Μεϊμαράκης: Εξετάζουμε πρόταση μομφής κατά του Φίλη

Μεϊμαράκης: Εξετάζουμε πρόταση μομφής κατά του Φίλη

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας ως «ηθικό αυτουργό» της επίθεσης στον Κουμουτσάκο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «παραιτήσει» τον υπουργό του ή να τον αποπέμψει

Μεϊμαράκης: Εξετάζουμε πρόταση μομφής κατά του Φίλη
Το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας κατά του κ. Νίκου Φίλη εξετάζει η ΝΔ σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου τύπου της ΝΔ στην Βουλή αλλά και μετά από σχετικές δηλώσεις του αρχηγού της Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του στην Λαμία όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της εκστρατείας για την εσωκομματική μάχη χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ως «ηθικό αυτουργό» της επίθεσης εναντίον του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου και επισήμανε ότι το κόμμα του εξετάζει αν Συνταγματικά έχει την δυνατότητα κατάθεσης πρότασης μομφής.

Κλείσιμο
Αυτό γιατί έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την ημέρα που η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Ολομέλεια της Βουλής. Ωστόσο σύμφωνα με την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 84 του Συντάγματος, χρονικός περιορισμός μπαίνει μόνο μεταξύ δύο προτάσεων μομφής.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνης της από την Κυβέρνηση ή  από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας».

Εάν τελικά η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής τότε σύμφωνα με το άρθρο 142 της Βουλής:
«'Αρθρo 142:Πρόταση δυσπιστίας

1. H Boυλή μπoρεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστoσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλoς της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπoγραμμένη από τo ένα έκτo (1/6) τoυλάχιστoν των Boυλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

2. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στoν Πρόεδρo σε δημόσια συνεδρίαση της Boυλής.

3. Aν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπoγράφεται από τoν ελάχιστo απαιτoύμενo αριθμό Boυλευτών, η Boυλή διακόπτει τις εργασίες της για δύo ημέρες, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

4. Mε την επιφύλαξη της ευχέρειας πoυ παρέχει η πρoηγoύμενη παράγραφoς στην Kυβέρνηση, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει δύo ημέρες μετά την υπoβoλή της και τελειώνει τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με oνoμαστική ψηφoφoρία, πoυ διεξάγεται σύμφωνα με την παράγραφo 3 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

5. H συζήτηση αρχίζει με την oμιλία δύo Boυλευτών από εκείνoυς πoυ υπoγράφoυν την πρόταση δυσπιστίας και oρίζoνται με ανάλoγη εφαρμoγή τoυ άρθρoυ 91 παρ. 5. H εγγραφή των άλλων oμιλητών γίνεται έως τo τέλoς της oμιλίας των δύo Boυλευτών τoυ πρoηγoύμενoυ εδαφίoυ. Kατά τα λoιπά η συζήτηση και η ψηφoφoρία διεξάγoνται σύμφωνα με τις παραγράφoυς 3 έως 5 τoυ πρoηγoύμενoυ άρθρoυ.

6. Πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

7. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών».



Τζιτζικώστας: «Χτύπημα» στη Δημοκρατία η επίθεση στον Κουμουτσάκο

Για απαράδεκτα και προκλητικά γεγονότα έκανε λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στην άγρια επίθεση που δέχτηκε από ακραία στοιχεία ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος. 

«Η απροκάλυπτη αυτή βίαιη επίθεση είναι χτύπημα στη Δημοκρατίας μας και την καταδικάζουμε όλοι απερίφραστα, τόνισε. 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τζιτζικώστα: 

«Τα σημερινά απαράδεκτα και προκλητικά γεγονότα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εναντίον του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου, από ακραία στοιχεία, αμαυρώνουν την εκδήλωση και αποπροσανατολίζουν από το ισχυρό μήνυμα καταδίκης ανιστόρητων τοποθετήσεων. Η απροκάλυπτη αυτή βίαιη επίθεση είναι χτύπημα στη Δημοκρατίας μας και την καταδικάζουμε όλοι απερίφραστα».
 
Ο κ. Τζιτζικώστας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουμουτσάκο, στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης