Ομολογία Τσίπρα: Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να γίνει «αποθήκη» μεταναστών

Ομολογία Τσίπρα: Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να γίνει «αποθήκη» μεταναστών

Και δεύτερη ομολογία ότι «ξαφνιαστήκαμε το καλοκαίρι από τον όγκο των προσφύγων» - Παρά τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ οι προσφυγικές ροές δεν έχουν μειωθεί - Λεβέντης: Η κυβέρνηση προχειρολογεί στο προσφυγικό και αυτό θα κοστίσει

Ομολογία Τσίπρα: Υπάρχει κίνδυνος η χώρα να γίνει «αποθήκη» μεταναστών
Στην ομολογία ότι υπάρχει κίνδυνος αν συνεχιστούν αυτές οι ρόες προσφύγων και μεταναστών η χώρα να μετατραπεί σε «αποθήκη» μεταναστών προχώρησε από το βήμα της Βουλής
ο
Κλείσιμο
Αλέξης Τσίπρας
απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη αν και υποστήριξε ότι «η χώρα δεν πρέπει και δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη». «Εχουμε κάνει όλες τις κινήσεις σε διεθνές επίπεδο για ενεργοποίηση συμφωνιών επανεισδοχής. Πρέπει να υλοποιήσουν την συμφωνία
Τουρκία και Πακιστάν. Πήγαμε 50 στο Ισλαμαμπάντ και μας γύρισαν τους 39 πίσω. Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της να κάνει το ίδιο η ΕΕ και οι τρίτες χώρες» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει δημιουργηθεί από τη μεταφορά μεταναστών από την Ειδομένη στην Αθήνα έκανε λόγο για «συσσώρευση μεταναστών στο Ταε Κβον Ντο» και χαρακτηρίζοντας «μικροεπεισόδια» όσα συμβαίνουν υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είναι «πολύ πολύ μικρότερα από αυτά στα διπλανά γήπεδα». «Δεν είναι ευχάριστο. Όμως ο χειρότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η δημιουργία μεγαλύτερου προβλήματος από ντόρο και μεγέθυνση μικροπροβλημάτων. Όταν είναι κουρασμένοι στοιβαγμένοι πεινασμένοι  μπορεί να γίνουν μικροεπεισόδια μικρότερα από αυτά που γίνονται μετά την λήξη αγώνων σε κοντινά γήπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Στην απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε επισημαίνοντας ότι βιώνουμε μια τεράστια κρίση και ότι «είναι η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών και περνάει από τη χώρα μας». Καλούμαστε να διαχειριστούμε ένα θέμα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας, των φραχτών που υψώνονται στην Ευρώπη. «Θα επιμείνουμε στην πολιτική του ανθρωπισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την ευχή να έχει η κυβέρνηση στο πλευρό της τις πτέρυγες - πλην ΧΑ - του κοινοβουλίου. Είναι εύκολο να καταδικάζεις την Χρυσή Αυγή αλλά να χρησιμοποιείς την ατζέντα της με επικίνδυνους λαϊκισμούς και καταστροφολογίες, ύψωσε τους τόνους ο κ. Τσίπρας.

Έκανε, δε, λόγο για αναπαραγωγή αναληθών δημοσιευμάτων ότι η ΕΕ ζητά την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν λέγοντας ότι αυτές οι απειλές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν είναι το καλύτερο θέμα για να κάνει κανείς αντιπολίτευση διότι ορισμένοι στη σπουδή τους να κάνουν κριτική διακινδυνεύουν τη διεθνή θέση της χώρας, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Για το θέμα των hotspots είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα δημιουργηθούν επιβλήθηκε από τη γεωγραφία επειδή τα νησιά είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος μετά την είσοδο των μεταναστών. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι η υποδοχή και όχι η επαναπροώθηση που είναι παράνομη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, είπε. «Η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τη ζώνη Σένγκεν» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε δε «όχι ιδιαίτερα αυθόρμητες» τις αντιδράσεις στην Κω τις οποίες επικαλέστηκε ο Βασίλης Λεβέντης προσθέτοντας ότι στα άλλα τέσσερα νησιά η αντίδραση αναδεικνύει την ανθρωπιά και όχι αντιδράσεις ότι «αυτοί οι άνθρωποι μας μολύνουν, να φύγουν από εδώ». «Αν δεν γίνει το κέντρο ταυτοποίησης στην Κω θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τους πολίτες της;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. «Όλο το καλοκαίρι που αιφνιδιαστήκαμε δεν υπήρχε κέντρο ταυτοποίησης και είδαμε εικόνα να στοιβάζονται στο λιμάνι και χύμα στους δρόμους. Τώρα κινούμαστε σε κατεύθυνση να υπάρχει χώρος έξω από την πόλη με σίτιση για να γίνει ταυτοποίηση και διαμονή λίγων ημερών» ανέφερε. 

«Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση που έχουν όσοι αντιδρούν;» συνέχισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους και τους μητροπολίτες των πέντε νησιών και στην οποία είπε ότι δεν άκουσε αντιδράσεις ενώ ισχυρίστηκε ότι «έχει αλλάξει το κλίμα, με την εικόνα των μεταναστών που υπήρχε παραβατικότητα. Τώρα έχουμε ένα κύμα προσφύγων που είναι μεσαίας τάξης». 

«Η κυβέρνηση προχειρολογεί στο προσφυγικό και αυτό θα κοστίσει» επισήμανε ο Βασίλης Λεβέντης στην ερώτησή του για το προσφυγικό προς τον Αλέξη Τσίπρα. Το να διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως πουλάει επικοινωνιακά αλλά τελικά ζημιώνει τη χώρα, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων. Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στον ξεσηκωμό των τεσσάρων δημάρχων των νοτίων προαστίων επισημαίνοντας την καταγγελία τους για μόνιμες δομές φιλοξενίας.

Ο πρωθυπουργός δεν άκουσε καν την ερώτησή μου, τόνισε ο κύριος Λεβέντης κατά την δευτερολογία του. Πρώτον, είπε, μίλησε για ακροδεξιά στοιχεία, «δεν είναι η Χρυσή Αυγή που σας κάνει την ερώτηση κύριε πρωθυπουργέ, είναι η Ένωση Κεντρώων». Κατόπιν, ο κύριος Λεβέντης επανέλαβε πως μίλησε για καθυστέρηση στο αίτημα στήριξης από την Forntex, μέχρι που μας απείλησαν με έξοδο από την Σένγκεν και σχολίασε πως είναι λάθος το γεωργαφικό κριτήριο για την δημιουργία των κέντρων μετεγκατάστασης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν έρθουν στην ακρόπολη, θα τους βάλουμε εκεί; Δεν είναι λύση να βάζουμε τα hot spot όπου βγαίνουν οι ξένοι». Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως εφόσον δεν γνωρίζει για τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, τότε είναι «εκτός τόπου και χρόνου».

Στη δευτερολογία του αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι παρά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν υπάρχει μείωση των προσφυγικών ροών. «Υποτίθεται ότι η συμφωνία με την Τουρκία έγινε για να μειωθούν οι ροές, κάτι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν το διαπιστώνουμε εμείς, μακάρι να διαψευσθώ. Τέλος, εντάξει, η Ελλάδα να τηρεί τις υποχρεώσεις της, αλλά να της τηρήσει και η Ευρώπη, καθώς μέχρι τώρα ελάχιστες χώρες έχουν δεχτεί να μετεγκαταστήσουν πρόσφυγες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Μιλώντας για την Frontex είπε ότι «δεν υπήρχε καμία αντίρρηση εξαρχής, βρίσκεται στα νησιά και κάνει αυτό που κάνει και η ελληνική ακτοφυλακή, διασώζει ανθρώπους. Εμείς ζητήσαμε 1.600 επιπλέον στελέχη και έχουν έρθει μόνο 200. Δεν έχουμε αντίρρηση ούτε για την δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής».

Υποστήριξε, δε, ότι «σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας που να μην ταυτοποιείται στα νησιά, αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τα μηχανήματα αυτόματης ταυτοποίησης και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται η χειρόγραφη διαδικασία με το μελάνι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις κάποιων ωρών που παίζουν ρόλο και γι' αυτό έχουμε ζητήσει βοήθεια από άλλες χώρες». Έκανε και ειδική αναφορά στην περίπτωση της Λέρου είπε ότι «αυτός ο άνθρωπος ταυτοποιήθηκε κανονικά, ενώ στην συνέχεια αυτό έγινε μόνο στη Σερβία και σε καμία άλλη χώρα, κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως χώρα ανασφαλή, ενώ είναι το μόνο σημείο σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή».

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού απάντησε με ανάρτησή του στο facebook ο Γιώργος Πατούλης:

«Ο Πρωθυπουργός της πολιτικής των "ανοιχτών συνόρων" και των "θαλασσών χωρίς σύνορα", δεν μπορεί στο προσφυγικό ζήτημα να κατηγορεί για λαϊκισμό την Αυτοδιοίκηση. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, ας το παραδεχτεί κι εμείς είμαστε εδώ να τον βοηθήσουμε, για το καλό της Πατρίδας μας».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης