Καταγγελία Μητσοτάκη: Έτσι όπως έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, εξανεμίστηκαν 37 δισ. ευρώ

Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον αφελληνισμό των τραπεζών, λέει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ

Για αφελληνισμό των τραπεζών και για τεράστια ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση κάνει λόγο ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
 
«Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και αστοχίες της ίδιας της Κυβέρνησης είναι αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ζημίωσε ευθέως τον Ελληνικό λαό», επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ υποστηρίζει ότι «τον Ιούνιο του 2014, η αξία των παλαιών μετοχών των συστημικών τραπεζών αποτιμάτο σε 37,8 δις ευρώ, ενώ σήμερα οι ίδιες μετοχές αξίζουν μόλις 800.000.000 ευρώ. Μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν 37 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δις προέρχονταν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) - δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο - και 17 δις από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές».
 
Η ερώτηση έχει ως εξής:
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
 
ΘΕΜΑ: Σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες από τον αφελληνισμό και τη μείωση της αξίας των Ελληνικών τραπεζών
 
Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και αστοχίες της ίδιας της Κυβέρνησης είναι αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ζημίωσε ευθέως τον ελληνικό λαό.
 
Αλλά πέραν της ασύλληπτης απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών και το βαρύ πλήγμα στους επενδυτές και το Δημόσιο, με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του ΤΧΣ στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%. Το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα «επιθετικά» hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
 
Είναι γνωστό ότι το Δημόσιο, στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013 είχε τοποθετήσει 25 δις ευρώ, αποκτώντας έτσι ποσοστό που ξεπερνούσε το 80% στις συστημικές τράπεζες. Αυτό το ποσοστό μειώθηκε το 2014 μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση όπου συμμετείχαν μόνο ιδιώτες επενδυτές με 8,3 δις ευρώ.
 
Παρόλα αυτά, μέχρι την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το ποσοστό του Δημοσίου παρέμενε σημαντικό: 66,2% στην Alpha Bank, 35,4%  στην Eurobank, 57,2% στην Πειραιώς και 66,93% στην Εθνική.
 
Σήμερα, μετά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση το ποσοστό του Δημοσίου είναι πλέον 4,7% στην Alpha Bank, 2,4% στην Eurobank, 23,7% στην Πειραιώς και 33,8% στην Εθνική.
 
Συνεπώς, η ανακεφαλαιοποίηση για την οποία πανηγυρίζουν σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη είχε ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό των τραπεζών, την τεράστια ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο και την εξαέρωση της συμμετοχής παραδοσιακών Ελλήνων μεγαλομετόχων που είχαν στηρίξει τις τράπεζες σε προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Κατόπιν των ανωτέρω,
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Οικονομικών
 
1.    Σε ποια χρηματιστηριακή τιμή πρέπει να ανέλθουν οι μετοχές των συστημικών τραπεζών για να ανακτηθούν τα σχεδόν 30 δις ευρώ (25 δις το 2013 & 4,7 το 2015) που έχει διαθέσει το ελληνικό Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους;
 
2.    Αληθεύει ότι διεθνείς επενδυτές που τοποθέτησαν κεφάλαια 5 δις ευρώ στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, απέκτησαν τον μετοχικό έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και μαζί με αυτόν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται, βέβαια, όλα τα δάνεια και οι εγγυήσεις τους, μέσω των οποίων ελέγχονται ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων;
 
3. Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία με αποτέλεσμα στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να αποκλειστούν Έλληνες μικρομέτοχοι από συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;
 
 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr