Ακόμα και αναβολή των εκλογών εν όψει λύσης στο Κυπριακό «βλέπει» ο Αναστασιάδης

Πόσο έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις - Ποιες λύσεις προκρίνονται για περιουσιακό, πολιτειακό, αναλογία πληθυσμού και εγγυήσεις

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης
ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο, κάλεσε τις ηγεσίες των κομμάτων να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο αναβολής των βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να γίνουν τον Μάιο του 2016, καθώς οι εξελίξεις στο Κυπριακό ίσως οδηγήσουν σε πλαίσιο λύσης και δημοψηφίσματα.

Η αναφορά του κ. Αναστασιάδη προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών κλπ) που θεωρούν ότι οδηγούμαστε σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του Κύπριου Προέδρου για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί.


Περιουσίες
Σε πολλές πτυχές του Κυπριακού σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr έχουν παρατηρηθεί συγκλίσεις που επιτρέπουν αισιοδοξία, ενώ υπάρχουν ακόμα σημαντικές διαφορές οι οποίες αν δεν γεφυρωθούν με ικανοποιητικό τρόπο, μπορεί να ανατρέψουν το κλίμα αυτό. Στο θέμα των περιουσιών υπάρχει μια περίπλοκη εικόνα καθώς πρέπει να βρεθούν λύσεις που να λαμβάνουν υπόψη το δικαίωμα των ιδιοκτητών, τις απαιτήσεις των χρηστών, αλλά και τις αλλαγές που έγιναν κατά τα 40 χρόνια κατοχής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καθοριστεί 23 κατηγορίες που σχετίζονται με τον χρόνο που κάποιος ήταν ιδιοκτήτης μιας περιουσίας, τις αλλαγές που έχει κάνει σε αυτήν αυτός που τη χρησιμοποιούσε, το αν ήταν Τουρκοκύπριος ή έποικος, ή αν υπήρξαν παρεμβάσεις για έργα δημοσίου συμφέροντος.

Όπως και αν έχουν τα πράγματα πολλές από αυτές τις υποθέσεις αναμένεται να καταλήξουν στα δικαστήρια που θα έχουν και τον τελικό λόγο. Πιο εύκολες θα είναι οι περιπτώσεις που κάποιοι επιλέξουν την ανταλλαγή περιουσίας ή την αποζημίωση.

 
Πολιτειακό σύστημα
Πολύπλοκή περιγράφεται και η κατάσταση στο θέμα της διακυβέρνησης μετά τη λύση του Κυπριακού αφού η εκ περιτροπής προεδρία μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων παραμένει στα κεφάλαια που δεν έχουν κλείσει. Συμφωνία όμως φαίνεται να υπάρχει στα θέμα της νομοθετικής εξουσίας με τη δημιουργία Κάτω Βουλής στην οποία θα υπάρχουν 36 ελληνοκύπριοι και 12 τουρκοκύπριοι. Την Γερουσία θα υπάρχει πολιτική ισότητα με 20 ελληνοκύπριους και 20 τουρκοκύπριους. Με δεδομένο ότι η σημερινή Κυπριακή Βουλή αποτελείται από 56 βουλευτές, σε περίπτωση που δεν θα γίνουν βουλευτικές εκλογές οι 36 εξ αυτών θα αναλάβουν καθήκοντα στη Κάτω Βουλή και οι υπόλοιποι 20 στην Γερουσία, για να μην υπάρξει νομοθετικό κενό. Στην δικαστική εξουσία προβλέπεται λειτουργία ανωτάτου δικαστηρίου με ίσο αριθμό ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων δικαστών και σε περίπτωση αδιεξόδου σε συνταγματικά θέματα θα συμμετέχει και ένας ξένος δικαστής που δεν θα είναι όμως ούτε Έλληνας ούτε Τούρκος.

 
Αναλογία πληθυσμού
Η αναλογία πληθυσμού μεταξύ ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων φαίνεται να έχει συμφωνηθεί στου 78,5% (Ελληνοκύπριοι) και 21,5% (Τουρκοκύπριοι). Αυτό σημαίνει 803.000 Ελληνοκύπριοι και 220.000 Τουρκοκύπριοι. Θα παραμείνουν στη Κύπρο κάποιοι εκ των Τούρκων εποίκων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια (γάμοι με Τουρκοκύπριους κλπ). Σε μελλοντικές πολιτογραφήσεις θα ισχύει αναλογία 4 προς ένα. Δηλαδή για να πολιτογραφηθεί ένας Τούρκος θα πρέπει να πολιτογραφηθούν 4 Έλληνες. Αναλογίες έχουν καθοριστεί και στον αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών κλπ που βρίσκεται περίπου στο 7 προς 3.


Εγγυήσεις
Ανοικτό παραμένει το θέμα των εγγυήσεων, καθώς η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν δηλώσει πως δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τον ρόλο τους ως εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου. Η Τουρκία παρά το ότι θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει το σύστημα εγγυήσεων του 1960 δεν μπορεί να επιμένει αφού οι άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις δεν συμφωνούν. Για το λόγο αυτό αναζητείται νέο σύστημα εγγυήσεων με την ΕΕ να παίζει καθοριστικό ρόλο και αφού υπάρξει διαβούλευση με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr