Την φύλαξη των συνόρων της ΕΕ αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Την φύλαξη των συνόρων της ΕΕ αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Θα είναι υπεύθυνη για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων των χωρών μελών και θα μπορεί να παρεμβαίνει χωρίς αίτημα - Μηνύματα για συν-διαχείριση της κατάστασης από Μέρκελ και Αβραμόπουλο  - Την ίδια ώρα στην Ελλάδα επικρατεί το απόλυτο οργανωτικό χάος

Την φύλαξη των συνόρων της ΕΕ αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή
Βέβαιο θεωρείται πλέον ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
περνά στην δικαιοδοσία της νέας Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), η σύσταση της οποίας αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως από την Κομισιόν
την Τρίτη.

Στο πνεύμα αυτό, σε συνεντεύξεις τους που δημοσιεύονται το Σάββατο, τόσο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζουν την ανάγκη συν-διαχείρισης του ζητήματος της φύλαξης των συνόρων, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του
Κλείσιμο
προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος. 

Η Καγκελάριος Μέρκελ, έχοντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό όχι μόνο της χώρας της, αλλά και του κόμματός της, επισημαίνει σε σημερινή συνέντευξή της την ανάγκη από κοινού δράσης: «Οι μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων δεν μπορούν να ελεγχθούν παρά μόνο με διεθνή συνεργασία», τόνισε στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine. 

Σύμφωνα με την ίδια, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δεν είναι δυνατό να μπουν σ' ένα κανάλι παρά μόνο με μια καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και αυξημένη συνεργασία με την Τουρκία. Εν όψει και της Συνόδου Κορυφής που πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, η Μέρκελ στέλνει μήνυμα προς πάσα κατέυθυνση: «Όλοι εκτιμάμε την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών. Και καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν την έχει ανάγκη όσο η Γερμανία. Όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροχρόνια παρά μόνο αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι προστατευμένα». 

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος, εξηγεί πως η Κομισιόν είναι δεσμευμένη και κάνει κάθε προσπάθεια να διασωθεί η Σένγκεν. Η νέα υπηρεσία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων», θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων, τονίζει ο κύριος Αβραμόπουλος και επίσης επισημαίνει πως «το νόημα είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων».

Όπως αποκάλυψε το περιοδικό Spiegel, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα αποτελείται από 2.000 αστυνομικούς από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για το ενδεχόμενο να τους χρειαστεί η FRONTEX. Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αστυνομικοί αυτοί θα πρέπει να είσαι θέση να μετακινηθούν γρήγορα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περιπτώσεις ανάγκης, όπως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ακόμη και παρά τη θέληση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους. Επιπλέον, η νέα αυτή δύναμη, σε περίπτωση που διαπιστωθούν σοβαρά προβλήματα στη φύλαξη των συνόρων θα μπορεί να παρέμβει άμεσα, χωρίς να είναι αναγκαίο επίσημο αίτημα από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος, αλλά κάτω από «αυστηρές προϋποθέσεις». 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει την έγκριση της τελικής πρότασης που θα καταθέσει την Τρίτη (15/12) για τη μετατροπή της Frontex σε Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ώστε η νέα υπηρεσία να αποκτήσει τη δυνατότητα παρέμβασης, ως έσχατης λύσης, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όταν θα προηγείται αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους.


Παραμένει ανοργάνωτη η Ελλάδα
Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι διαπιστώσεις πως η Ελλάδα, η χώρα που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος, δεν παρουσιάζει καμία πρόοδο από άποψης οργάνωσης. Κάθε τι αποφασίζεται την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, όπως φάνηκε και από την μετακίνηση των μεταναστών από την Ειδομένη στο Τάε Κβον Ντο για μόλις μία εβδομάδα, ενώ ακόμα και εκεί είναι συνεχείς οι συμπλοκές μεταξύ των εξαντλημένων μεταναστών που δεν γνωρίζουν ποια μοίρα τους επιφυλάσσεται.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής (ΥΠΥ), που καταγγέλλουν το απόλυτο χάος: «Δεν είναι δυνατόν 60 πολιτικοί υπάλληλοι να αντιμετωπίζουμε χιλιάδες σε χώρους που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα άσκησης κρατικής εξουσίας, εφόσον δεν υπάρχει νομιμοποίησή τους ως χώρων φιλοξενίας. Υπάρχει γραπτή απόφαση για τη μετατροπή του Τάε Κβον Ντο και του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών; Υπάρχει ΦΕΚ; Ολα γίνονται με προφορικές εντολές, αλλά αν συμβεί κάτι, ποιος θα έχει την ευθύνη;», λέει εκπρόσωπός τους. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης