Τσίπρας: Μοναδική λύση για το προσφυγικό τα hotspots να πάνε στην Τουρκία

Στην άτυπη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Μάλτα ο πρωθυπουργός πρότεινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί και όχι από την Ελλάδα

Την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Μάλτα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Ο πρωθυπουργός είπε πως ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών διέρχεται μέσω της συνεργασίας με την Τουρκία, τονίζοντας πως η γειτονική χώρα είναι από τους πρώτους σταθμούς των προσφύγων.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «είναι σαφές ότι η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί συνίσταται στην αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία».

Στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί και όχι από την Ελλάδα.

Όπως είπε, ο στόχος μιας «έντιμης συμφωνίας» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό πρέπει να είναι η μεταφορά των Hotspots από τα ελληνικά νησιά στο τουρκικό έδαφος. 

Όπως τόνισε μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα. 

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία,  ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη στη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας, όμως, με προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη τήρηση των κανόνων που ισχύουν για τα υπόλοιπα υποψήφια κράτη και όχι με προνομιακή μεταχείριση «α λα καρτ».



Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε μη ικανοποιημένος από τον ρυθμό μετεγκατάστασης των προσφύγων, ενώ υπογράμμισε παράλληλα την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας, ζητώντας την άμεση υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, προκειμένου η ΕΕ να αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στην προσφυγική κρίση.

Γι’ αυτό το λόγο, ο πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τη δημιουργία 100.000 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, την επιπλέον οικονομική στήριξη των χωρών που βάλλονται από τις προσφυγικές ροές και τέλος, την κατάρτιση ενός κοινού σχεδίου δράσης με την Τουρκία.

Ο Γιούνκερ διευκρίνισε εν συνεχεία, ότι η συνεργασία με την Άγκυρα θα συνεπάγεται και τη στενότερη επαφή των δύο πλευρών σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής μίας συνόδου μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας, ακόμη και εντός του Νοεμβρίου. 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr