Βουλή: Τα «καυτά πηγαδάκια» για το πολυνομοσχέδιο και η αντιπαράθεση περί.. Μαρξισμού

Επεισοδιακή η συζήτηση για τη νέα επώδυνη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς  - Δεν έλειψαν οι ιδιαίτερες στιγμές ή οι καταστάσεις εντάσεις που έδωσαν ένα ξεχωριστό «χρώμα» 

«Τι θα γινόταν αν αυτό το νομοσχέδιο το έφερναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;» Αυτό ήταν το ερώτημα που μονοπωλούσε τα «πηγαδάκια» των βουλευτών στο περιθώριο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για το σχέδιο νόμου που προβλέπει και την νέα επώδυνη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.

Κοινή συνισταμένη των συμπερασμάτων ήταν πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ως αντιπολίτευση θα είχαν σκαρφαλώσει στα έδρανα φωνάζοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Η πραγματικότητα ωστόσο ήταν τελείως διαφορετική καθώς τα δυο κόμματα βρίσκονται πλέον στην κυβέρνηση και οι βουλευτές τους προσάρμοσαν αναλόγως τις τοποθετήσεις τους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, εντός Βουλής η συνεδρίαση κύλισε σε σχετικά ήπιο κλίμα χωρίς παρεκτροπές και συνθήματα ενώ και εκτός αυτής δεν υπήρχε συγκεντρωμένο εξαγριωμένο πλήθος.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι ιδιαίτερες στιγμές ή οι καταστάσεις εντάσεις που έδωσαν ένα ξεχωριστό χρώμα στη συζήτηση.

Μαρξιστές- κομμουνιστές και πλειστηριασμοί

Η μόνη στιγμή που απείλησε να τινάξει τη συζήτηση στον αέρα ήταν όταν τον λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Αμυράς. Ο βουλευτής του Ποταμιού επιχείρησε να ειρωνευτεί την κυβέρνηση της Αριστεράς για τους πλειστηριασμούς χρησιμοποιώντας τον Μαρξισμό με αποτέλεσμα να παρεξηγηθεί το ΚΚΕ.

«Συγχαρητήρια, κύριοι συνάδελφοι. Φέρατε τον Μαρξισμό στη χώρα και απαλλοτριώνετε τα σπίτια μέσω των τραπεζών» ανέφερε ο κ. Αμυράς, για να εξοργίσει τον κ. Νικο Καραθανασόπουλο, που από τα έδρανα σχολίασε: «Είσαι γελοίος».



«Είσαι τραμπούκος. Θίξαμε τα ιερά και τα όσια των κομμουνιστών» απάντησε ο κ. Αμυράς, την ίδια στιγμή που ο βουλευτής του ΚΚΕ συνέχιζε να τον αποκαλεί «γελοίο».

«Είστε γελοίος και δειλός, αυτό είστε. Με άλλα λόγια, είστε ένας Έλληνας κομμουνιστής» ανταπάντησε ο βουλευτής του Ποταμιού και κάλεσε τον βουλευτή να δει τι έγραφε στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του, ώστε να λυθεί η παρεξήγηση.

«Υπάρχουν υβριδικοί κομμουνιστές» διευκρίνισε ο κ. Αμυράς, «που συνεταιρίζονται με τους τραπεζίτες» και ζήτησε από τον Νίκο Καραθανασόπουλο να ανακαλέσει.

Πάντως, ο κ. Αμυράς επανήλθε στο θέμα «των κομμουνιστών», αυτή τη φορά για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεωνά, αναφέροντας: «Ο πρώην κομμουνιστής που αναμόρφωσε το ΙΚΑ και τώρα ήρθε να μας πει για τα σπίτια».

Φύγε Τασία...

Ο δαίμονας των ανοικτών μικροφώνων αποκάλυψε και έναν διάλογο ενδεικτικό των σχέσεων που επικρατεί στο προεδρείο της Βουλης. Με  την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση όλων των ονομάτων των βουλευτών προς επιβεβαίωση ότι δεν είχε ξεχαστεί κάποιος, τα ανοιχτά μικρόφωνα στο προεδρείο πρόδωσαν την... ανυπομονησία της Τασίας Χριστοδουλοπούλου να ολοκληρώσει την παρουσία της στην διαδικασία.

Όπως ακούστηκε χαρακτηριστικά, η κυρία Χριστοδουλοπούλου, στρεφόμενη προς το Νικήτα Κακλαμάνη, τον ρώτησε: «Τελειώσαμε κύριε Πρόεδρε, μπορώ να αποχωρήσω;». Για να πάρει την πληρωμένη απάντηση του προεδρεύοντα: «Φύγε Τασία»!

Το περιστατικό πάντως δεν πήρε συνέχεια, καθώς ο καθένας από τους εμπλεκόμενους ακολούθησε τον δρόμο του, με την Τασία να αποχωρεί από την διαδικασία προς πιο ενδιαφέρουσες ασχολίες και τον Νικήτα να παραμένει μέχρι να κλείσουν και τα -βαρετά- τυπικά της διαδικασίας.

Ο ρόλος Βούτση
 

Πάντως κατά την έναρξη της συνεδρίασης απορίες και προβληματισμό προκάλεσε η παράδοξη τακτική του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση  να βρίσκεται από το στα βουλευτικά έδρανα της Ολομέλειας και από εκεί να  κάνει συστάσεις προς τους προεδρεύοντες και τους βουλευτές να συντομεύουν τις τοποθετήσεις τους επισημαίνοντας τους πως θα τηρηθεί αυστηρά η χρονική προθεσμία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Εως σήμερα, ο κ. Βούτσης, παρότι έχει κάνει ήδη αρνητικό ρεκόρ καθώς κανένα νομοσχέδιο δεν έχει έρθει με κανονική διαδικασία, επέτρεπε πάντα να ελαστικοποιούνται οι χρόνοι και να μην τηρείται αυστηρά το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής.

Αυτή την φορά όμως και ενώ συζητείται το πιο κρίσιμο ίσως νομοσχέδιο καθώς αφορά και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ο Πρόεδρος προειδοποίησε ότι θα τηρηθεί αυστηρά το προβλεπόμενο 10ωρο.

Το γεγονός αυτό οδήγησε ορισμένους στην εκτίμηση ότι Μέγαρο Μαξίμου και Βουλή προσπαθούν να ολοκληρώσουν την διαδικασία αμεςα ώστε να περιορίσουν πιθανές διαφοροποιήσεις.

Ο κ. Βούτσης πάντως, σε σχετική διαμαρτυρία του κ. Ανδρέα Λοβέρδου είπε ότι «από ζήτημα πολιτικής ανάγκης μπήκε το χρονικό όριο. Η συζήτηση θα τελειώσει στις 7 για να γίνει η ψηφοφορία και να έχουμε ολοκληρώσει εως τις  8. Δεν είναι θέμα τυπολατρίας. Αν είχαμε την δυνατότητα θα καθόμασταν εως τα μεσάνυχτα. Όμως, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr