Σήμερα «θυμήθηκε» η κυβέρνηση να ζητήσει πολιτική προστασία από την ΕΕ για τους πρόσφυγες

Ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε ότι ζήτησε σήμερα από την ΕΕ ασθενοφόρα, φορτηγά, τετρακίνητα, καύσιμα, μεγάλες σκηνές, κουβέρτες και κοντέινερς - «Αυτό δεν είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η προετοιμασία» είπε


Σε ένα μαραθώνιο δηλώσεων, απαντήσεων και παραδοχών προβαίνει τις τελευταίες ώρες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας
, ενόψει και της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ
την Παρασκευή.

Μετά την παρέμβασή του στη Βουλή, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Μουζάλας παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, στη διάρκεια της οποίας επισήμανε ότι η ΕΕ δεν έχει θέσει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε δημοσιεύματα είπε πως η συζήτηση ξεκινάει από κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, αλλά και κάποιες πολιτικές ομάδες στη Γερμανία. Είπε ότι τα δημοσιεύματα αυτά βασίζονται σε ψέματα, διαστρεβλώσεις, απόκρυψη της αλήθειας, αλλά και σε αδυναμίες και αβλεψίες της κυβέρνησης. 

Σε ό,τι αφορά στο έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει και στο οποίο αποτυπώνονται προτάσεις εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν ανέφερε πως πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο και πως μια τέτοια προοπτική τη διαψεύδει ο επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σημείωσε, δε, πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει πως δεν εξετάζει τέτοιο θέμα. Επίσης ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως σήμερα η Ελλάδα ζήτησε πολιτική προστασία από την ΕΕ, όπως ασθενοφόρα, κουβέρτες, κοντέινερς κα. Επίσης εκτίμησε πως μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα λυθεί το θέμα στη Ειδομένη, ωστόσο αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει κάτι περισσότερο. 

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει πρόταση της Frontex για κοινή φύλαξη των συνόρων με τα Σκόπια. Επιπλέον υπογράμμισε πως είναι διαστρέβλωση ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στις μετεγκαταστάσεις σε άλλες χώρες, καθώς την ώρα που ευρωπαϊκές χώρες δίνουν 295 τέτοιες θέσεις, έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να δημιουργήσει 20.000.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής μιλώντας για την πιθανότητα αναστολής κάποιων κεφαλαίων της συνθήκης του Σένγκεν εκτίμησε πως κάνει λάθος όποιος πιστεύει ότι αφού οι πρόσφυγες φύγουν από την Τουρκία, μπορούν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Μάλιστα επισήμανε πως η ΕΕ επίσημα αναφέρει ότι οι ροές πρέπει να ελεγχθούν από τη Τουρκία.

Είπε ότι είναι ψέμα πως δίνονται στην Ελλάδα 400 γιουροντακ και δεν τα δέχεται. Διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει 100, της έχουν δοθεί 48, από τα οποία τα 12 είναι σε επίπεδο διμερούς συμφωνίας με την Γερμανία. "Ας μας δώσουν αύριο τα 300", είπε. Επίσης προανήγγειλε πως το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν γραφεία ασύλου στα νησιά που σηκώνουν το βάρος υποδοχής.

Τόνισε, επίσης, πως είναι ψέμα για ότι έχει γραφτεί πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί συνεργασία με την Frontex. Ανέφερε πως στις 25-9-2015, έχουν ζητηθεί 1.600 αστυνομικοί της Frontex.
Σε ό,τι αφορά στην απόρριψη του σχεδίου για κοινή φύλαξη των συνόρων με την Frontex είπε πως ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βοήθησε πολύ να αρθεί αυτή η ιδέα, χαρακτηρίζοντας ανοησίες επιχειρησιακά σχέδια εκτός της διαδικασίας πιστοποίησης.

Μιλώντας για τις επιστροφές προσφύγων είπε πως τις έχει αναλάβει το Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο οποίος δεν έχει εισπράξει τα σχετικά χρήματα. Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόβλημα που υπάρχει με το Πακιστάν, το οποίο δεν δέχεται τη μεγάλη πλειοψηφία των επιστροφών αυτών.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα που κατέθεσε η Ελλάδα σήμερα για πολιτική προστασία από την ΕΕ, ανέφερε πως αυτό δεν είχε γίνει τους προηγούμενους μήνες επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί η προετοιμασία η οποία επέτρεπε την στάθμιση των αναγκών. Σήμερα ζητήθηκαν ασθενοφόρα, φορτηγά, τετρακίνητα, καύσιμα, μεγάλες σκηνές, κουβέρτες, κοντέινερς.

Σε ό,τι αφορά στα κέντρα ταυτοποίησης, είπε πως η υποχρέωση που είχε η Ελλάδα ήταν να γίνουν 3 μέσα στον Δεκέμβριο και 2 μέσα στον Ιανουάριο. Κάνοντας απολογισμό ανέφερε πως στην Λέσβο είναι έτοιμο, στην Χίο υπάρχει προσωρινό κέντρο, στην Λέρο και την Κω έχει αποφασιστεί μετά από εντολή του πρωθυπουργού να τα χτίσει ο στρατός και στην Σάμο υπάρχει προς το παρόν αδυναμία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr