Γιατί ο Μεϊμαράκης ξεκίνησε καβγά με Σαμαρά και Τζιτζικώστα

Γιατί ο Μεϊμαράκης ξεκίνησε καβγά με Σαμαρά και Τζιτζικώστα

Σε μεταμεσονύκτια εκπομπή είπε ότι θα μείνει πρόεδρος αν δηλώσει ότι τον εμπιστεύεται ο Αντώνης Σαμαράς που τον πρότεινε - Θέλει debate μόνο με τον Τζιτζικώστα - Αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με την κυβέρνηση Τσίπρα - Στις 19:00 η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας

Γιατί ο Μεϊμαράκης ξεκίνησε καβγά με Σαμαρά και Τζιτζικώστα
«Φωτιά στα τόπια» έβαλε ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης πυροδοτώντας, την επομένη του φιάσκου με την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού στην αξιωματική αντιπολίτευση, ένα νέο γύρο εμφυλιοπολεμικής αντιπαράθεσης.

Εξαπολύοντας πολυμέτωπη επίθεση, ο κ. Μεϊμαράκης έβαλε στο στόχαστρό του τόσο ανθυποψηφίους του, με έμφαση στον Απόστολο Τζιτζικώστα, όσο και τον προκάτοχό του στην ηγεσία της ΝΔ πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία, την οποία, ωστόσο, εξάρτησε στην αρχή από την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα και στη συνέχεια από την επανεπιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά.
 
«Η καρέκλα του μεταβατικού δε με συγκίνησε ποτέ. Είπα να την παραδώσω μετά τις εκλογές και κανείς δεν ήθελε» υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης προσερχόμενος το μεσημέρι της Δευτέρας στη Συγγρού και επέκρινε όσους επεχείρησαν να «πολιτικοποιήσουν» το «τεχνικό», κατά την άποψή του, πρόβλημα που οδήγησε στη ματαίωση των εκλογών της περασμένης Κυριακής. 

Σε μια στιγμή που μετά το σοκ της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν στη δίνη της εσωστρέφειας, ο πρόεδρος της που είχε μείνει σιωπηλός το προηγούμενο 24ωρο –μια «εκκωφαντική σιωπή», κατά τον ίδιο, που ήταν «μήνυμα θλίψης και συγγνώμης προς τους Νεοδημοκράτες»- επέλεξε να μιλήσει για να αποποιηθεί κάθε ευθύνης, παρόλο που είχε προειδοποιηθεί εγγράφως από τον ανθυποψήφιό του Κυριάκο Μητσοτάκη που έδωσε στη δημοσιότητα «προφητική» επιστολή που του είχε απευθύνει από τις 11 Νοεμβρίου. 

Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως και οι άλλοι υποψήφιοι, θεωρούν υπεύθυνη για το «Βατερλό» με το πληροφορικό σύστημα που δεν λειτούργησε ποτέ την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), αλλά παρά ταύτα έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα μέλη της που συνεδρίασαν τη Δευτέρα με στόχο να βρουν νέα εταιρία η οποία να αναλάβει να οργανώσει εκλογές εντός του Δεκεμβρίου.  
Κλείσιμο

«Όλοι γνώριζαν για την εταιρία» 

«Όλοι γνώριζαν τη συγκεκριμένη εταιρεία. Διότι αντιπρόσωποι όλων των υποψηφίων μετέχουν στην ΚΕΦΕ. Βρίσκω πολύ υποκριτικό το να δείχνουν χθες (σ.σ.: την Κυριακή) ότι δε γνώριζαν και να ζητούν ακόμα και την παραίτηση του Προέδρου, ο οποίος ως γνωστόν, με το τεχνικό ζήτημα δεν έχει καμία ανάμιξη» υποστήριξε ο κ. Μεϊμαράκης, αντιδρώντας, όπως διευκρίνιζαν συνεργάτες του και έκανε γνωστό και ο ίδιος σε μεταμεσονύκτια τηλεοπτική παρέμβαση, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» που εμφάνιζε τον κ. Σαμαρά να τάσσεται υπέρ της παραίτησής του.

«Όταν έγινε ο διαγωνισμός και επελέγη η εταιρεία και ρωτήσαμε ποια είναι, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι ήταν εταιρεία που είχε αναλάβει εργασίες όταν ήμαστε κυβέρνηση. Είναι υποκριτικό αυτό που λένε ορισμένοι που είχαν διατελέσει υπουργοί της κυβέρνησης και τη γνώριζαν», είπε ο κ. Μεϊμαράκη, κάνοντας ονομαστική αναφορά στον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη και στον κ. Σαμαρά.

 «Άκουσα το Βορίδη να λέει να ζητήσω συγγνώμη, εκείνος όμως την ήξερε την εταιρεία και δικηγορικά. Οι άρτι αφιχθέντες να σέβονται λίγο αυτούς που έχουν δώσει τη ζωή τους για το κόμμα και να είναι πιο προσεκτικοί. Ο κ. Σαμαράς είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία. Γιατί εκπλήσσονται όλοι;» ανέφερε.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση τόσο από τον κ. Βορίδη που διέψευσε τα λεγόμενα από τον πρόεδρο της ΝΔ όσο και από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, συνεργάτες του οποίου τόνιζαν ότι «ο Αντώνης Σαμαράς καμία απολύτως εμπλοκή δεν έχει σε όλα αυτά» και περνώντας στην αντεπίθεση πρόσθεταν ότι «κάνουν λάθος όσοι προσπαθούν να τον εμπλέξουν με κουτοπονηριές, ανοησίες και ψέματα». Διευκρίνιζαν, μάλιστα, ότι η επίμαχη εταιρία «έπαιρνε δουλειές από τη ΝΔ από την εποχή που ήταν γραμματέας του κόμματος ο κ. Μεϊμαράκης. 

Θα προτείνει Πλακιωτάκη;

Από την πλευρά του, πάντως, ο μεταβατικός πρόεδρος δεν έμεινε στα ζητήματα που αφορούσαν την εταιρία, αλλά κινήθηκε επιθετικά και στο ζήτημα της παραίτησης του που είχαν εγείρει οι άλλοι υποψήφιοι. «Μεϊμαράκης και γαντζωμένος στην καρέκλα δε γίνεται» είπε δηλώνοντας έτοιμος να παραχωρήσει τη θέση του μεταβατικού προέδρου, είτε στη Μαριέττα Γιαννάκου, την οποία είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είτε σε έναν από τους Δημήτρη Σιούφα, Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

Και ενώ αρχικά έθεσε ως προϋπόθεση να παραιτηθούν από τα αξιώματά τους και οι ανθυποψήφιοί του Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης (που παραιτήθηκαν από κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι) και Απόστολος Τζιτζικώστας (που ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται από την Περιφέρεια, γιατί είναι αιρετός), αργά το βράδυ από το περιβάλλον του διέρρεε ότι προτίθεται να προτείνει ως υπηρεσιακό πρόεδρο τον γενικό γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Σε μεταμεσονύκτια τηλεφωνική παρέμβασή του, ωστόσο, στην εκπομπή «Ενικός» στο Star, ο κ. Μεϊμαράκης άλλαξε και πάλι ρότα, δηλώνοντας ότι θα παραμείνει στη θέση του εφόσον διευκρινιστεί ότι δεν ζητάει την παραίτησή του ο κ. Σαμαράς ο οποίος τον είχε προτείνει για τη συγκεκριμένη θέση. Κι αυτό καθώς νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα δημοσίευμα (στην εφημερίδα «Έθνος») που ισχυριζόταν ότι ο πρώην πρωθυπουργός προτείνει «να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος ένα ουδέτερο πρόσωπο».

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «αν πάρει δημόσια θέση» ο κ. Σαμαράς ότι δεν ζητάει την παραίτησή του, εκείνος θα παραμείνει στη θέση του, αλλιώς θα διορίσει αντιπρόεδρο τον κ. Πλακιωτάκη «για δύο – τρεις εβδομάδες, έναν ή δύο μήνες, όσο, τέλος πάντως, χρειαστεί για να γίνουν οι εκλογές».  Με μάλλον ειρωνική διάθεση, πάντως, απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη, λέγοντας του: «αύριο που θα σας πάρει τηλέφωνο ο πρώην πρωθυπουργός να του πείτε να το διαψεύσει…».

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Έθνος» επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε κάνει δήλωση στην εφημερίδα με την οποία δήθεν ζητούσε να γίνει υπηρεσιακός πρόεδρος ένα ουδέτερο πρόσωπο. «Ούτε η εφημερίδα αποτύπωνε δήλωση» του πρώην πρωθυπουργού, αναφέρεται στο σημερινό «Έθνος».

Στην ίδια παρέμβασή του, ο υπό παραίτηση πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  επέμεινε στην κόντρα του προς τον κ. Τζιτζικώστα, λέγοντας ότι είναι ο μόνος από τους υποψηφίους προέδρους με τον οποίο θέλει να έρθει σε τηλεοπτική αντιπαράθεση και δέχεται να κάνουν debate. Τον κατηγόρησε ότι «δεν έχει ήθος», υποστηρίζοντας ότι του έκανε «χυδαίες επιθέσεις» με τα τηλεοπτικά σποτ που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο.

«Αν ο Τσίπρας λογικευτεί…»

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης, σε αντίθεση με την επιθετική διάθεσή του στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε αρκετά διαλλακτικός προς την κυβέρνηση. «Είμαστε ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα», είπε και ,απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, πρόσθεσε: «Αν συνεργαστούμε με τον Τσίπρα θα το δείξει μη συγκυρία».

«Αν ο κ. Τσίπρας λογικευτεί, δεν θα τον στηρίξουμε;», διερωτήθηκε λέγοντας ότι αυτό θα συμβεί «αν δούμε διαρθρωτικές αλλαγές» ή αποκρατικοποιήσεις. «Δεν μπορεί να παρασυρόμαστε από ακρότητες και λαϊκισμούς», τόνισε. Ενώ απέφυγε να πάρει θέση όταν ρωτήθηκε αν είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με την κυβέρνησης, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «δεν συζητάμε επί υποθετικής πρότασης».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης