Δραγασάκης: Το Grexit δεν έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι

«Οι κίνδυνοι χωρίς συμφωνία είναι μεγάλοι - Αν υπάρξει ανατροπή των συμφωνηθέντων, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου - Οι απόψεις του κ. Σόιμπλε είναι προσωπικές»

«Βρισκόμαστε σε ατελή συμφωνία. Λείπει η δανειακή σύμβαση και το ύψος της πρώτης δόσης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής του νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «θα πρέπει να γίνει συμφωνία για το χρέος και αν δεν προχωρήσουμε σε ελάφρυσνή του, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Μόνο με ρύθμιση του χρέους η συμφωνία θα είναι βιώσιμη».

Αναφερόμενος στις μεθόδους που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για την ελέφρυση του χρέους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε πως «έχουμε άποψη για τις μεθόδους που θα ακολουθήσουμε».

Σχετικά με τις αντιδράσεις που αναμένεται να εκφραστούν στο Βερολίνο, ιδιαίτερα από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Δραγασάκης είπε πως «οι απόψεις του κ. Σόιμπλε είναι προσωπικές. Αν έχουμε συμφωνία με τους θεσμούς, αυτή θα είναι η βάση. Από εκεί και πέρα κάθε χώρα μπορεί να έχει την άποψή της».

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε πως «εμείς θέλουμε τη συμφωνία, διότι οι κίνδυνοι χωρίς συμφωνία είναι μεγάλοι. Αν υπάρξει ανατροπή αυτών που συμφωνήθηκαν τόσο δύσκολα, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου».

Ο κ. Δραγασάκης, δεν δίστασε να πει πως «δεν υπάρχει καλό μνημόνιο», ωστόσο θέλησε να... αυτοθεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «θα δικαιωθούμε ιστορικά», εξηγώντας σχετικά: «Αν και φτάσαμε σε μία τιμωρητική πολιτική, το μνημόνιο ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που έπρεπε να πάμε σε νέο δάνειο».

Το γεγονός πως το Grexit δεν έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσπάθησε να το δικαιολογήσει λέγοντας: «Δεν απομακρύνεται οριστικά διότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ευρώπη. Αν δεν χωράει εμάς, τότε δεν θα χωράει και πολλούς άλλους».

Στα... συν του μνημονίου, ο κ. Δραγασάκης είπε πως «με τη συμφωνία σταθεροποιείται το τραπεζικό σύστημα», ενώ συμπλήρωσε πως «αυτή η συμφωνία, με τα αρνητικά που έχει, μπορεί να αποτελέσει μία γέφυρα από την ύφεση στην ανάπτυξη».

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως και οι εννιά ιδιωτικοποιήσεις που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως θα πραγματοποιηθούν, «αλλά με διαφορετικούς όρους», υπογραμμίζοντας πως «το κρατικό κομμάτι του ΟΤΕ δεν θα πουληθεί».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr