Γιούνκερ: Να υπάρξει ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας εξαιτίας του προσφυγικού

Γιούνκερ: Να υπάρξει ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας εξαιτίας του προσφυγικού

Από την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων που είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόλις 700 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη - Η ΕΕ δεν είναι σε καλή κατάσταση - Οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις, μερικά από τα κύρια σημεία της ομιλίας Γιούνκερ στο Ευρωκοινβούλιο


Γιούνκερ: Να υπάρξει ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας εξαιτίας του προσφυγικού
Την ανάγκη να βρεθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, αλλά και να υπάρξει ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τα κράτη – μέλη που αντιμετωπίζουν αποφασιστικά την προσφυγική κρίση, επανέλαβαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ενημερώνοντας τα μέλη του Σώματος για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου, αλλά και της Συνόδου κορυφής της 25ης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο πρόεδρος Γιούνκερ υπογράμμισε πως το χάσμα ανάμεσα στις υποσχέσεις των κρατών- μελών και στις πράξεις είναι τεράστιο και οδηγεί στην απώλεια της αξιοπιστίας της Ε.Ε. 

«Η σύνοδος κορυφής της Κυριακής ήταν απαραίτητη καθώς η Ε.Ε. δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μόλις εννέα κράτη – μέλη έχουν στείλει μέχρι στιγμής αξιωματικούς της Frontex στην Ελλάδα, ενώ από την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων που είχε αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόλις 700 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη -μέλη.

Αναφορικά με τη σύνοδο των κρατών των δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε στην Ολομέλεια πως συμφωνήθηκε να επιβραδυνθεί η ροή των προσφύγων και να επιταχυνθεί η καταγραφή στις χώρες που δέχονται τις ροές των προσφυγών και ποιες θα είναι οι συνέπειες αν αρνηθούν την καταγραφή τους. «Οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε πως στη Σύνοδο της Κυριακής η μια χώρα κατηγορούσε την άλλη αλλά δεν συνομιλούσαν μεταξύ τους, μια πολιτική που την χαρακτήρισε ως «πολιτική πανικού». «Ήταν εξωφρενικό πως καταβάλαμε τεράστιες προσπάθειες για να καταφέρουμε ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. να συνεννοηθεί με ένα άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας πως απαιτείται ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και συνεργασία ανάμεσα στα κράτη –μέλη, τονίζοντας πως η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων αλλά θα πρέπει να βελτιώσουμε τις συμφωνίες επανεισδοχής με τρίτε χώρες, όπως το  Πακιστάν.

  
Γιούνκερ: Αν επιμένουμε να θέτουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, δεν θα έχουμε συμφωνία για το προσφυγικό
Κλείσιμο
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ζήτημα των συνομιλιών για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, με τον Πρόεδρο Γιούνκερ να υποστηρίζει πως αν επιμείνουμε σε αυτή τη στιγμή να αναφερόμαστε στα καυτά ζητήματα με την Τουρκία, όπως η ελευθεροτυπία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα προχωρήσει ουσιαστικά η συμφωνία που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. «Χρειαζόμαστε ένα κοινό σχέδιο δράσης από την Ε.Ε. και μια συμφωνία με την Τουρκία, στα εδάφη της οποίας διαβιούν 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν πολύ διστακτικά κράτη-μέλη. Η Τουρκία χρειάζεται 3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσει την κρίση, ενώ ο προϋπολογισμός της Ε.Ε  προβλέπει μόνο 500 εκ. Τα υπόλοιπα πρέπει να βρεθούν από τα κράτη-μέλη. Είτε μας αρέσει, είτε όχι πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία». 

Η δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε την αντίδραση του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος τόνισε πως δεν πρόκειται να υπογράψουμε μια λευκή επιταγή με την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα και επανέλαβε πως χρειάζεται συνεργασία με την Τουρκία για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Ας είμαστε ρεαλιστές. Η συνεργασία με την Τουρκία θα είναι πολύ δύσκολη. Καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την Ε.Ε. στην προστασία των εξωτερικών μας συνόρων» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Τουσκ.


Ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά με υπευθυνότητα 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε πως η Κομισιόν θα εξετάσει τα περιθώρια ευελιξίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για όσες χώρες επενδύουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει σε ισχύ, αλλά θα εξετάσουμε με διαφορετικό τρόπο εκείνες τις χώρες που επενδύουν μια τεράστια προσπάθεια για να αναλάβουν τη φροντίδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Αυτό όμως θα εξεταστεί ξεχωριστά για κάθε κράτος -μέλος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Η στάση αυτή έχει εκφραστεί και από τον Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, αλλά για πρώτη φορά ηγετικό στέλεχος των Θεσμών τάσσεται δημόσια υπέρ της χαλάρωσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 
Αντίστοιχα αιτήματα έχουν υποβάλει και οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αυστρίας, καθώς αποτελούν και οι δύο χώρες με αυξημένα βάρη λόγο των τεράστιων προσφυγικών ροών που περνούν από τα σύνορα τους. Η ελληνική αίτηση θα μπορούσε πιθανώς να γίνει και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδωσε εύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπου που διαχειρίστηκε την στάση της Ελλάδας στη μίνι Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου και αποφασίστηκε να φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα μέχρι και 30.000 πρόσφυγες στα νέα hotspot μέχρι το τέλος του χρόνου, και επιπλέον 20.000 πρόσφυγες , την υποστήριξη των οποίων θα αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης