Ντάισελμπλουμ: Να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων

Ο πρόεδρος του Eurogroup φέρεται να δείχνει κατανόηση για το θέμα αυτό -  «Υπό τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέπει αποκλίσεις από την πολιτική των περικοπών», επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας

Το ζήτημα ενδεχόμενης χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω του προσφυγικού αλλά και της τρομοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνέντευξης του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. 

Το δημοσίευμα συνεχίζει, αναφέροντας: «Πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα αλλά και η Γαλλία, ζητούν να υπάρξουν εξαιρέσεις από τα όσα επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, με το επιχείρημα του πρόσθετου κόστους που συνεπάγεται η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης αλλά και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ φαίνεται πως δείχνει, καταρχήν, κατανόηση για το αίτημα αυτό.

«Υπό τέτοιες εξαιρετικές συνθήκες το Σύμφωνο Σταθερότητας επιτρέπει αποκλίσεις από την πολιτική των περικοπών. Την ερχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει κατά περίπτωση εάν δικαιολογούνται υψηλότερες δαπάνες και ελλείμματα».

Εξαίρεση και όχι κανόνας

Η εξαίρεση όμως δεν θα πρέπει να γίνει ο κανόνας, προειδοποιεί ο ολλανδός πολιτικός: «Είμαι σθεναρά εναντίον του να εξαιρούνται σε μόνιμη βάση στρατιωτικές δαπάνες ή κόστη για τη διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Δεν μπορείς να εξαιρείς ολόκληρες κατηγορίες δαπανών από τους κανόνες. Επί της αρχής θα ήταν χρήσιμο για όλους μας εάν στις καλές εποχές δημιουργούσαμε στον προϋπολογισμό ένα απόθεμα, το οποίο θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης».

Σχολιάζοντας τον τρόπο που η ΕΕ διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση, ο επικεφαλής του Eurogroup επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει αρκετή αλληλεγγύη ενώ εκλείπει η πολιτική βούληση. Τα βάρη της προσφυγικής κρίσης κατανέμονται εξαιρετικά άνισα. Ορισμένες χώρες προωθούν τους πρόσφυγες και άλλες τους υποδέχονται. Οι χώρες αυτές τελούν υπό μεγάλη κοινωνική και οικονομική πίεση και αναμένουν βοήθεια από τις άλλες χώρες της ΕΕ».

Τι είδους βοήθεια εννοεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ; «Η ΕΕ χρειάζεται χρήματα για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων, για τα κέντρα υποδοχής και πρώτης καταγραφής στην Ελλάδα, για την υποστήριξη των εστιών κρίσης στην Εγγύς Ανατολή και την Αφρική αλλά και για τους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία». Για όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr