόμματος. Σε μια τέτοια εξέλιξη, βέβαια, όσοι θα ακολουθήσουν στην έξοδο θα αλλάξουν αντίπαλο και αντί να έχουν απέναντί τους την «προεδρική» πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν να αντιμετωπίσουν κάποιος παλιούς τους γνώριμους, τους συντρόφους τους από το ΚΚΕ (με ότι αυτό συνεπάγεται). Οι εξελίξεις αυτές, βέβαια, θα επηρεάσουν και συνολικά το εσωτερικό του πρώτου κυβερνητικού κόμματος, καθώς αυτομάτως η κίνηση των 53 θα αναδειχθεί σε ακόμα πιο ισχυρό πυλώνα της νέας κατάστασης.    
 
Η περίπτωση της Ζωής

Μια νέα πολιτική πρόταση επιχείρησε εχθές το μεσημέρι να καταθέσει η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, επιτιθεμένη εμμέσως πλην σαφώς στην κυβέρνηση, βγάζοντας, ωστόσο, εκτός κάδρου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέστησε σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τη συμφωνία, εξηγώντας ότι κατά την άποψή της η σύναψη σύμβασης στο πλαίσιο εκβιασμού δεν συνιστά συμφωνία. Η Πρόεδρος της Βουλής δεν θα αποτελέσει, πάντως, εξαίρεση στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για απομάκρυνση των διαφωνούντων από τις λίστες των ψηφοδελτίων.

Αν και η ίδια ανέφερε πως είναι ταγμένη στην ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την ελπίδα να συμβαίνει το ίδιο και με τον πρωθυπουργό, δεν παρέλειψε  να πάρει και αυτή τις  αποστάσεις της. Επιπρόσθετα η κυρία Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα τη συνδέει σχέση συντροφικότητας, ειλικρίνειας και εκτίμησης. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι εκείνοι που μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν μια διακριτική, αλλά εμφανής προσέγγισή της προς τη μεριά της Αριστερής Πλατφόρας. Γι’ αυτό  έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειωθεί πως η Πρόεδρος της Βουλής υπερασπίστηκε την Αριστερή Πλατφόρμα λέγοντας πως εκεί ανήκουν σύντροφοι και συντρόφισσες με άσπιλη  πορεία και με αδιάψευστη αφιέρωση στην συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον είπε ότι δεν υπηρετούν τη συλλογικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίσεις που θέλουν εκκαθαρίσεις στο κόμμα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτές οι προσεγγίσεις θα προσκρούσουν στην συλλογικότητά το κόμματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης