Στο «χειρουργείο» του Eurogroup οι συντάξεις των Ελλήνων

Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο συνταξιοδοτικό για την Ελλάδα - Μυστική συζήτηση Μοσκοβισί-Κατρούγκαλου για τις συντάξεις πριν το Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: Το 2015 χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα

Από το «χειρουργείο» του Eurogroup φαίνεται πως πέρασαν σήμερα οι συντάξεις των Ελλήνων, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις που έκαναν τη Δευτέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγη ώρα πριν τη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες.

Προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, αποκάλυψε ότι συζήτησε για το κρίσιμο θέμα των συντάξεων με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο κ. Μοσκοβισί έγραψε για την επικοινωνία που είχε με τον κ. Κατρούγκαλο στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητική» τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Το tweet του κ. Μοσκοβισί


Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι οι μέχρι τώρα συζητήσεις με τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς είναι εποικοδομητικές. 

O κ. Μοσκοβισί μιλά σε δημοσιογράφους πριν από το Eurogroup


Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, δεν έκανε κάποια δήλωση για τη χώρα μας πριν από το Eurogroup, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε πριν το Eurogroup



Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο συνταξιοδοτικό 
Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα πριν το Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιμένουμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και να εκταμιεύσουμε τα 2 δισ. ευρώ και αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων έτσι ώστε να εκταμιεύσουμε και την δεύτερη υποδόση ως τα μέσα Δεκεμβρίου», ανέφερε.

«Σημαντικό είναι ότι αναμένουμε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στις αρχές του επόμενου έτους και επίσης είναι σημαντική η πρόσφατη υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2016 με σκοπό να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους για το επόμενο έτος», πρόσθεσε ο κ.  Ντομπρόβσκις.

Όπως σημείωσε, «τώρα χρειαζόμαστε να συνεχίσουμε το διάλογο με τις ελληνικές αρχές για το πώς θα φτάσουμε στους στόχους του προγράμματος».

Πάντως, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, σημαντική είναι η κατάσταση στο συνταξιοδοτικό καθώς, όπως υπογράμμισε, «χρειάζεται να επιτύχουμε ένα πιο βιώσιμο, λιγότερο κατακερματισμένο και ποιο δίκαιο συνταξιοδοτικό». 

«Επιπλέον το ζήτημα αυτό έχει σημαντικές δημοσιονομικές προεκτάσεις», είπε.


Ντάισελμπλουμ: Το 2015 χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα
Λίγο αργότερα δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους είπε ότι το 2015 ήταν μια χρόνια «με θετικές και αρνητικές εξελίξεις». 

Για τον Ολλανδό ΥΠΟΙΚ,  θετική εξέλιξη αποτελούσε το γεγονός πως οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «εκτός μιας» -της Ελλάδας- κατάφεραν να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης. 

Στη συνέχεια ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η αρνητική εξέλιξη του 2015 είναι πως «χάθηκε πολύς χρόνος με την Ελλάδα» αλλά το πρόγραμμα «επανήλθε σε τροχιά». Ακόμη, όπως είπε, θεωρεί θετικό στοιχείο το γεγονός πως ακόμα και αν ακόμα υπάρχουν προβλήματα, η «οικονομική πλευρά» της Ευρωζώνης ανακάμπτει. 


Στο «παζάρι» ασφαλιστικό και δημόσιο χρέος
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του Eurogroup τέθηκαν τα 13 προαπαιτούμενα για να έρθει ο «μποναμάς» του 1 δισ. ευρώ, ενώ στο «παζάρι» μπαίνουν επίσης το Ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος που θα ανοίξουν τον δρόμο για την τελική αξιολόγηση των θεσμών. 

Ο κύριος Τσακαλώτος επρόκειτο να δεσμευτεί πως άμεσα θα εκπληρωθούν τα 13 προαπαιτούμενα που θα φέρουν το 1 δισ. ευρώ πριν την 31η Δεκεμβρίου, αλλιώς θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να τα ξαναδεί η χώρα μας γιατί η συγκεκριμένη δόση έχει «ημερομηνία λήξης».

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η τύχη των «κόκκινων δανείων» και ποιοι φορείς (funds) θα τα πάρουν στα χέρια τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αρχικά τουλάχιστον, να μεταβιβαστούν μόνον επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά των νοικοκυριών. Ούτως ή άλλως όμως, εγκαινιάζεται επισήμως και στη χώρα μας ο θεσμός της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που σημαίνει ότι η περίοδος της αθωότητας στις σχέσεις τραπεζών-δανειοληπτών πλέον τελείωσε.
 
Μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αυτές θεωρείται και το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις στους χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να ανοίξει η «ψαλίδα» υπέρ των υψηλόμισθων, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η πρωτοβουλία και η ανάληψη ευθύνης στο δημόσιο τομέα.
 
Το «πακέτο» των προαπαιτουμένων ολοκληρώνεται με τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, την επιλογή του διαδόχου της κυρίας Αικατερίνης Σαββαΐδου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
 
Για τα θέματα αυτά, το κουαρτέτο θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα (έως τις 18 Δεκεμβρίου) για να προετοιμάσει τις συζητήσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr