Ο Μουζάλας επιβεβαιώνει ότι δύο επίτροποι ζήτησαν την αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Ο Μουζάλας επιβεβαιώνει ότι δύο επίτροποι ζήτησαν την αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν

«Σε4-5 μέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει. Όχι με λουλούδια, ούτε με ξύλο...» - Τι είπε για την Frontex - Παραδέχθηκε τις μεγάλες καθυστερήσεις στη δημιουργία των Hot-Spots - Ο στρατός θα κατασκευάσει τα Hot-Spots σε Λέρο και Κω - Προανήγγειλε «δύσκολα πράγματα» για την χώρα μας στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών

Ο Μουζάλας επιβεβαιώνει ότι δύο επίτροποι ζήτησαν την αποβολή της Ελλάδας από τη Σένγκεν
Υπαρκτή, παραδέχθηκε πως είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
η συζήτηση περι αποβολής της Ελλάδας από την συνθήκη του Σένγκεν, ο υπουργός Μετανάστευσης
Γιάννης Μουζάλας ενώ προέβλεψε ότι στην αυριανή Σύνοδο των αρμόδιων ευρωπαίων υπουργών «θα επιχειρηθεί να περάσουν δύσκολα πράγματα για την χώρα μας».
Κλείσιμο

Ο υπουργός είπε ότι τουλάχιστον δύο επίτροποι προχώρησαν σε συζητήσεις για έξοδο της χώρας από την συνθήκη της Σένγκεν, σημείωσε ωστόσο ότι το έκαναν στο περιθώριο της συνεδρίασης.  Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και κυβερνητικές αστοχίες όπως η αδυναμία ολοκλήρωσης της δημιουργίας των «Hot Spots» εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί, δηλαδή μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου οπότε συγκαλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για να «υπάρξει θετική εικόνα».

Με αφορμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον διεθνή τύπο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τεχνική βοήθεια που της προσφέρουν οι ευρωπαίοι, παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που αν ισχύουν, εκθέτουν τους μηχανισμούς της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας μίλησε για «ψέματα και διαστρεβλώσεις» υποστηρίζοντας ότι όχι μόνο δεν έχουν προσφερθεί 400 μηχανήματα ταυτοποίησης, αλλά η Ελλάδα έχει ζητήσει 100 και της έχουν δοθεί μόλις 48. Ειπε ότι, αυτή την στιγμή υπάρχουν στην χώρα 40 άνδρες της Frodex ενώ η κυβέρνηση έχει ζητήσει 1.600, προσθέτοντας ότι οι 40 εργάζονται ώρες γραφείου, αρνούμενοι να κάνουν υπερωρίες την στιγμή που οι άνδρες της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού δουλεύουν επι 24ωρου βάσεως. Παράλληλα, είπε ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από την Frondex την φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και όχι των χερσαίων με την ΦΥΡΟΜ. Την ίδια στιγμή όμως ,ομολόγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα θαλάσσια σύνορα της, παραδοχή, που το τελευταίο διάστημα αξιοποιείται από όσους στην ΕΕ θέλουν να καταστήσουν την χώρα μας παρία της συνθήκης του Σένγκεν.



«Αληθεύει ότι οι επίτροποι έκαναν τέτοια συζήτηση; (σ.σ. για έξοδο της χώρας από την συνθήκη της Σένγκεν)» αναρωτήθηκε ο κ. Μουζάλας για να απαντήσει «από ότι ξέρω δύο το έκαναν εκτός συνεδρίασης» για αν προσθέσει όμως πως «Αυτό το θέμα δεν το ανοίγει η Επιτροπή αλλά συγκεκριμένες χώρες όπως η Ουγγαρία που συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο στους πρόσφυγες… Όμως η κυρία Μέρκελ και η Γερμανία δεν το υποστηρίζει. Είναι λάθος να λέμε ότι η Ευρώπη συζητά αυτό το ενδεχόμενο. Το σωστό είναι να λέμε ότι συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης πάνε να δημιουργήσουν πρόβλημα στην χώρα μας».

Επίσης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει το έγγραφο με το σχέδιο 2ετούς αποβολής της Ελλάδας από την Σένγκεν σημειώνοντας όμως ότι «Το χαρτί είναι από τα κείμενα και συζητούνται μέχρι να βγει το τελικό κείμενο της Παρασκευής. Δεν αποτελεί θέση της ΕΕ και της Επιτροπής. Εχει μπει στην συζήτηση. Αυτό θα μπορούσε να το έχει κάνει Ούγγρος. Αν για παράδειγμα κάποιος έλεγε ότι πρέπει οι μετανάστες να έρχονται με ταχύπλοα και κρατική δαπάνη από την Τουρκία θα συζητούταν και θα απορριπτόταν».

Ειδικότερα,, ο υπουργός είπε: «Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσπάσει θόρυβος σε σχέση με την προοπτική ότι κάποια κράτη ζητούν να φύγουμε από την συνθήκη Σένγκεν γιατί δεν ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας. Έχει γίνει πιο έντονος ο θόρυβος την τελευταία εβδομάδα και οι λόγοι κατά την άποψή μου είναι ότι την Παρασκευή έχουμε Συμβούλιο στην Ευρώπη όπου θα επιχειρηθεί να περάσουν δύσκολα πράγματα για την χώρα μας. Γιατί αυτοί που προκαλούν τον θόρυβο θέλουν να καθησυχάσουν την κοινή τους γνώμη που για πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπη με κινούμενες μάζες μεταναστών και προσφύγων. Επίσης γιατί ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή είναι μια Αριστερή κυβέρνηση και έχει αγκυλώσεις». Επισήμανε ωστόσο ότι «Όλα αυτά στηρίζονται στο ψέμα, σε απόκρυψη, σε διαστρέβλωση και σε αδυναμίες που επέδειξε η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά» είπε ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:

-          Αναφορικά με τα ψέματα: γράφηκε ότι μας έδωσαν 400 μηχανήματα καταγραφής (Γιούροντακ) και δεν τα παίρνουμε. Έχουμε ζητήσει 100 και μας έδωσαν μόνο 48. Κάθε φορά καταθέτουμε έγγραφο και ζητάμε μηχανήματα. Μας έδωσαν 48 εκ των οποίων τα 12 η Γερμανία ως ευγενική ενέργεια.

-          Μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε συνεργασία με Frontex: σας λεω ότι έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Έχουμε ζητήσει 318 ανθρώπους από την Frontex και έχουμε στο έδαφος κάθε μήνα μόνο 40 οι οποίοι έχουν το ωράριο της δικής τους χώρας και μόνο μετά από πίεση δουλεύουν 2 ώρες βάρδιες ενώ οι δικοί μας 24ωρες! Τον Σεπτέμβριο ζήτησα 1.600 άνδρες επι συγκεκριμένου οδικού χάρτη. Παραμένουν 49 άνθρωποι κάθε μήνα.

-          Για τα ειδικά κομάντο της Frontex : Μας κατηγορούν ότι τα αρνούμαστε. Ηδη από τον Ιούλιο έχουμε ζητήσει περισσότερα κομάντο από αυτά που έχουμε για ta θαλάσσια σύνορα αλλά δεν μας έχουν δοθεί. Προχθές το έκανα πάλι. Τα κομάντο και την Frontex δεν τα θέλουμε στα χερσαία σύνορα με ΦΥΡΟΜ αλλά στα θαλάσσια.

-          Υπάρχει άποψη και κατηγορία ότι εμείς αρνιόμαστε να κάνουμε επιστροφές. Εμείς συνεχίζουμε τις επιστροφές στις χώρες που δέχονται όπως Γεωργία - Αλβανία. Προσπαθούμε σε Τουρκία και Πακιστάν και δεν δέχονται. Την ημέρα που κάναμε την πρώτη απόπειρα για συμβολικούς λόγους ετοιμάσαμε την επιστροφή 62 για Πακιστάν και μας τους γύρισαν πίσω. Χθες βραδυ στείλαμε ξανα 39 με αεροπλάνα Frontex και δέχθηκαν τους 20. Υπάρχει και ζήτημα οικονομικό. Θεσμικά τα αναλαμβάνει Οργανισμός Μετανάστευσης αλλά δεν έχει εκταμιεύσει ακόμα λεφτά. Εχθές εκταμίευσε μόνο.

-          Relocation σε άλλη χώρα Ευρώπης:  Καναμε το πρώτο και έχουμε άλλους 160 ανθρώπους που περιμένουν αλλά δεν υπάρχουν χρήματα.

-          Πολιτική προστασία: Μας λένε ότι δεν ζητήσαμε. Εγω όσο είμαι υπουργός  αρνιέμαι γιατί δεν υπάρχει κατάλληλος μηχανισμός για να γίνει αποδεκτή η πολιτική προστασία. Είναι πολύ δύσκολο σε αυτό το ρεύμα 4 – 10 χιλ προσφύγων και μεταναστών που δεχόμαστε καθημερινά να καθορίζουμε τις ανάγκες. Τώρα που τα χοτ σποτς έχουν πάρει το δρομο τους καθορίζουμε τις ανάγκες και ζητήσαμε πολιτική προστασία, φορτηγά και άλλα που δικαιούμαστε.

-          Hot spots : Εχουμε καθυστέρηση και με δική μας ευθύνη. Αν όλα είχαν γίνει θα μπορούσαμε να είμαστε 10-15 πιο μπροστά σήμερα. Στην Μυτιλήνη είναι έτοιμο το. Στην Χίο λειτουργεί προσωρινό κέντρο ταυτοποίησης. Στην Κω και Λέρο θα έχουμε τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου και θα τα χτίσει ο στρατός.  Στην Χίο υπάρχει άριστη συνεργασία με Δήμαρχο που αγόρασε εργοστάσιο και στα μέσα Ιανουαρίου θα έιναι έτοιμο. Στην Σάμο έχουμε δυσκολίες... Την δακτυλοσκόπηση πάντως την κάνουμε. Στην Μυτιλήνη μέσα σε 2 βραδιές πρέπει να ταυτοποιήσουμε 2 χιλ. άτομα. Γι αυτό και ζητάμε 100 μηχανήματα και 1.600 αστυνομικούς από την Frontex.

Για τα σενάρια εξόδου από την συνθήκη Σένγκεν υποστήριξε ότι «μια σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους F.T. που γράφει ψέματα. Εχω δηλώσεις Αβραμόπουλου που παρουσιάζεται λες και λέει ότι θα μας διώξουν από την Σένγκεν. Ο Αβραμόπουλος μάλλον μας βοηθά και μάλλον είναι θετική η δήλωση του γι εμας.  Εχω δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λεει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την Σένγκεν». Είπε ότι το όλο θέμα άνοιξε μετά από γράμμα που απέστειλε στο κολέγιο επιτρόπων ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ μετά από επίσκεψή του στην Μυτιλήνη. Υποστήριξε όμως ότι το γράμμα παρεξηγήθηκε. «Δείχνει να μας καθυβρίζει αλλά δεν το κάνει».

Αναφορικά με το πρόβλημα που εντοπίζεται στην Ειδομένη είπε ότι «πρέπει να σταματήσει η κατάσταση. Την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση αλλάζει. Να δούμε χωρίς αιματηρή βία πως θα αλλάξει. Υπάρχει χτύπημα για το εμπορικό ισοζύγιο. Στην Ειδομένη θα δοθεί λύση και δεν θα είναι «βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου». Θα είναι δύσκολη για όλους μας που δεν θέλουμε βία. Γράψαμε γράμμα στον Αβραμόπουλο που του εξηγούμε ότι πρέπει να γίνει σταθμός πιστοποίησης στα σύνορα. Ζητάμε να στείλει την Frontex στην Ειδομένη για να κανει καταγραφή και αυτοί ήρθαν για επιχειρήσεις, φύλαξη συνόρων, συλλήψεις και διάφορες περιπολίες με Σκοπιανούς».

Τέλος, για την απειλή του «εγκλωβισμού» μεταναστών και προσφύγων στην χώρα μας ειπε ότι « θα υπάρξει εγκλωβισμός που θα μπορούμε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε: όχι με λουλούδια ούτε με ξύλο αλλά με επιχειρηματικό τρόπο» ενώ υποστήριξε ότι σε 4-5 ημέρες το πρόβλημα με την Ειδομένη θα έχει τελειώσει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης