Στην Αθήνα οι θεσμοί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου

Το Μαξίμου αυξάνει την πίεση στα υπουργεία για τα νομοσχέδια του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθούν ως πολυνομοσχέδιο - Πρώτος σταθμός το Eurogroup της 16ης Οκτωβρίου

Με την πρόσκληση προς την αντιπολίτευση για συναίνεση να πέφτει – όπως αναμενόταν άλλωστε – στο κενό, η κυβέρνηση λαμβάνει μεν απόψε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά οι πραγματικές δυσκολίες αρχίζουν από αύριο: Η έλευση της τρόικας στα τέλη Οκτωβρίου
για την πρώτη αξιολόγηση κινητοποιεί τα υπουργεία που εμπλέκονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να αυξήσει την πίεση, ώστε να ετοιμαστούν τα σχετικά νομοσχέδια, που πιθανόν να λάβουν και τη μορφή πολυνομοσχεδίου εάν χρειαστεί προκειμένου να γίνουν όλα εντός των προβλεπομένων από τη συμφωνία χρονοδιαγραμμάτων.

Ειδικά ο πρώτος σταθμός είναι το Eurogroup, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου για να αξιολογήσει την πρόοδο υλοποίησης των 48 προαπαιτουμένων, με τα οποία ξεκλειδώνει η πρώτη δόση του δανειακού προγράμματος.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχεί για το πολιτικό κόστος αυτή την περίοδο από τα σκληρά μέτρα, καθώς θεωρεί ότι η αναγκαιότητα υλοποίησης της συμφωνίας έχει γίνει πλήρως αντιληπτή. Προσβλέπει όμως στην ταχεία ανταπόκριση και των εταίρων – ειδικά με την κατανόηση στο θέμα του χρέους -, ώστε να καταστεί σαφές στους πολίτες ότι οι θυσίες αυτή τη φορά θα έχουν αντίκρισμα και προοπτική. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι αναγκαίο το πρώτο αυτό βήμα να γίνει αταλάντευτα και από τις δύο πλευρές (ελληνική κυβέρνηση και εταίροι) ώστε να δοθεί μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο πάντως αυτό, η Αθήνα δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρόθεση της ευρωπαϊκής πλευράς να εγκρίνει (και με απόφαση του ευρωκοινοβουλίου) την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του αναπτυξιακού κοινοτικού πακέτου των 35 δις ευρώ, παρά τις αντιδράσεις του Βερολίνου.

Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι αρχίζει πλέον να σπάει ο βρόχος της χρηματοδοτικής ασφυξίας, που είχε επιβληθεί για μακρό χρονικό διάστημα στη χώρα παραλύοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Σημειωτέον ότι μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι η κοινοτική συμμετοχή για τα βαλτωμένα προγράμματα της περιόδου 2007-13 θα φτάσει το 100%, ενώ οι προκαταβολές για την περίοδο 2014-20 αυξάνονται από 7% σε 14%.

Μόνο για το 2015 αναμένεται να απορροφηθούν 4,5 δισ. ευρώ, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ως αντιστάθμισμα στην ύφεση και μοχλό για απασχόληση και ανάπτυξη.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr