«Ναι» από τον Ολάντ στη συζήτηση του χρέους
«Ναι» από τον Ολάντ στη συζήτηση του χρέους
«Η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην ΕΕ και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει» είπε απερίφραστα ο υψηλός προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης και διερωτήθηκε: «Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα;» - Για «γάμο συμφέροντος» μιλούν τα γαλλικά ΜΜΕ
Με την πρώτη του δήλωση επί ελληνικού εδάφους στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης που τον περίμεναν μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ έδωσε το στίγμα της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην χώρα μας: "Η επίσκεψή μου είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας".
«Επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζαν και οι διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου προετοιμάζοντας το έδαφος πριν την αναχώρησή του από το Παρίσι και σημείωναν ότι η ύψιστη πολιτική στιγμή θα είναι την Παρασκευή που θα απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή.
Η επίσημη επίσκεψη γίνεται μέσα στο πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η στήριξη που παρείχε ο κ. Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του περασμένου Ιουλίου.
«Η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει» είπε απερίφραστα ο κ. Ολάντ, ενώ με γαλλική αβρότητα πρόσθεσε: «Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα;».
«Επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζαν και οι διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου προετοιμάζοντας το έδαφος πριν την αναχώρησή του από το Παρίσι και σημείωναν ότι η ύψιστη πολιτική στιγμή θα είναι την Παρασκευή που θα απευθυνθεί στην ελληνική Βουλή.
Η επίσημη επίσκεψη γίνεται μέσα στο πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η στήριξη που παρείχε ο κ. Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του περασμένου Ιουλίου.
«Η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει» είπε απερίφραστα ο κ. Ολάντ, ενώ με γαλλική αβρότητα πρόσθεσε: «Τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα;».
Το κύριο όμως είναι ότι από την πρώτη στιγμή έδωσε στον κ. Τσίπρα αυτό που περίμενε περισσότερο, την στήριξη για το χρέος: «Ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα απ' αυτό το βάρος και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
Θετικές όμως είναι οι αναφορές του και στο έτερο φλέγον θέμα για την Ελλάδα, το προσφυγικό: «Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και, στηρίζοντας την Ελλάδα, στηρίζουμε την Ευρώπη».
Βεβαίως, οι δηλώσεις έχουν την αξία που έχουν πάντα οι προθέσεις και η φραστική στήριξη, αφού τα κλειδιά της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας τα κρατά το Βερολίνο, που έχει το ταμείο.
Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς είχε επενδύσει στη σχέση με το Βερολίνο, ο Αλέξης Τσίπρας επένδυσε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του κ. Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν ανταποκρίθηκε από την αρχή, για να μην διαταραχθεί ο γαλλογερμανικός άξονας. Όταν όμως η σχέση της ελληνικής κυβέρνησης με το Βερολίνο διερράγη πλήρως, ανέλαβε να κρατήσει τις ισορροπίες και να διατηρήσει την Ελλάδα στην ΕΕ, έχοντας και την στήριξη των ΗΠΑ.
Φυσικά, ο κ. Ολάντ έχει τις δικές του βλέψεις. Σε σχόλιό της η εφημερίδα Le Monde έχει τίτλο «Τσίπρας και Ολάντ, η ιστορία ενός γάμου συμφέροντος».
Από πολιτικής πλευράς, ο Monde θεωρεί ότι ο Ολάντ, «με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και με έναν Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του, ο οποίος τον φροντίζει ιδιαίτερα ως τον καλύτερο Ευρωπαίο εταίρο του, στέλνει ένα μήνυμα στη γαλλική αριστερά. Είναι το είδος της αμοιβαία ωφέλιμης συμφωνίας win-win, που και οι δύο ηγέτες καλλιεργούν».
Ο κ. Ολάντ περιέγραψε καθαρά τους σκοπούς της επίσκεψής του στην αντιφώνησή του στο δείπνο που του παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος:
Αφού έπλεξε το εγκώμιο του Ευρωπαίου και με γαλλικό πάθος Προκόπη Παυλόπουλου, θύμισε και το ρόλο του στην κρίσιμη διαπραγμάτευση: «Αν σήμερα χαιρόμαστε, αυτό συμβαίνει επειδή στις 13 Ιουλίου καταλήξαμε σε ευρωπαϊκό συμβιβασμό, ο οποίος δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε η Ελλάδα να γυρίσει επιτέλους την πλάτη στην κρίση. Να το πρώτο μήνυμα που επιθυμώ να διαβιβάσω στο σύνολο του ελληνικού λαού. Η δική του επιλογή ευθύνης και θάρρους, ώστε να παραμείνει στην ευρωζώνη θα του επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χάρη στην αποφασιστική δράση της κυβέρνησής του».
«Παραμένοντας στην ευρωζώνη» συνέχισε, «μπορείτε να υπολογίζετε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στις 19 Αυγούστου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υιοθέτησε ένα τριετές πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του μηνός, δύο δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση, κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοστεί, ενώ η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά».
Ο κ. Ολάντ κρατά τις απαραίτητες ισορροπίες, αφού υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό ότι προϋπόθεση για κάθε θετική εξέλιξη είναι η τήρηση των δεσμεύσεων προσθέτει: Νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ'αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».
Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών: «Η Γαλλία παραμένει ένας από τους πρώτους εμπορικούς εταίρους της χώρας σας, με μερίδιο της αγοράς 4,5% των ελληνικών εισαγωγών, δηλαδή 2,1 δισ. ευρώ το 2014. Σε ορισμένους τομείς, όπως μάλιστα στον τομέα γεωργίας και τροφίμων, η χώρα σας αποτελεί σημαντικότατη αγορά για τις επιχειρήσεις μας. Η Γαλλία έχει τη χαρά να είναι ο 4ος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με απόθεμα που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυτό άλλωστε συγκροτεί την ιδιομορφία των οικονομικών σχέσεών μας: πρόκειται για την παρουσία 100 και πλέον θυγατρικών, οι περισσότερες των οποίων είναι ελληνικού δικαίου και απασχολούν κατά πλειονότητα Έλληνες, 12.000 άτομα συνολικά. Ο κύκλος εργασιών τους ανέρχεται σε 3,1 δισ. ευρώ και αναπτύσσουν δεξιότητες, στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η χώρα σας, ώστε να διαπρέψει».
«Επιθυμώ την ενίσχυση αυτής της παρουσίας, της τόσο έντονης στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα της αναδοχής δημοσίων έργων, της ενέργειας και της βιομηχανίας. Από την πλευρά μας, θα ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις μας να επενδύσουν και σ' αυτό το σημείο υπολογίζω στη βοήθεια του Λουί Σβετσέρ, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στο θέμα» κατέληξε.
Ποιοι συνοδεύουν τον Ολάντ στην Αθήνα
Η επίσημη αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα έχει ως εξής:Υπουργοί: ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών, η Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, υπουργός Παιδείας, η Φλέρ Πελερέν, υπουργός Πολιτισμού και ο γγ αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα, Αρλέμ Ντεζίρ.
Kοινοβουλευτικοί:
- η Ντανιέλ Ορουά (Auroi) πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στο γαλλικό κοινοβούλιο.
- η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στο Κοινοβούλιο.
- ο Μεγιέρ Χαμπίμπ, Γάλλος βουλευτής του εξωτερικού (εκτός Μητροπόλεως).
- ο Ζαν Κριστόφ Καμπαντέλης, βουλευτής Παρισίων και αρχηγός του γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος.
- ο Ζαν Μπιζέ, γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Γερουσία.
- ο Λυκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο-Ελληνικής φιλίας στη Γερουσία.
- η Περβάνς Μπερές, ευρωβουλευτής και πρόεδρος της αντιπροσωπείας των Γάλλων σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επικεφαλής επιχειρήσεων:
- Πιέρ Κοπέ (Coppey): Γενικός εκπρόσωπος της VINCI (εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομοι, πάρκινγκ κλπ).
- Φιλίπ Ντελέρ (Delleur): Πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom (Μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό κλπ και παραγωγή ενέργειας (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
- Ερίκ Γκεμπαλί (Ghebali): Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement, που είναι διεθνώς η δεύτερη εταιρεία διαχείρισης υδάτων.
- Τομά Μπρετ: Αναπληρωτής διευθυντής της BIC (στυλό, ξυραφάκια, αναπτήρες, ιστιοσανίδες κ.α.).
- Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές).
Προσωπικότητες:
- Ζαν Λουί Μπορλό, πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας στην Αφρική
- Μπρούνο Μπεζάρ Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών
- Μπρούνο Ντελαέ, πρώην πρέσβης στην Ελλάδα
- Λουί Σβετσέρ, Γενικός επίτροπος επενδύσεων
- Ζαν Λουί Λε Γκάλ, πρόεδρος του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα