ΝΔ: Εσωκομματικό «ντόμινο» από την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα

Επανεξετάζουν τη στάση τους αρκετά στελέχη μετά την εκδήλωση της πρόθεσης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που μπορεί να συσπειρώσει νέους και «καραμανλικούς» - Το σκέφτεται ακόμη ο Μεϊμαράκης - Ζητούμενο το πόσοι και ποιοι θα βρουν τις 50 υπογραφές για να μπουν στην κούρσα

Ταράζει τα νεοδημοκρατικά νερά, δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα «ντόμινο» εξελίξεων σε όλο το εύρος της Κεντροδεξιάς, η πρόθεση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κίνηση του 37χρονου πολιτικού να ανακοινώσει το βράδυ του Σαββάτου ότι θα είναι υποψήφιος, από τη μια, κατεβάζει κατακόρυφα τον ηλικιακό πήχη των διεκδικητών και, από την άλλη, ανατρέπει τους φαινομενικά παγιωμένους συσχετισμούς που έδειχναν να διαμορφώνονται με την υποψηφιότητα του 47χρονου Κυριάκου Μητσοτάκη στην οποία όλοι ανέμεναν ότι θα προστίθετο πιθανότατα μόνον εκείνη του 62χρονου νυν προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Η απήχηση που θεωρείται ότι έχει στις νεότερες γενιές, αλλά και στο καραμανλικό στρατόπεδο ο βορειοελλαδίτης κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου του 2014 εξελέγη χωρίς κομματικό χρίσμα, συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό 71%, δημιουργεί νέα δεδομένα στην εσωκομματική αναμέτρηση, για δύο κυρίως λόγους:
*Πρώτον, διότι μια τόσο νέα υποψηφιότητα από ένα στέλεχος που δεν είναι βουλευτής, πιέζει τους παλαιότερους που σκεπτόταν να διεκδικήσουν την ηγεσία και ανοίγει την όρεξη και σε άλλους από τη νεότερη γενιά να μπουν στην κούρσα. 

*Δεύτερον, επειδή παρεμβαίνει ανατρεπτικά στο παιχνίδι των παραδοσιακών εσωκομματικών διαχωρισμών στη βάση των οικογενειακών ισορροπιών («καραμανλικοί», «μητσοτακικοί», «σαμαρικοί»).

Οι υποστηρικτές του κ. Τζιτζικώστα μιλούν για τον «Έλληνα Ρέντσι», παρομοιάζοντάς τον με τον σημερινό Ιταλό πρωθυπουργό, ο οποίος προέρχεται από την Αυτοδιοίκηση, καθώς υπήρξε επιτυχημένος δήμαρχος στη Φλωρεντία, και ανέλαβε την αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος προτού να γίνει βουλευτής.    

Τι θα κάνει ο Μεϊμαράκης

Καθοριστική, ωστόσο, για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν εξακολουθεί να θεωρείται η απόφαση του νυν προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος δεν ανοίγει τα χαρτιά του, την ώρα που το επιτελείο του και μετρά και ξαναμετρά τις δυνάμεις που διαθέτει στο στελεχιακό δυναμικό και την επιρροή που ασκεί στο ευρύτερο κομματικό ακροατήριο.

Η τηλεφωνική επαφή που είχε το βράδυ της Παρασκευής με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή δεν φαίνεται, παρόλο που οι συνεργάτες του λένε ότι «πήγε καλά», να έδωσε στον κ. Μεϊμαράκη την απαραίτητη ώθηση για να λάβει την οριστική απόφασή του. Απόφαση, η οποία συναρτάται ενδεχομένως και από το γεγονός ότι δεν θα αλλάξει η διαδικασία εκλογής, με την οποία ο ίδιος έχει διαφωνήσει επειδή δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και μελών που θα εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας.

Την πιθανή υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη στηρίζουν αρκετά στελέχη της ΝΔ, που ζητούν από τον νυν πρόεδρο να μπει στην κούρσα. Ανάμεσά στους υποστηρικτές του φέρεται να είναι και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, παρά την υποψηφιότητα του αδελφού της Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πόσοι θα βρουν 50 υπογραφές

Αρκετοί άλλοι την ίδια ώρα, συναρτούν την πρόθεση διεκδίκησης της αρχηγίας που έχουν –ή τουλάχιστον έτσι λένε- με την απόφαση του κ. Μεϊμαράκη, όπως ο ευρωβουλευτής και πρώην γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης, αλλά και η κυρία Μπακογιάννη που συνεργάτες της έλεγαν ότι αν δεν ήταν υποψήφιος ο νυν πρόεδρος θα το σκεπτόταν σοβαρά να είναι η ίδια, έστω και βρισκόταν αντιμέτωπη με τον αδελφό της.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της απόφασης του κ. Μεϊμαράκη, η εκδήλωση της πρόθεσης του κ. Τζιτζικώστα νε μπει στην κούρσα αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον και άλλων φιλόδοξων στελεχών από τη νεότερη γενιά, όπως ο Βασίλης Κικίλιας ή η Όλγα Κεφαλογιάννη, που προσανατολιζόταν να περιμένουν τον επόμενο γύρο για να μπουν στη μάχη, αλλά τώρα επανεξετάζουν τη θέση τους, ευελπιστώντας ακόμη και σε εγγραφή μελλοντικής υποθήκης.
Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι τυχόν υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια αντίστοιχη κίνηση από τον ομόλογό του στη Στερεά Ελλάδα Κώστα Μπακογιάννη, κάτι που αν συνέβαινε θα δυσκόλευε τη θέση του θείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αρχίσει προεκλογική εκστρατεία και δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος μέχρι τέλους.

Σκεπτικισμός επικρατεί και στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, καθώς ο Μάκης Βορίδης, που θεωρείτο έως πρότινος ως ο επικρατέστερος να εκφράσει τον συγκεκριμένο χώρο στην κούρσα της διαδοχής, κάνει μεν επαφές, αλλά αποφεύγει τις δηλώσεις. Πιο μπροστά βγαίνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δηλώνει ότι εξετάζει την πιθανότητα να είναι μεταξύ των διεκδικητών.
Για τον τελικό αριθμό των υποψηφιοτήτων, πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από την παρασκηνιακή μάχη που έχει ξεκινήσει για τις 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ που απαιτείται να συγκεντρωθούν και να κατατεθούν ως το απόγευμα της Παρασκευής  για να είναι κάποιος υποψήφιος. 

Διότι, όπως επισημαίνουν έμπειροι παρατηρητές των τεκταινομένων στη Συγγρού, όσο εύκολα μπορεί κάποιος να δηλώνει πρόθεση υποψηφιότητας, όπως π.χ. κάνει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος αποχώρησε από τη ΝΔ πριν από ενάμισι χρόνο και πολιτεύθηκε με άλλο σχηματισμό στις ευρωεκλογές του 2014, τόσο δύσκολο είναι να πληροί η υποψηφιότητά του τις πρόνοιες του Καταστατικού για να είναι πράγματι υποψήφιος. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr