Σπύρος Δανέλλης: «Καθ' υπαγόρευση από λόμπι ο φόρος στο κρασί»

Ο βουλευτής του Ποταμιού άφησε να εννοηθεί ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διαφωνεί με το φόρο στο κρασί

Για νομοθέτηση «καθ’ υπόδειξη» και εξυπηρέτηση επιχειρηματικών λόμπι καταγγέλλει την κυβέρνηση ο κ. Σπύρος Δανέλλης, με αφορμή τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου.

Ο βουλευτής του Ποταμιού αναφέρεται στο άρθρο για την αύξηση του ειδικού φόρου στο κρασί και υποστηρίζει ότι «η ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει τόσους μήνες τώρα, αξιόπιστα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέσα στον πανικό της τελευταίας στιγμής, την οδηγεί από αφέλεια, άγνοια ή ακόμη χειρότερα "καθ’ υπόδειξη", στην επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, ανοίγοντας την κερκόπορτα που για χρόνια το λόμπι των σκληρών αλκοολούχων ποτών προσπαθούσε να ανοίξει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μόνη η Ελλάδα από τις χώρες παραγωγούς επιβάλει το φόρο αυτό».

Εκτός αυτού, υπαινίσσεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, δεν ενημερώθηκε ούτε συναίνεσε στη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου.

Στο ίδιο συνηγορούν και πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναφέρουν ότι ο κ. Αποστόλου διαφωνεί μεν με το μέτρο, υποχωρεί όμως, καθώς -όπως λένε- αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών!

Πάντως, ο κ. Δανέλλης σημειώνει ότι «αποτελεί απόλυτο παραλογισμό η επιβολή ΕΦΚ σε ένα ελληνικό τοπικό γεωργικό προϊόν, που κάθε άλλο παρά προϊόν πολυτελείας ή επικίνδυνο για την υγεία είναι. Ένας κλάδος με ιδιαίτερη δυναμική, με αλματώδη ποιοτική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια που ανοίγει την διεθνή αγορά, παρά τον ισχυρότατο διεθνή ανταγωνισμό, την απαγόρευση νέων φυτεύσεων, την συνεχή απομείωση της έκτασης του ελληνικού αμπελώνα, αλλά και την επιβάρυνσή του με τον υψηλότερο ευρωπαϊκά συντελεστή ΦΠΑ (23%), πλέον οδηγείται στην καταστροφή από μια άφρονα επιλογή».

Προσθέτει, δε: «Η επιβάρυνση του ελληνικού οίνου με 0,40 ευρώ ανά λίτρο, όταν χύμα ιταλικό ή ισπανικό κρασί εισάγεται με 0,40 ευρώ ανά λίτρο, είναι βέβαιο ότι θα σημάνει τον απόλυτο μαρασμό του κλάδου. Επιπλέον, η φαεινή ιδέα της μεταφοράς των παθογενειών της εγχώριας παραγωγής αποσταγμάτων (τσίπουρο/ρακή/τσικουδιά) ωθεί και την οινοπαραγωγή στις χύμα/παράνομες πωλήσεις, οδηγώντας στην υποβάθμιση του προϊόντος, στην ένταση του αθέμιτου ανταγωνισμού και στην αποδιάρθρωση του κλάδου. Άραγε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνώριζε και συναίνεσε στη λήψη του εν λόγω μέτρου;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr