Σε συνεργασία με την Τουρκία για τη φύλαξη των συνόρων ωθείται η κυβέρνηση;

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο πιέζουν αφενός να ολοκληρωθεί η διαδικασία των hot spots και των κέντρων φιλοξενίας, αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση να μπει σε συζήτηση με την Τουρκία για την κοινή φύλαξη των συνόρων

Επιβεβαιώνεται τελικά, όπως όλα δείχνουν, το αρνητικό σενάριο για το προσφυγικό ζήτημα Κι αυτό γιατί, αντί το προσφυγικό να οδηγήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση, η τακτική των ανοικτών θυρών της κυβέρνησης επιβαρύνει την οικονομική κρίση με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, της επιρρίπτουν ευθύνες για καθυστερήσεις και ελλείψεις στα στοιχειώδη και προειδοποιούν ότι δεν θα δεχτουν περαιτέρω υποβάθμιση της τοπικής οικονομίας.

Οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο πιέζουν αφενός να ολοκληρωθεί η διαδικασία των hot spots και των κέντρων φιλοξενίας, αφετέρου η ελληνική κυβέρνηση να μπει σε συζήτηση με την Τουρκία για την κοινή φύλαξη των συνόρων, υποβαθμίζοντας τις εθνικές θέσεις στο Αιγαίο. Εφόσον τα hot spots ολοκληρωθούν, οι ελληνικές Αρχές αφού καταγράφουν θα διοχετεύουν όσους πρόσφυγες μπορούν να δεχθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Παράλληλα η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να κρατά στο έδαφός της τους παράτυπους μετανάστες που δεν δικαιούνται ασύλου.

Κόκκινα δάνεια και ΦΠΑ στα νησιά
Ο κ. Τσίπρας θέλησε να αξιοποιήσει την επίσκεψη Σουλτς για να προβάλλει τόσο τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών αξιών από την ελληνική κυβέρνηση όσο και το βάρος που σηκώνει η χώρα. Ωστόσο, κατά την κοινή επίσκεψη με τον κ. Σουλτς στη Μυτιλήνη, αντί να παρουσιαστεί η δραματική κατάσταση, εμφανίστηκε μια  εικόνα τακτοποιημένων χώρων και ανθρώπινων συνθηκών που πόρω απέχει από την πραγματικότητα. Οσον αφορά στη συνολική χαλάρωση του προγράμματος, οι Ευρωπαίοι εταίροι είπαν κατηγορηματικό «όχι», όπως φάνηκε και από την αρνητική εξέλιξη στο Euroworking Group.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να κερδίζει στο πεδίο των κόκκινων δανείων, αν και όχι τη μείζονα διεκδίκηση που είχε στην αρχή της διαπραγμάτευσης, και να αποφεύγει την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας ανοίγουν την αγκαλιά τους στα κύματα των προσφύγων, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά. Την ίδια στιγμή που εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας και θα δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτοί οι άνθρωποι να έχουν στέγη έστω και προσωρινή, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ακόμα και παράλογες απαιτήσεις σχετικά με την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Τα έξοδα που κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους ξεπερνούν κατά πολύ τα κονδύλια της Ε.Ε.».

Πιέζουν οι Βρυξέλλες για συνεργασία με την Τουρκία
Ενώ, όμως, υπάρχει υστέρηση σε συντονισμό, υποδομές και πόρους, αυξάνονται οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης όσο και για φύλαξη των συνόρων μέσω συνεννόησης με την Τουρκία. Οι πιέσεις ήρθαν από πλευράς του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μάλιστα έθεσε θέμα Συνθήκης Σένγκεν.

Οι Βρυξέλλες όπως και το Βερολίνο πιέζουν τον κ. Τσίπρα να αναζητήσει λύση σε συνεννόηση με την Τουρκία.  Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Ενώ Ε.Ε. και Τουρκία προτείνουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει πιο στενή συνεργασία μεταξύ των λιμενικών αρχών των δύο χωρών σε όλο το μήκος του Αιγαίου όπου διακινούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Ζητά ακόμη να γίνουν τα κέντρα ταυτοποίησης στην Τουρκία και να δρα η Frontex και από την πλευρά των τουρκικών παραλίων. Είναι αμφίβολο εάν η Τουρκία δεχθεί αυτούς τους όρους και πολύ περισσότερο αν θα σταματήσει η ροή των προσφύγων. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr