Πρώτο κρας τεστ για το Μνημόνιο με αγκάθια και ανοιχτά μέτωπα

Στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή η πρώτη ενημέρωση από το κουαρτέτο για τις διαπραγματεύσεις - Δεν έχουν κλείσει μακροοικονομικό σενάριο, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, «κόκκινα δάνεια», ταμείο αποκρατικοποιήσεων - Σχέδια για Eurogroup παραμονή Δεκαπενταύγουστου

Για συμφωνία «με την ψυχή στο στόμα» και πάλι «στο παρά ένα», κινείται η κυβέρνηση. Καταρτίζει τα πλάνα της με την προοπτική να συγκληθεί Eurogroup για τις 14 Αυγούστου, αφού το αρχικό πλάνο για να γινόταν στις 11 του μηνός ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. 

Προάγγελος των εξελίξεων θεωρείται η αποψινή  συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Επιτροπής (EFC), ενός δηλαδή διευρυμένου Euroworking Group στο οποίο οι επικεφαλής Οικονομολόγοι όλων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενημερωθούν από το «κουαρτέτο» των θεσμών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων – επειδή στα δάνεια που δίνει o ESM συνεισφέρουν όλες οι χώρες της ΕΕ και όχι μόνον αυτές της Ευρωζώνης. 

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στις 9 απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει και σύνδεση με την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Παρά τον ενημερωτικό χαρακτήρα της συνεδρίασης, αναμένεται να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα, ακόμα και μέσω διαρροών που ίσως υπάρξουν, για τις προοπτικές συμφωνίας ή μη για νέο πρόγραμμα ή δάνειο-γέφυρα. 

Τα αγκάθια παραμένουν πολλά ή και αυξάνονται 

-  Το μακροοικονομικό σενάριο, που χωρίς αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία, δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα. Συζητείται σήμερα και το Σάββατο αλλά μόνον στα τεχνικά κλιμάκια. Πέρα από τα δημοσιονομικά ζητήματα (ύφεση, πρωτογενές πλεόνασμα, εισπράξεις φόρων, δαπάνες για μισθούς και συντάξεις) εδώ μπλέκεται και το θέμα του «κουρέματος» του χρέους για το οποίο διαφωνούν οι δανειστές μεταξύ τους. Έστω και δύσκολα όμως, το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να κλείσει έως την Δευτέρα, αλλιώς η συνολική συμφωνία απομακρύνεται και έρχεται στο προσκήνιο η εναλλακτική λύση για δάνειο-γέφυρα. 

- Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα υποκαταστήσει τα προνοιακά επιδόματα και το ΕΚΑΣ, δεν μπόρεσε να συζητηθεί ούτε χθες, ούτε προχθές, ίσως και να μην καταστεί εφικτό ούτε και σήμερα. Ενδεχομένως αύριο η ελληνική πλευρά να μπορέσει να ξεπεράσει τα εμπόδια για να «πλασάρει» το δικό της σχέδιο. 

- Στα τεχνικά κλιμάκια θα συζητηθεί επίσης σήμερα και το θέμα των κόκκινων δανείων, με βάση την εισήγηση της ιαπωνικής Nomura. Παρά τις αντιδράσεις των δανειστών για τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου κρατικού φορέα που θα χειριστεί τις υποθέσεις αυτές, η ελληνική πρόταση συζητείται και δεν έχει απορριφθεί. 

- Tο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπαίνει και πάλι στο τραπέζι, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να εξετάζουν την ελληνική πρόταση, αλλά να επιμένουν ακόμη στη δική τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση από πλευράς της αναμένεται να καταθέσει και την πρότασή της για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για την πρόωρη συνταξιοδότηση προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας κατά τουλάχιστον μία 5ετία, με άμεση εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Προβλέπει αύξηση ορίων ηλικίας 6 μήνες κάθε χρόνο (αντί 18 για μήνες που λένε οι δανειστές)  και ολοκλήρωση το 2021 έως 2022.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η διαδικασία αξιολόγησης της ποιότητας ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο να «τρέξουν» τα stress tests μέσα στον Αύγουστο, να δημοσιευθούν πριν από τον Νοέμβριο τα αποτελέσματα και η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, για να αποκλειστεί εντελώς το «κούρεμα» καταθέσεων.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών επιδιώκεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα (πιθανόν την Τετάρτη 12 Αυγούστου) ενώ η κυβέρνηση αναμένει να λάβει μέσα στο Σαββατοκύριακο προσχέδιο του νέου Μνημονίου.

Στόχος είναι το προσχέδιο αυτό να λάβει την τελική μορφή του και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή έως τις 18 Αυγούστου, ώστε να κυρωθεί από τα ξένα κοινοβούλια  και να εκταμιευθεί η πρώτη δόση «στο παρά ένα», προκειμένου στις 20 Αυγούστου να αποπληρωθούν ελληνικά ομόλογα ύψους 3,4 δισ. ευρώ τα οποία διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr