Κομισιόν: Διπλασιάζει τη χρηματοδότηση για τo προσφυγικό για το 2015-2016

Στα 9,2 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ - Οι τέσσερις πυλώνες στους οποίους βασίζεται η πολιτική της ΕΕ

Ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού για την προσφυγική κρίση την περίοδο 2015-2016, στα 9,2 δισ. ευρώ από τα 4,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν και συγκεκριμένα, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και η επικεφαλής για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Φεντερίκα Μονγκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου.

Η πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει η Ε.Ε. στο θέμα, και να εγκρίνει σήμερα στη Σύνοδο, βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

1) Επιχειρησιακά μέτρα, όπως η σύσταση "υποστηρικτικών ομάδων" στις χώρες και περιοχές πρώτης υποδοχής μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της καταγραφής και οργάνωσης των προσφύγων αλλά και της παροχής των εξοπλισμού και άλλων υλικών αναγκών (μέσω της ενεργοποίησης του Μηχανισμού Κοινωνικής Προστασίας) με στόχο την ομαλοποίηση της Συνθήκης της Σένγκεν.

2) Δημοσιονομικά μέτρα, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης στα κράτη μέλη που επηρεάζονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση, η αύξηση χρηματοδότησης των οργάνων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό (όπως η Frontex), η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 300 εκατ. ευρώ, αλλά και η στήριξη των Σύρων προσφύγων.

3) Εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου και κανονισμών για το Άσυλο.

4) Σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσω καλύτερης προστασίας των συνόρων και ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης, μιας πιο αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφής των μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο αλλά και το "άνοιγμα" νόμιμων διόδων για τους μετανάστες.

Από την πλευρά του, «ιστορική» χαρακτήρισε ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τη χθεσινή απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Εσωτερικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου αποφασίστηκε, με αυξημένη πλειοψηφία, η αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν για μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων ασύλου  από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η «σκληρή δουλειά τώρα αρχίζει».

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, σε συνάρτηση με τη χθεσινή απόφαση και την επίμονη άρνηση ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης να αποδεχθούν τις προτάσεις της Επιτροπής.

Η απόφαση που ελήφθη ανοίγει το δρόμο για μετεγκατάσταση αιτούντων ασύλου από την Ελλάδα (50.400), την Ιταλία (15.600) και από την Ουγγαρία (54.000), όμως η Ουγγαρία δεν αποδέχεται το σύστημα απογραφής (τα λεγόμενα hot spot) και μετεγκατάστασης.

Η αποψινή συνάντηση θα έχει τη μορφή δείπνου εργασίας και θα γίνει μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο με συντονιστή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει σήμερα τους ηγέτες της ΕΕ είναι τα κριτήρια τα οποία θα καθορίζουν την επιλογή των ανθρώπων που πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το διάστημα εξέτασης των αιτήσεων για παροχή ασύλου.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί το ποια θα είναι η μορφή του μηχανισμού επαναπατρισμού των μεταναστών που δεν γίνονται δεκτοί για άσυλο.

Οι ηγέτες της Ευρώπης αναμένεται να εγκρίνουν τη χορήγηση μιας σημαντικής χρηματοδοτικής βοήθειας προς τρίτες χώρες που βρίσκονται όμως στη πρώτη γραμμή των μεταναστευτικών ροών και είναι σε θέση να υποδεχθούν πρόσφυγες, όπως η Τουρκία η Ιορδανία και το Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, εξέφρασε την ελπίδα του «για συμφωνία σήμερα το βράδυ», συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή έχει εντοπίσει 40 περιπτώσεις παραβάσεων από κράτη-μέλη της ΕΕ σε θέματα τήρησης των κανόνων μετανάστευσης, που θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα.

«Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς ευθύνη». Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Επίτροπος δήλωσε πως οι παραβάσεις δεν έχουν διαπιστωθεί μόνο στα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής, αλλά σε εύρος πολλών μελών.

Τέλος, η Φρεντερίκα Μοργκερίνι σημείωσε πως η μετεγκατάσταση των προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία, Ουγγαρία δεν αποτελεί παρά μόνο «ένα κομμάτι» της «πολυδιάστατης» πολιτικής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr