Παίζουν με το χρόνο στην κυβέρνηση για τα προβληματικά πόθεν έσχες υπουργών

Ο Βούτσης δηλώνει ότι «θα εκπλαγείτε από το πόσο καθαρά είναι αυτά» αν και ως εκ της θέσεώς  του δεν έχει γνώση των φακέλων - «Σε μια εβδομάδα το θέμα θα έχει τελειώσει» απαντά ο Σταθάκης - Τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση για την υπόθεση Φλαμπουράρη - ΝΔ: Ο Τσίπρας δεν μπορεί άλλο να σιωπά

Την τακτική των καθυστερήσεων εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα των προβληματικών πόθεν έσχες δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί ήδη τρια 24ωρα από τη στιγμή που ήρθε στη δημοσιότητα.

Ενδεικτική η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος παρέπεμψε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής η οποία κατά τον ίδιο θα προκαλέσει έκπληξη με το «πόσο καθαρά είναι όλα αυτά». Ωστόσο η τοποθέτηση αυτή έχει προκαλέσει έντονα σχόλια ότι λειτουργεί στη λογική της συγκάλυψης καθώς εκ του ρόλου του και των αρμοδιοτήτων του ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει γνώση των σχετικών φακέλων. Αντίθετα γνώση των υποθέσεων πόθεν έσχες έχει μόνο ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος ακόμα δεν έχει ενημερωθεί. Σε κάθε περίπτωση αν τα πόθεν έσχες μετά τη διερεύνησή τους αποδειχθούν προβληματικά τότε μοναδικός δρόμος θα είναι η παραίτηση των εμπλεκόμενων υπουργών

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Σταθάκης, ο ένας εκ των δύο υπουργών που έχουν εμπλακεί επώνυμα στην υπόθεση - ο δεύτερος είναι ο Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος ομολόγησε τις παραλείψεις στο δικό του πόθεν έσχες. Ο υπουργός Οικονομίας, αν και είχε την ευκαιρία να διαψεύσει τις φήμες ότι αυτός είναι ο υπουργός που παρέλειψε να δηλώσει το ένα εκατομμύριο ευρώ, προτίμησε να σιωπήσει και να παραπέμψει την υπόθεση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα Πόθεν Έσχες, η οποία θα συνεδριάσει  τις επόμενες ημέρες, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, επικαλούμενος μάλιστα το νόμο, που του απαγορεύει να προβεί σε οποιαδήποτε σχετική δήλωση πριν τον σχετικό έλεγχο.

Το θέμα αναδείχθηκε λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και προμηνύεται ένα «καυτό» διήμερο στην Ολομέλεια, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές έχουν σκοπό να αναδείξουν το ζήτημα. 

Λόγω της εμπλοκής του ονόματός του, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, το τελευταίο διήμερο, φέρεται να είχε συνεχείς επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλους συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, η εσπευσμένη μετάβαση του στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τετάρτης «φούντωσε» τις φήμες για παραίτηση, καθώς δεν ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκόπη η  σύσκεψη  υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, που βρισκόταν σε εξέλιξη στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Ζαλοκώστα για να μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού. 

Σε συνομιλία που είχε το protothema.gr με τον κ. Σταθάκη δεν θέλησε να προβεί ούτε σε διάψευση, ούτε σε επιβεβαίωση των πληροφοριών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε μία εβδομάδα το θέμα θα έχει τελειώσει, παραπέμποντας το ζήτημα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου και θα λάμψει η αλήθεια, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο υπουργός, παρά τις ερωτήσεις, δεν διευκρίνισε αν η αλήθεια στην οποία κάνει αναφορά σχετίζεται με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ή με το ποσό ή  με το πρόσωπο. Αρνήθηκε δε ότι η μετάβασή του στο Μέγαρο Μαξίμου είχε σχέση με την υπόθεση, δείχνοντας να απορεί μάλιστα με την ερώτηση. Υποστήριξε ότι συζητήθηκαν θέματα του υπουργείου του, ενόψει των διαβουλεύσεων που θα έχει με τους εκπροσώπους των δανειστών. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Στην επιτροπή πόθεν έσχες και η υπόθεση Φλαμπουράρη

Για την ώρα μόνο ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι ο ένας εκ των δύο φακέλων αφορά τον ίδιο και την υπόθεση που είχε αποκαλύψει πριν από περίπου ένα μήνα το «Πρώτο Θέμα» για τις μετοχές σε κατασκευαστική εταιρία.

Ο ίδιος επαναφέρει τους ισχυρισμούς περι έγκαιρης μεταβίβασης των μετοχών ωστόσο αυτό θα το δείξουν οι έρευνες των ορκωτών λογιστών που πιθανότατα θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, ανώτεροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες με συμμετοχή στην αρμόδια επιτροπή επισημαίνουν ότι ο υπουργός επικρατείας δεν έχει δηλώσει την μεταβολή στην επίμαχη δήλωση περιουσιακής κατάστασης θέτοντας – σε πρώτη φάση – τυπικό πρόβλημα ανειλικρινούς δήλωσης πόθεν έσχες.

Την ίδια ώρα όμως ο κ. Μάκης Βορίδης υποστηρίζει ότι υπάρχει και νομικά ουσιαστικό πρόβλημα για τον κ. Φλαμπουράρη ο οποίος πρέπει να ελεγχθεί για το αδίκημα της κακουργηματικής πράξης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό που παρουσίασε ο υπουργός είναι στην πράξη άκυρο και πως ακόμα και σήμερα ο κ. Φλαμπουράρης κατέχει μετοχές σε εταιρία  παραβιάζοντας ευθέως το σχετικό ασυμβίβαστο που ισχύει για υπουργούς.

Ειδικότερα, με παρέμβασή του κατά την χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου είπε: «τα ζητήματα της διαφθοράς δεν πρέπει να τα εξετάζει αλά καρτ η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και να συζητήσουμε τι έγινε την περίοδο 2010-2012 για τη λίστα Λαγκάρντ και να συγκρίνουμε τι κάναμε εμείς και τι εσείς. Μέχρι τότε, όμως, πείτε στον κ. Φλαμπουράρη ότι αυτή την στιγμή κατέχει μετοχές εργολήπτριας εταιρείας, διαπράττοντας κακουργηματική πράξη, αλλά δεν βλέπουμε αντιδράσεις. Επειδή είστε ευαίσθητοι, αύριο ο υπουργός να αποδείξει όσα υποστηρίζει, όχι όμως με ιδιωτικά συμφωνητικά που δεν ισχύουν για μεταβίβαση μετοχών ούτε με σφραγίδες και γνήσια που δεν προκύπτουν από πουθενά. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση». Το ίδιο θέμα έθιξε και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος λέγοντας «ο κ. Φλαμπουράρης - προς τιμήν του βέβαια - παραδέχθηκε ότι είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τις μετοχές και πως πήρε ένα έργο από το δημόσιο σαν να μην τρέχει τίποτα». Επίσης, ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) σημείωσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας ένα σχόλιο για την υποτιθέμενη ανωτερότητα της αριστεράς ή μάλλον ψέματα εκείνων που δηλώνουν αριστεροί. Δεν άκουσε κανείς την μέχρι πρότινος σύντροφό σας να αναφέρει δύο περιπτώσεις υπουργών, ο ένας που επί τρία χρόνια δεν δήλωνε ένα εκατομμύριο στο πόθεν έσχες  του και ο έτερος που δεν δήλωνε επίσης στο πόθεν έσχες του μετοχές εταιρίας που κατέχει; Σχόλιο επ΄ αυτού δεν έχουμε;».

Την ερχόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της επιτροπής πόθεν έσχες

Πάντως, αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για τα πόθεν έσχες και η αποφάσεις για την περαιτέρω έρευνα των προβληματικών υποθέσεων.

Αναφορικά με την υπόθεση του κ. Φλαμπουράρη, τα βασικά ερωτήματα που θα απασχολήσουν τα μέλη της επιτροπής είναι: έπρεπε ή όχι να δηλώσει την μεταβίβαση των μετοχών στο επίμαχο πόθεν έσχες που αφορά μεν το 2014 αλλά κατατέθηκε στην Βουλή τον Απρίλιο του 2015; Είναι νόμιμη η μεταβίβαση μετοχών με ιδιωτικό συμφωνητικό ή απαιτείται συμβολαιογραφική πράξη;  Πως είναι δυνατόν το γνήσιο της υπογραφής να επικυρώνεται στο στρατηγείο της ΕΛΑΣ (!) από αξιωματικό με συνδικαλιστική δράση;


ΝΔ: Ο Τσίπρας δεν μπορεί να σιωπά άλλο

Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τις δύο υποθέσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία. «Τι κρύβεται πίσω από τις σκοτεινές αυτές υποθέσεις;» ερωτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογραμμίζει ότι «το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε.

Η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:

«Ο κ. Τσίπρας  δεν μπορεί να σιωπά άλλο. Υπάρχουν -ναι ή όχι;-υπουργοί του που υπέβαλαν προβληματικά “πόθεν έσχες”; Πόσα εκατομμύρια έκρυβε ο καθένας από αυτούς και γιατί τα έκρυβε; Τι βρίσκεται πίσω από τις σκοτεινές αυτές υποθέσεις; Το δήθεν  ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ  κατέρρευσε. Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να δείξει καμία ανοχή στη συγκάλυψη, καμία ανοχή στη διαφθορά και τη διαπλοκή.
Διαφάνεια παντού».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr