Μέρκελ: Πρέπει να βρούμε νόμιμους τρόπους για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες

Φάιμαν: Να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας - Σουλτς: Όλα τα κράτη-μέλη να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - Ποιοι οι στόχοι του Αλέξη Τσίπρα

Σε εξέλιξη είναι από τις 5 το απόγευμα στη Μάλτα η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των Κρατών Μελών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας βασικό θέμα συζήτησης θα είναι το προσφυγικό και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Στη Διάσκεψη Κορυφής της Βαλέτας, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Μάλτας, συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά αφρικανικές χώρες.

Σε δηλώσεις της προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Γερμανίδα Καγκελάριος
Άνγκελα Μέρκελ,τόνισε πως είναι ανάγκη να βρεθεί ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία και με τα κράτη της Αφρικής.

«Θα αναζητήσουμε νόμιμους τρόπους για να μπορέσουν οι άνθρωποι που φτάσουν στην Ευρώπη να εργαστούν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να βρει ένα σχέδιο δράσης για να έχουν οι πρόσφυγες «μία ευκαιρία στη ζωή τους» και να καταπολεμηθεί η φτώχεια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να σταματήσει η δράση των διακινητών, σημειώνοντας πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών.

Από την πλευρά του,  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε ότι όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να βοηθήσουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη να βρεθεί άμεσα ένα «κλειδί» κατανομής προσφύγων.

«Αν γεμίσουν τα hotspots λόγω μη κατανομής προσφύγων, η συνθήκη του Δουβλίνου δεν έχει κανένα νόημα», είπε ακόμη, ενώ αναφερόμενος στις αφρικανικές χώρες σημείωσε πως «όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές τα χρήματα δεν έχουν σημασία».

Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν τόνισε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια της προσφυγιάς και να υπάρξει ευρωπαϊκό ολοκληρωμένο πλάνο για το προσφυγικό.

Όπως είπε, είναι μια σημαντική Σύνοδος κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα πώς θα εξασφαλίσουμε ασφάλεια στα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε μαι δύσκολη κατάσταση καθώς πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνουν χιλιάδες άνθρωποι που μέσω Αυστρίας καταφθάνουν στη Γερμανία το τελευταίο διάστημα.

Όπως, όπως υπογράμμισε, «πρέπει να υπάρχει η ανθρωπιά και να μην πληγώνεται». 

Τι θα πει ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Μάλτα

Στη Μάλτα μετέβη σήμερα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μετάσχει στην Σύνοδο η οποία πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που η προσφυγική ροή από την Τουρκία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με καθημερινά ναυάγια και νεκρούς στα νερά του Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Frontex από την χώρα μας έχουν διέλθει εφέτος 540.000 πρόσφυγες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του και στις συνομιλίες με τους ομολόγους του θα επιδιώξει καταρχήν να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφύγων αφορά το σύνολο της Ε.Ε. και όχι τις χώρες πρώτης υποδοχής καθώς επίσης την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τα αίτια του προβλήματος που είναι οι πόλεμοι αλλά και οι κακές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ενώ θα επιμείνει ότι δοκιμάζονται οι ευρωπαϊκές αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Φυσικά θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα δέχεται ένα δυσανάλογο βάρος και θα πρέπει να βοηθηθεί καθώς βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης. 

Θα επισημάνει δε ότι η χώρα κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση είναι η Τουρκία από την οποία ξεκινούν οι πρόσφυγες και θα τονίσει την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία με την ΕΕ προκειμένου να ελεγχθεί η ροή των προσφύγων αλλά και να καταπολεμηθούν τα δίκτυα των λαθρεμπόρων. Καθώς η συζήτηση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την διαμόρφωση του Action Plan στην αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκονται σε εξέλιξη ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Άγκυρα θα εκπροσωπεί και την ΕΕ.

Τέλος στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr