Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή: «Λευκή απεργία» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή: «Λευκή απεργία» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία -Σταθάκης: Η τελική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια είναι λελογισμένη


Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή: «Λευκή απεργία» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο
Με την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και την υπό προϋποθέσεις σύμφωνη γνώμη των ΑΝΕΛ – λόγω φόρου στο κρασί - εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το πολυνομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα μέτρα που περιλαμβάνουν τον επώδυνο συμβιβασμό της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, τον φόρο στο κρασί αλλά και τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ που προστέθηκαν με τροπολογία.  

Σύμφωνα με τον κατεπείγοντα προγραμματισμό που έχει προτείνει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια για μια συζήτηση που ξεκινά στις 9:30 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι ήδη το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει ονομαστική ψηφοφορία για το 13ο άρθρο που αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και το 15ο για τους πλειστηριασμούς.

Πάντως, κατά την σχεδόν δεκάωρη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή η πλειοψηφία των βουλευτών της πλειοψηφίας επέλεξε την τακτική της «λευκής απεργίας» αρνούμενοι να λάβουν το λόγο. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να μιλήσουν παρά την ολομέτωπη επίθεση που είχαν εξαπολύσει οι συνάδελφοί τους της αντιπολίτευσης, που τους υπενθυμίζουν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».


Κλείσιμο


Να σημειωθεί ότι στις επιτροπές που συνεδρίασαν για το πολυνομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 75 βουλευτές! Επίσης, επί συνόλου 26 βουλευτών που είχαν ζητήσει να παρέμβουν επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονταν τα ονόματα μόνο των Χρήστου Μπγιάλα, Γιώργου Ουρσουζίδη, Γιάννη Θεοφύλακτου, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη και Νίνας Κασιμάτη, ενώ από τους ΑΝΕΛ μόνο ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος «τόλμησε» να εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών. Σχεδόν το σύνολο των παραπάνω ομιλητών υπερασπίστηκαν πλήρως την νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ενώ ορισμένοι εξ αυτών πρόβαλαν ενστάσεις για την επιβολή φόρου στο κρασί.

Ενδεικτικά η κυρία Νίνα Κασιμάτη υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έπρεπε να προβλέπει υποχρέωση των τραπεζών για διαγραφή «κόκκινων» δανείων και πως οι προωθούμενες διατάξεις δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα. 

Γ. Σταθάκης: Η τελική λύση για τα «κόκκινα» δάνεια είναι λελογισμένη

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης υπερασπίστηκε τις προωθούμενες διατάξεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Ο υπουργός επισήμανε ότι το εισοδηματικό όριο για την ένταξη στη νέα ρύθμιση φτάνει περίπου τα 36.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις, «καλύπτεται το 82% των νοικοκυριών» και πρόσθεσε «υπό τις δεδομένες συνθήκες, δώσαμε τη μάχη για μακρύ διάστημα. Θέλαμε μία κάλυψη για το 60%-70% του πληθυσμού, ενώ οι δανειστές ήθελαν μόνο για όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Η τελική λύση είναι λελογισμένη. Έχει ισχυρή προστασία για το κατώτατο κομμάτι και στήριξη για τους υπόλοιπους». Είπε ακόμη ότι, για να είναι επιτυχής η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, που φθάνουν το 40% των συνολικών δανείων, την ώρα που ο μέσος ευρωπαίκός όρος είναι στο 5%-7%.

Επίσης, σημείωσε ότι η νέα ρύθμιση επιχειρεί να κάνει λελογισμένη διανομή των βαρών: «Οι τράπεζες σηκώνουν ένα βάρος, το κράτος σηκώνει και αυτό, ενώ πρέπει να δούμε πως θα απαλλάξουμε από το βάρος του δανειολήπτες». Είπε ότι η νέα ρύθμιση διατηρεί την καθολική προστασία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως βάση του νέου νόμου είναι η τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι η αντικειμενική, όπως στο παρελθόν. Εξήγησε ότι, με βάση την εμπορική αξία, θα κριθεί τι μπορεί να καλύψει ο δανειολήπτης και τι όχι. «Η τρέχουσα εμπορική αξία διαχωρίζει το δάνειο σε δύο κομμάτια, την τρέχουσα αξία και το υπερβάλλον σε σχέση με την αντικειμενική αξία, που θα είναι και αυτή που θα εγγράψουν ως ζημία οι τράπεζες» σημείωσε. «Οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, δηλαδή τα νοικοκυριά κάτω από 20.000 ευρώ, έχουν πλήρη προστασία και ουσιαστικά θα πληρώνει το κράτος. Η δεύτερη ζώνη είναι αυτή στην οποία ελέγχεται το νοικοκυριό αν μπορεί να αποπληρώσει το δάνειο» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης