Επιμένει ο Φίλης: Δεν θέλαμε εμείς να επιβάλουμε το 23% στην εκπαίδευση

Αν και από την Κομισιόν διαβεβαιώνουν ότι δεν ζητήθηκε από τους Ευρωπαίους το μέτρο ο υπ. Παιδείας επιμένει να «νίπτει τας χείρας του» - Υποστήριξε ότι «ήδη καταλήγουμε σε ορισμένα ισοδύναμα» - Προανήγγειλε νέο σύστημα εξετάσεων

Μπορεί από την Κομισιόν και μάλιστα από τα χείλη του Πιερ Μοσκοβισί να έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν ήταν οι δανειστές που ζήτησαν την επιβολή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά αυτό ουδόλως εμπόδισε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να επιμείνει στην εκδοχή ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να επιβάλει το φόρο αυτό. «Ήταν μια πρόταση που απαντούσε στην πίεση για φορολογικά έσοδα. Δεν θέλαμε εμείς να επιβάλουμε τον φόρο αυτό» υποστήριξε στη συνέντευξή του στο STAR. 

Προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις για το αλαλούμ σχετικά με την εφαρμογή ή όχι του μέτρου και την εξεύρεση ισοδυνάμων ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στη λύση του ζητήματος. «Ήδη καταλήγουμε σε κάποια ισοδύναμα, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα» είπε ο κ. Φίλης. Δίνοντας, μάλιστα, μια ιδέα του σκεπτικού που επικρατεί στην κυβέρνηση είπε ότι «προσπαθούμε να μην πάμε στην εύκολη λύση της οριζόντιας φορολογίας».

Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων. «Προβλέπουμε αλλαγή του συστήματος και συνολικά των εξετάσεων μέσα στην τάξη. Δεν πρόκειται να γίνει αύριο, αλλά είναι θέμα μελέτης και για αυτό έχουμε εξαγγείλει δημόσιο, εθνικό και κοινωνικό διάλογο, όπου θα πάρουν μέρος όλοι οι φορείς, όπως οι πολίτες και ίδιος ο εκπαιδευτικός», πρόσθεσε ο υπουργός.

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαιδευση στη χώρα, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος. Ωστόσο επεσήμανε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα.
 
Πάντως, ο κ. Φίλης επεσήμανε: «Οι επιστήμονες μας ειναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια».
 
Ακόμη, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν απο περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Επίσης, εξήγγειλε την ψηφιακή κάρτα φοιτητή, η οποία θα αφορά τη σίτιση των φοιτητών, με στόχο να γίνει πράξη πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
 
Για τη σίτιση στα σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος σίτισης, που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες μέρες και το οποίο προβλέπει την παροχή 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε σχολεία που δεν εχουν κυλικείο, με την αρωγή της εκκλησίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων.
 
Για τη δευτεροβάθμια εκπαιδευση, ο υπουργός επεσήμανε, τέλος, ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών ούτε θα αυξηθεί, ούτε θα μειωθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr