Δήμητρα: Δεν χώρισα εγώ τον Αντρέα από τη Μαργαρίτα, ήταν ήδη συμβατικό ζευγάρι

Μπήκα στη ζωή του με δική του επιλογή - Η Μαργαρίτα είχε σχέση από το 1987 με έναν χήρο καθηγητή στις ΗΠΑ, του οποίου έπαιρνε τη σύνταξη αφότου πέθανε - Είμαι η μόνη που δεν χρησιμοποίησα το όνομα Παπανδρέου για προσωπικά μου οφέλη - Παρέμεινα πολιτικά υπερβολικά σεμνή και ταπεινή, όλα αυτά τα χρόνια

«Ο Ανδρέας
έφυγε από τη ζωή και άφησε το κόμμα σε ανάξιους διαδόχους», γράφει η Δήμητρα Λιάνη στο βιβλίο της «Η Οργή του Ανδρέα!», ξεκαθαρίζοντας, όπως λέει και στο protothema.gr, πως πρόκειται για ένα πολιτικό βιβλίο στο οποίο αποτυπώνεται η ιερή οργή του Ανδρέα, η ξάστερη πολιτική παρακαταθήκη του μέσα από το έργο του με δικά του λόγια. Περιλαμβάνονται ακόμα τοποθετήσεις του με αποκαλύψεις μοναδικές, όπως σημειώνει η συγγραφέας, άγνωστων γεγονότων και καταστάσεων που δεν είδαν ποτέ ως τώρα το φως της δημοσιότητας.

Το πολυαναμενόμενο βιβλίο δεν ακουμπά προσωπικές στιγμές που η ίδια έζησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και μετά το θάνατό του, καθώς όπως η ίδια ξεκαθαρίζει δεν ήταν αυτή η πρόθεσή της. «Σε αυτό το βιβλίο δεν έγραψα το τι πέρασα είκοσι χρόνια χωρίς τον Ανδρέα, αυτό από μόνο του είναι ένα άλλο βιβλίο», γράφει χαρακτηριστικά.


Το παράπονο της Δήμητρας
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου της, που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Λιβάνη, η Δήμητρα Λιάνη εκφράζει το παράπονό της σε όλους αυτούς που μετά το χαμό του Ανδρέα της γύρισαν την πλάτη. «Ελάχιστοι άνθρωποι με νοιάστηκαν. Κυρίως επιδεικτικά με αγνόησαν και με πολέμησαν αυτοί που έρχονταν κοντά για να πάρουν μερίδια εξουσίας. Οι άλλοι, οι αξιοπρεπείς τήρησαν τα προσχήματα. Αν και δεν ενδιαφέρθηκαν για το τι απέγινα, τουλάχιστον αυτοί δε με συκοφάντησαν».


Ο Γιώργος είναι ανίκανος να κάνει αυτοκριτική, η Φώφη είναι μαριονέτα
Με βαρείς χαρακτηρισμούς μιλά για το Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο αποκαλεί ΓΑΠ και χαρακτηρίζει ανίκανο να κάνει αυτοκριτική, δίγλωσσο και διπρόσωπο. «Είδα τον ΓΑΠ στη συνδιάσκεψη του κόμματος στις 7-02-2015. Παντελώς ανίκανος να κάνει αυτοκριτική, εκλογές έχασε και δεν είπε λέξη για την ήττα. Μίλησε για συνταγές εξόδου από την κρίση. Μας πήγε στον γκρεμό και παριστάνει τον... από ποδηλάτου (όχι μηχανής) σωτήρα. Εμφανίζεται ως μνημονιακός και ταυτόχρονα αντιμνημονιακός, ένας σύγχρονος Ιανός με δύο πρόσωπα στο ίδιο κεφάλι. Δίγλωσσος και διπρόσωπος. Ισχυρίζομαι πως η τεχνητή προσωπολατρεία στο άκουσμα Παπανδρέου μόνο λόγω επωνύμου και η καταχρηστική αξιοποίησή της από το ΓΑΠ συνιστά ύβρη και παραχάραξη της πραγματικής εικόνας του Ανδρέα». 
Σε άλλο σημείο του βιβλίου, η Δήμητρα Λιάνη αναφέρεται και στη σημερινή πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά. «Η Φώφη Γεννηματά απέδειξε ότι δεν είναι παρά μια άβουλη μαριονέτα του συστήματος».


Η «απάντηση» στη Μαργαρίτα
Πλαγίως, η Δήμητρα Λιάνη περνά στο βιβλίο της και άλλα, έμμεσα μηνύματα που έχουν συγκεκριμένο αποδέκτη: Την Μαργαρίτα Παπανδρέου, στον απόηχο των όσων εκείνη έγραψε στο βιβλίο της πριν λίγο καιρό. Η Δήμητρα Λιάνη, αν και όπως ξεκαθαρίζει, γράφει ένα πολιτικό βιβλίο, ως φαίνεται έδωσε με... έντεχνο τρόπο την απάντησή της στην πρώτη σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου. «Τελικά, σκέφτομαι, είμαι η μόνη Παπανδρέου που δεν χρησιμοποίησα ποτέ τον Ανδρέα για να πάρω δημόσια αξιώματα και να απολαύσω ειδική μεταχείριση από το σύστημα. Παρέμεινα πολιτικά υπερβολικά σεμνή και ταπεινή, όλα αυτά τα χρόνια. Σε αυτό το βιβλίο δεν έγραψα για το τι πέρασα είκοσι χρόνια χωρίς τον Ανδρέα. Αυτό από μόνο του είναι ένα άλλο βιβλίο...», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου όμως, παρ' ότι σημειώνει πως δεν ασχολείται μαζί της, η Δήμητρα γράφει... κανονιές για τη Μαργαρίτα Παπανδρέου: «Την ώρα που εμείς εδώ ταλανιζόμασταν με το λεγόμενο "βρώμικο '89", η κυρία Μαργαρίτα είχε συνάψει σχέση από το 1987 στις ΗΠΑ! Κυκλοφορούσε μαζί του χεράκι χεράκι. Δικαίωμά της. Διάλεξε τον κ. Πολ Όλαμ καθηγητή εξ Όρεγκον και χήρο. Τον έβαλε να συμφωνήσει μαζί της με έντυπο προγαμιαίο συμφωνητικό, όπως λέει η ίδια, ότι άμα πεθάνει ο καθηγητής θα παίρνει αυτή τη σύνταξή του, των 8.000 δολαρίων το μήνα. Συνάντησε όμως την αντίθεση των παιδιών του. Ο κ. Όλαμ έγινε για ένα διάστημα χορηγός με 11.000 δολάρια το μήνα στην οργάνωση της Γυναίκες για την Αμοιβαία Ασφάλεια. Δυστυχώς ο καθηγητής έπασχε από Αλτσχάιμερ και παρότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον κλείσει σε ίδρυμα εδώ, απεβίωσε γρήγορα... Δε θα μπω στον κόπο να σχολιάσω τα έργα και τις ημέρες της κ. Μαργαρίτας. Δεν πέφτω επίπεδο ούτε ένα σκαλοπάτι. Εγώ μπήκα στη ζωή του Ανδρέα με δική του επιλογή αφότου το ζευγάρι ήταν ήδη συμβατικό και ο Ανδρέας "φευγάτος" από πάρα πολύ καιρό αρκετά χρόνια νωρίτερα. Δεν τους χώρισα εγώ ζούσαν στην ουσία χωριστά. Όλοι το ήξεραν και το επιβεβαιώνουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr