Παρασκήνιο απο τις διαπραγματεύσεις με την Τρόϊκα: Χρωστάμε στο «Hilton», πλάκωσαν κι οι Κορεάτες

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ σπαταλά το Δημόσιο για τις πανάκριβες αίθουσες συσκέψεων σε ξενοδοχεία όταν το ΥΠΟΙΚ έχει ανεκμετάλλευτα κτίρια - Στις υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο συζητούν για περικοπές τέτοιων δαπανών, 
με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι οι ιδιώτες

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έφυγε, τα golden boys όμως που έφερε μαζί του συνεχίζουν ακόμα να κάνουν παιχνίδι στο υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας τριβές και ενόχληση ακόμα και μεταξύ των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μυστήριο για τον ρόλο και το κόστος των συμβούλων που είχε επιλέξει ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζεται, όπως συνεχίζονται και οι μέθοδοι της εποχής Βαρουφάκη, όταν ακόμη η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά για να κρατήσει τη χώρα μακριά από τα μνημόνια και την τρόικα, παίζοντας κρυφτούλι με τους απεσταλμένους των θεσμών στις αίθουσες των κεντρικών ξενοδοχείων - που τις πληρώνει όμως πανάκριβα το Δημόσιο προκειμένου να μην παίζουν live στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων οι εικόνες με τους περιφερόμενους στα υπουργεία ελεγκτές.

Με τη διαφορά ότι οι συναντήσεις αυτές έχουν ήδη κοστίσει πολλές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο Δημόσιο και είναι απορίας άξιον πώς συνεχίζουν να διεξάγονται επί πληρωμή σε αίθουσες συσκέψεων όταν το υπουργείο έχει τόσα ανεκμετάλλευτα κτίρια, στα οποία θα μπορούσε να μεταφέρει το σκηνικό των διαπραγματεύσεων.
Και επειδή δεν υπάρχει προφανής και αιτιολογημένος λόγος να συνεχίζονται τέτοιες δαπάνες, στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκφράζουν προβληματισμό αν πρέπει να πληρώνονται ή, όπως συμβαίνει σε όλα τα υπουργεία, να παρέμβουν και να τις κόψουν, με αποτέλεσμα να μείνουν στο τέλος απλήρωτοι οι ιδιώτες.
 
«Ισκιος» του Τσακαλώτου

Από τότε που ξεκίνησαν οι συναντήσεις αυτές, πάντως, η κατάσταση άλλαξε δραματικά με τη χώρα να υπογράφει νέο μνημόνιο με πολύ σκληρά μέτρα. Αυτό που δεν άλλαξε, όμως, είναι οι συναντήσεις στα ξενοδοχεία και οι δύο Κορεάτες σύμβουλοι που έφερε στη χώρα μας ο κ. Βαρουφάκης και προσκολλήθηκαν στο πλευρό του νέου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τον ακολουθούν κατά πόδας όπου πηγαίνει, τρέχουν πίσω του με τα αυτοκίνητα που τον συνοδεύουν από συνάντηση σε συνάντηση, ενώ όταν αυτός δεν καταδέχεται να συναντήσει τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, εκείνοι εκπροσωπούν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο «Hilton» σχετικά με το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και του ελληνικού χρέους γενικότερα.

Και να ήθελαν να κρυφτούν, η παρουσία τους βγάζει μάτι. Και γι’ αυτό προκαλεί συχνά πυκνά τις ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης όσον αφορά τον ρόλο και τις αμοιβές τους. Ειδικά ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης βομβαρδίζει με ερωτήσεις το υπουργείο Οικονομικών, απάντηση όμως δεν παίρνει.
 
Κόντρα και στο ΥΠΟΙΚ

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και μέσα στο υπουργείο Οικονομικών. Από την εποχή Βαρουφάκη γινόταν προσπάθεια να μπουν με κάποιον τρόπο στο pay-roll του Δημοσίου. Υπήρξαν υπηρεσίες του υπουργείου που αρνήθηκαν να διαθέσουν ειδικό κονδύλι, αφού από πουθενά δεν προκύπτει έννομη σχέση ή σύμβαση με το Δημόσιο που να δικαιολογεί την πληρωμή τους. 

Φαίνεται πως ο κ. Βαρουφάκης δεν πρόλαβε να τους τακτοποιήσει πέρα από την κάλυψη εισιτηρίων, φαγητού και ξενοδοχείων. Γι’ αυτό και ο Κιμ Γκλεν ανέλαβε να αναζητήσει ο ίδιος τα λεφτά τα δικά του και του συνεργάτη του, χτυπώντας πόρτες δεξιά και αριστερά μέσα στο υπουργείο. Ετσι έγινε γνωστό ότι ζητούν να πληρωθούν τα λεφτά που είχαν συμφωνήσει με τον κ. Βαρουφάκη - και τι λεφτά: 125.000 ευρώ τον μήνα!

Ο κ. Βαρουφάκης διαφήμιζε τον Κιμ Γκλεν ως «γκουρού του χρέους», ενώ ο ίδιος ο Κορεάτης, πρώην υπάλληλος της Lehman Brothers, αυτοπροβαλλόταν ως... μυστικοσύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τον οποίο τον «έκλεψε» ο Γιάνης. Φυσικά για όλα αυτά ελάχιστοι έχουν πειστεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ κάποιοι άλλοι τους αντιμετωπίζουν ως «τίποτα».

Παρ’ όλα αυτά, ο Κιμ Γκλεν κατάφερε να εδραιωθεί, τραβώντας κοντά του και τον Κιμ Μπράιαν Γιουγιήν. Μάλιστα είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να τους ξεχωρίσουν, παρά μόνο από πολύ κοντά και λόγω ύψους (ο Γκλεν είναι ο λίγο πιο ψηλός).
 
Δυσαρέσκεια για τον Κορεάτη
 
Τελικά, όμως, τι σκοπό εξυπηρετεί η παρουσία των δύο Κιμ στο υπουργείο Οικονομικών; 
Η απάντηση είναι ότι κλήθηκαν να χειριστούν το ευαίσθητο θέμα του ελληνικού χρέους. Κάτι όμως που δεν έβλεπε -ούτε βλέπει- με καλό μάτι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Και αν κανείς πίστευε πως αυτό ήταν απλώς μία ακόμη παραξενιά του γνωστού πια για τη συμπεριφορά του κ. Χουλιαράκη, θα ξαφνιαζόταν αν μάθαινε ότι η παρουσία των δύο Κορεατών συμβούλων στο υπουργείο προκάλεσε ακόμη και την έντονη αντίδραση του βοηθού υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σινγκ, ο οποίος λέγεται πως εξέφρασε ανοιχτά τη δυσφορία του στον Τσακαλώτο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από δύο εβδομάδες. Δυσφορία όχι για την εθνικότητα, αλλά για τις ικανότητες του «εκπροσώπου» της κυβέρνησης στις τεχνικές διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος και τις τράπεζες. 

Σε σχέση, πάντως, με τις ομιχλώδεις αμοιβές των συμβούλων, εικάζεται πως αυτές διευθετήθηκαν με φωτογραφική διάταξη που περιελήφθη σε πρόσφατη ΠΝΠ που προέβλεπε την απευθείας υπογραφή τρίμηνων συμβάσεων για εμπειρογνώμονες σε θέματα διαπραγμάτευσης υπό το πρόσχημα της νέας συνδρομής για τη συγγραφή του νέου μνημονίου.

Το σύστημα Βαρουφάκη επιστρέφει
 
Εκτός από τους δύο Κορεάτες, η παρουσία των οποίων δίπλα στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών προκαλεί πάντοτε εντύπωση και σχόλια, στο προσκήνιο επανέρχεται με ταχείς ρυθμούς και μια στρατιά συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών που παρ’ ολίγον να περάσουν στην εφεδρεία, αλλά τελικά φαίνεται να ανακτούν το χαμένο έδαφος. 

 Η αρχή έγινε με τον καθηγητή Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, ο οποίος, προτού καθίσει στην καρέκλα του προέδρου του ΚΕΠΕ όπου τον τοποθέτησε το σύστημα Βαρουφάκη, δέχτηκε πρόταση από τον πρώην υπουργό να πάει αυτός στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ όταν σκόνταψε στις εσωκομματικές αντιδράσεις Δραγασάκη - Τσακαλώτου η υποψηφιότητα της κυρίας Ελενας Παναρίτη. 

Οταν χήρεψε η θέση στο ΚΕΠΕ, καθήκοντα προέδρου εκτελούσε για μήνες ο έτερος συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη, καθηγητής Νικόλαος Φράγκος, ο οποίος παρέμενε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι πριν από λίγες ημέρες, οπότε και μεταπήδησε τελικά στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο πλευρό του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου. 

Το κενό στο ΚΕΠΕ ανέλαβε τότε να καλύψει ο έτερος γενικός γραμματέας του υπουργείου επί εποχής Βαρουφάκη, ο καθηγητής Νικόλαος Θεοχαράκης, ο οποίος εκπροσωπούσε τον πρώην υπουργό (την εποχή που δεν μιλιόταν με τον κ. Χουλιαράκη) στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στα Brussels Group και Paris Group. Το ΚΕΠΕ φαίνεται να αποτελεί πυρήνα της ομάδας Βαρουφάκη, αφού εκεί επέστρεψε για να κάνει νέα καριέρα ο πιο στενός συνεργάτης που είχε ως υπουργός ο κ. Βαρουφάκης, ο οικονομολόγος Βασίλης Καφούρος.


Ο Κιμ Γκλεν επί το έργον, κυνηγώντας τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο. Το σκηνικό στην οδό Ζαλοκώστα. Μόλις έχει τελειώσει συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ για τις τράπεζες στο γραφείο του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη με τη συμμετοχή όλων των οικονομικών υπουργών (Σταθάκη, Χουλιαράκη, Σκουρλέτη) και των επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Κιμ Γκλεν ήταν φυσικά και πάλι εκεί. 






Ο κ. Τσακαλώτος μπαίνει στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κορεάτης σύμβουλός του πάει να μπει σε ένα από τα οχήματα της συνοδείας του υπουργού (φωτ. 1), αλλά ακούει τον κ. Τσακαλώτο να τον καλεί να μπει μαζί του στο υπουργικό αυτοκίνητο. Ο Κιμ Γκλεν ανηφορίζει τον δρόμο τρέχοντας προς την οδό Ακαδημίας όπου έχει σταματήσει το αυτοκίνητο του υπουργού και τον περιμένει (φωτ. 2 και 3). Και όλα αυτά με τη συνοδεία της ασφαλείας που συνοδεύει τον υπουργό Οικονομικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr