Παπούλιας : «Στοπ» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»

«Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όταν στην Κύπρο λειτουργεί ως δύναμη κατοχής», υπογράμμισε το βράδυ της Τρίτης από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

«Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε την προσέγγιση της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όταν στην Κύπρο λειτουργεί ως δύναμη κατοχής», υπογράμμισε το βράδυ της Τρίτης από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο μια χώρα που φιλοδοξεί να καταστεί πλήρες μέλος να μην αναγνωρίζει μια χώρα που είναι ήδη πλήρες μέλος. Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».

Οπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Σλοβένο ομόλογό του κ. Ντανίλο Τουρκ, η Τουρκία «όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά και δεν εφαρμόζει το υπογεγραμμένο από την ίδια Πρωτόκολλο της Αγκυρας για την τελωνειακή σύνδεση με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Περίπου έναν μήνα προτού συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα κρίνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι «η αξιολόγηση δεν θα είναι προσχηματική.  Οι όροι και οι προϋποθέσεις έχουν τεθεί με σαφήνεια». Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι η πορεία της γειτονικής χώρας προς την Ε.Ε. «δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα αξιοπιστίας και κύρους της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο κ. Παπούλιας ευρισκόμενος στη Σλοβενία παρενέβη και στο Σκοπιανό σημειώνοντας ότι «απαράβατη αρχή για την εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας. Η Ελλάδα, με βάση την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της συνεργασίας και της διεθνούς νομιμότητας, επιδιώκει την επίλυση των προβλημάτων».

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Σλοβενίας, «το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν είναι απλώς μια διαφωνία ιστορικού ή συμβολικού χαρακτήρα» και συνέχισε: «Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα Σκόπια εμφανίζουν ολόκληρο τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας ως πατρίδα του δικού τους έθνους».

Οπως διευκρίνισε ο κ. Παπούλιας, «η Ελλάδα επιδιώκει να επιλύσει αυτό το πρόβλημα άπαξ και διά παντός. Υποστηρίζουμε μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις». Προσδιορίζοντας τις παραμέτρους του συμβιβασμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «επιδιώκουμε μία λύση, η οποία να αποτυπώνει την πραγματικότητα της περιοχής κι όχι παρωχημένες αντιλήψεις. Θέλω και από εδώ που βρίσκομαι, στη Σλοβενία, να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η ενσωμάτωση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς περνάει από την Αθήνα. Για την ακρίβεια, όρος είναι η  επίλυση του προβλήματος της ονομασίας».

Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στη Λιουμπλιάνα ο πρόεδρος της Σλοβενίας, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι «είναι και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών. Ενα διεθνές πρόβλημα. Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά μία βιώσιμη και λειτουργική λύση, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο. Μια λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του Κράτους Δικαίου. Χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις. Χωρίς στρατό κατοχής. Χωρίς δουλείες και εγγυήτριες δυνάμεις. Καμία κοινότητα να μην μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδα στη λειτουργία και στις δραστηριότητες του κράτους και κατ’ επέκταση στη λειτουργία και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr