Κίνδυνος να χαθούν 30 εκατ. € λόγω Τασίας

Η ολιγωρία της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνδυασμό με τις επιπολαιότητες και το αλαλούμ με τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών εκθέτουν την Ελλάδα και μπλοκάρουν την εκταμίευση της προκαταβολής που έχει ήδη εγκριθεί

Η επτάμηνη θητεία της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σημαδεύτηκε από τις δύο φράσεις της για τους μετανάστες που «λιάζονται» στο κέντρο της Αθήνας και «εξαφανίζονται» εκτός της ελληνικής επικράτειας. 

Συμπτωματικά, τα έργα και οι ημέρες της κυρίας Χριστοδουλοπούλου, που επιφορτίστηκε από τον κ. Αλέξη Τσίπρα να χειριστεί το Μεταναστευτικό, ταυτίζονται με τις δύο καταστάσεις που απέδωσε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επί της ουσίας, όταν τα προβλήματα γιγαντώθηκαν η υπουργός έμοιαζε είτε να... λιάζεται και περί άλλων να τυρβάζει, είτε απλώς να είναι εξαφανισμένη. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την προκαταβολή των 30 εκατ. ευρώ που έχει προεγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έκτακτη βοήθεια για την αντιμετώπιση του κύματος των μεταναστών.

Είναι κοινός τόπος ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου και κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της, τους τελευταίους μήνες, αντιμετώπισαν τη μεγάλη κρίση με τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που διέρχονται από την ελληνική επικράτεια με πρωτοφανή επιπολαιότητα. Το μεγαλύτερο διάστημα το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών αντιμετωπιζόταν από το αρμόδιο υπουργείο λες και πρόκειται για ένα εθελοντικό σωματείο που δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του ζητήματος, λειτουργούσε αποσπασματικά και δεν μπορούσε στοιχειωδώς να καταφέρει τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών. Πολύ αργά και ενώ η χώρα βρισκόταν στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, στις αρχές Αυγούστου δηλαδή, η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν είχε ούτε τον τρόπο αλλά ούτε και τα μέσα να φροντίσει τους πρόσφυγες και να οργανώσει στοιχειωδώς την υποδοχή, την παραμονή και τη μετακίνησή τους εκτός Ελλάδας. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε από τον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, μεταναστευτικής πολιτικής και ιθαγένειας. Ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε να αφυπνίσει την κυβέρνηση που έμοιαζε να πελαγοδρομεί... Σε επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα στις 5 Αυγούστου προσπάθησε να αφυπνίσει τις κυβερνητικές αρχές για το τεράστιο και μάλιστα διογκούμενο πρόβλημα. Ο τότε πρωθυπουργός κατάλαβε ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις αρχές σε απλά καθημερινά θέματα όπως η σίτιση, η στέγαση και η παροχή βασικών υπηρεσιών υγιεινής για τους ξένους που συνέρρεαν στην ελληνική επικράτεια.

Ο κ. Τσίπρας, αδειάζοντας πολιτικά την αρμόδια υπουργό, ανέθεσε τον συντονισμό στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και ανέλαβε να διεκδικήσει ευρωπαϊκή βοήθεια. Τα κρατικά ταμεία ήταν άδεια και έτσι απλά καθημερινά προβλήματα διαχείρισης, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να αντιμετωπίζονταν με ευκολία, δεν ήταν δυνατόν να ξεπεραστούν. 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει τα προβλεπόμενα κονδύλια εξηγώντας του ότι ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου, Υποδοχής και Ενταξης, η λειτουργία της οποίας αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων από την Κομισιόν. Ο κ. Αβραμόπουλος, λένε αξιόπιστες πληροφορίες, υποσχέθηκε στον κ. Τσίπρα ότι θα ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να εκταμιευθεί προς την ελληνική πλευρά προκαταβολή ύψους 30 εκατ. ευρώ αμέσως μόλις η υπηρεσία συσταθεί και ξεκινήσει να λειτουργεί. Αυτά στις 5 Αυγούστου. Αντιλαμβανόμενος ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου είχε υιοθετήσει τη λογική της... δημιουργικής ασάφειας του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας συγκάλεσε άρον άρον κυβερνητική σύσκεψη και δήλωσε ότι η κυβέρνηση κινείται για να συγκροτηθεί η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ανακάλεσε μάλιστα και τις άδειες των 35 υπαλλήλων που αποσπάστηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου αυτή να στελεχωθεί.

Μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας της κυβέρνησης Τσίπρα, ούτε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ούτε ο κ. Φλαμπουράρης, ούτε κάποιος άλλος αρμόδιος κινητοποιήθηκαν για να ορίσουν τον υπεύθυνο που ήταν προαπαιτούμενο μέτρο ώστε η Κομισιόν να εκταμιεύσει τα 30 εκατ. της προκαταβολής προκειμένου η Ελλάδα να ενισχυθεί για το Μεταναστευτικό. 

Ούτε οι επικρίσεις από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο και αδυνατούσε να συντονίσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, κινητοποίησαν την κυρία Χριστοδουλοπούλου και τα άλλα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι σήμερα η Ελλάδα κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει τα 30 εκατ. της προκαταβολής των συνολικά 470 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση της «απόβασης» δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, αλλά να κληθεί να καταβάλει και πρόστιμο για τις τριτοκοσμικές συνθήκες υποδοχής τους. 



Εισέπραξαν τη βοήθεια Ιταλία - Γερμανία
Την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Ιταλία που μετά την Ελλάδα δέχεται το δεύτερο μεγαλύτερο κύμα μεταναστών και η Γερμανία -που αποτελεί βασικό προορισμό των προσφύγων από τη Συρία- έχουν ήδη εισπράξει τα χρήματα που δίνονται από την Κομισιόν ως έκτακτη βοήθεια αφού κινητοποιήθηκαν με ταχείες διαδικασίες παρότι τα κονδύλια που εγκρίθηκαν για τη Ρώμη και το Βερολίνο ήταν λιγότερα από αυτά που αποφασίστηκε να διατεθούν στην Αθήνα. «Η κυβέρνηση δεν είχε σχέδια για την απορρόφηση της προκαταβολής των 30 εκατ. ευρώ και τις δράσεις που θα αναλάμβανε για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες», εκτιμά παράγοντας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και προσθέτει: «Προφανώς, αντιλαμβανόμενη ότι η προκαταβολή ίσως δεν εκταμιευόταν χωρίς να υποβληθεί σχέδιο αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μην ορίσει τον υπόλογο που θα εισέπραττε τα χρήματα αφήνοντας την καυτή πατάτα στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που καλείται να κινηθεί ταχύτατα αν θέλει να μη χάσει η Ελλάδα τη βοήθεια των 30 εκατ. ευρώ».    

Με απλά λόγια, η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στόχος της είναι η υλική ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλεται από την τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου για να αντιμετωπιστούν τα αλλεπάλληλα μεταναστευτικά κύματα, δεν μπορεί να εκταμιευθεί. 

Καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες λένε ότι αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία της Εθνικής Διαχειριστικής Αρχής, ένα σώμα που με στελέχωση 35 ατόμων θα «ξεκλειδώσει» την πρώτη χρηματική δέσμη ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υπουργός Χριστοδουλοπούλου δεν έστειλε ακόμα ένα απαραίτητο λογιστικό έγγραφο, συνολικής έκτασης μιας (!) σελίδας και συνεπώς τα χρήματα παραμένουν ανέγγιχτα στις Βρυξέλλες.

Το έγγραφο αυτό αποτελεί μέρος της γραφειοκρατικής ρουτίνας που ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από κάθε κράτος-μέλος που επιζητεί να λάβει χρηματική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μανιφέστο», η κυρία Χριστοδουλοπούλου προσπαθεί να διώξει από πάνω της τις ευθύνες υποστηρίζοντας ότι «η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δυσχεραίνει τη θέση μας για να υποδεχθούμε, να φιλοξενήσουμε και να παρέχουμε τα δικαιώματα στους πρόσφυγες όπως θα θέλαμε. Τόσο ο αριθμός τους όσο και οι υποδομές μας δεν αντιστοιχούν σε μια ανθρώπινη υποδοχή και φιλοξενία».

Τα κονδύλια, όμως, που έχουν κατανεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένουν δεσμευμένα και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος καθώς τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλογίζουν σημαντική αργοπορία στην ελληνική πλευρά, που οδηγεί σε αδιέξοδο και άρνηση σε οποιαδήποτε συμβολή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr