«Μετωπική» η σύγκρουση Λαφαζάνη με Τσίπρα μετά τη συμφωνία

«Μετωπική» η σύγκρουση Λαφαζάνη με Τσίπρα μετά τη συμφωνία

Μη αντιστρέψιμη η πορεία διάσπασης μετά την παρουσίαση των μέτρων του τρίτου μνημονίου - Λαφαζάνης: Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ - «Θηλιά» στο λαιμό του λαού το τρίτο μνημόνιο, σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα

«Μετωπική» η σύγκρουση Λαφαζάνη με Τσίπρα μετά τη συμφωνία
Μεταξύ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ζωής Κωνσταντοπούλου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ξεπεράσει τα τελευταία εμπόδια που βάζει το Βερολίνο.

Η δημοσιοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου και η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να φέρει μέσα στο Δεκαπενταύγουστο προς ψήφιση τη συμφωνία σηματοδοτεί την επίσημη κήρυξη του εσωκομματικού πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ που σοβούσε από το πρώτο πακέτο μέτρων μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Κλείσιμο
Η δήλωση του κ. Λαφαζάνη δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας ενώ εν τω μεταξύ αναζητείται η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμέου να ανοίξει την Βουλή και να συγκαλέσει την Ολομέλεια. Με μία πράξη που δεν συνηθίζεται ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Βουλής με την οποία την ενημερώνει για την υπογραφή της συμφωνίας και την καλεί να κινήσει τις διαδικασίες. Η επιστολή του πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία με τους θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης. Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής. Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου».

Η κυρία Κωνστατοπούλου ακόμη δεν έχει απαντήσει, πάντως το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο εάν η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν κινηθεί, τότε να περάσει τη συμφωνία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.


Επίσημη κήρυξη εσωκομματικού πολέμου
Τόσο με τη δήλωσή του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και με την πρωτοσέλιδη άναρτηση στο διαδικτυακό του όργανο, την Iskra, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Απορρίπτει συνολικά και κατηγορηματικά το τρίτο μνημόνιο με τους πλέον σκληρούς χαρακτηρισμούς. Συνολικά όμως η τοποθέτηση της Αριστερής Πλατφόρμας κινείται ωσάν να αποτελεί διαφορετικό πολιτικό σχήμα και όχι τμήμα του κυβερνητικού κόμματος η ηγεσία του οποίου φέρνει στη Βουλή μία δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές.

Η Αριστερή Πλατφόρμα χαρακτηρίζει «θηλιά» στο λαιμό του λαού το τρίτο μνημόνιο ενώ διακηρύσσει: «Αγώνας ενάντια στο μνημόνιο μέχρι το τέλος, η Ελλάδα διαθέτει αντιμνημονιακή εναλλακτική λύση». Στην ανάρτηση της η Iskra αναφέρεται στην συμφωνία με χαρακτηρισμούς όπως «νέο μνημόνιο έκτρωμα» και «μνημονιακό τέρας» και αποδομεί πλήρως την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο, όσο και την μεθόδευση της ψήφισης εν μέσω θέρους. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα η δήλωση του κ. Λαφαζάνη υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νέο μνημόνιο μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα». Εκτιμά δε ότι «θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί, ενώ μεγάλα τμήματά της φυτοζωούν μέσα στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία». Ο κ. Λαφαζάνης επιτίθεται στην ηγεσία του κόμματος καταλογίζοντάς της ότι αντί να συγκρουστεί με τα κυρίαρχα κέντρα της ΕΕ και με τα εγχώρια στηρίγματά της επέλεξε την ρήξη με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και με το «όχι» στο δημοψήφισμα.

Στην κατακλείδα της δήλωσής του ο κ. Λαφαζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις προθέσεις του: «Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα».

Μέσα από αυτό το πρίσμα η διαδικασία στη Βουλή -εφόσον η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου τη συγκαλέσει- θα αποτελέσει και την επίσημη κήρυξη του εσωκομματικού πολέμου. Η κυβέρνηση θα δεχθεί την πολεμική από ένα τμήμα των βουλευτών που ακόμη ανήκουν στο κόμμα. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Λαφαζάνης έχει απενοχοποιήσει την καταψήφιση των μέτρων και έχει καλέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν «όχι» στο τρίτο μνημόνιο. Επιμένει δε ότι είναι η κυβέρνηση που εγκατέλειψε τις αρχές της και έχει την ευθύνη και όχι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που παραμένουν στο πνεύμα και στις δεσμεύσεις του κόμματος. Για τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση της ηγεσίας στα κελεύσματα των δανειστών και την πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη του κόμματος. 

Το μόνο ερώτημα πλέον είναι ποιος θα είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το μνημόνιο αφού το ύψος των διαρροών θα επηρεάσει και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις πολιτικές εξελίξεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης