Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει καθημερινά τους πολίτες
12.12.2015
15:07
Πέρασαν τέσσερις μήνες και δεν έχει γίνει το παραμικρό από όσα υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους κατοίκους της Θράκης μετά τις πλημμύρες, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού
«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ποταμιού και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εμείς δε λέμε ψέματα. Δε θα λέγαμε στους ανθρώπους ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες και να έχουν περάσει τέσσερις μήνες χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό»Σταύρος Θεοδωράκης από τις ακριτικές Φέρες Έβρου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσερχόμενος στο «10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών», προσκεκλημένος των 13 Δημάρχων της περιοχής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή τόνισε: «O κόσμος δεν αντέχει άλλο το ψέμα και την υποκρισία. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είχαν έρθει εδώ πριν από τις εκλογές, για να τους υποσχεθούν απίστευτα πράγματα, από τα οποία δεν έκαναν τίποτα. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τους κοροϊδεύουν καθημερινά και γι’ αυτό αντέδρασαν όπως αντέδρασαν ». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα αιτήματα των ανθρώπων της περιοχής, είπε: «Θεωρώ ότι πραγματικά εξαπατήθηκαν από όλα αυτά που τους υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση καθώς δεν έκανε τίποτα μετά τις εκλογές. Τα αιτήματά τους είναι έντιμα και δεν είναι μια υπερβολή». Ο επικεφαλής αναφέρθηκε και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο αποτελεί και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Θράκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ποταμιού: «
δήλωσε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης, ο Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσερχόμενος στο «10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών», προσκεκλημένος των 13 Δημάρχων της περιοχής, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στην περιοχή τόνισε: «O κόσμος δεν αντέχει άλλο το ψέμα και την υποκρισία. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είχαν έρθει εδώ πριν από τις εκλογές, για να τους υποσχεθούν απίστευτα πράγματα, από τα οποία δεν έκαναν τίποτα. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τους κοροϊδεύουν καθημερινά και γι’ αυτό αντέδρασαν όπως αντέδρασαν ». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα αιτήματα των ανθρώπων της περιοχής, είπε: «Θεωρώ ότι πραγματικά εξαπατήθηκαν από όλα αυτά που τους υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση καθώς δεν έκανε τίποτα μετά τις εκλογές. Τα αιτήματά τους είναι έντιμα και δεν είναι μια υπερβολή». Ο επικεφαλής αναφέρθηκε και στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα το οποίο αποτελεί και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Θράκης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Ποταμιού: «
Πρέπει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα η Ε.Ε. να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Δε θα γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Οι πρόσφυγες πρέπει να φεύγουν και να πηγαίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης μοιρασμένοι αναλογικά, ενώ θα πρέπει τη μεταναστευτική ροή να την διαχειρίζονται οι Τούρκοι στα εδάφη τους. Αλλά δε θα πληρώνουμε τους Τούρκους να μας πουλάνε φούμαρα. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει τη συμφωνία για πάρουν τα χρήματα αλλά δε σταματούν τις ροές προς τα ελληνικά νησιά». Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της περιφέρειας λέγοντας: «Αν δεν δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις περιοχές να ξαναζωντανέψουν, να υπάρξει ανάπτυξη, να επουλωθούν κάποιες από τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί τα πέντε χρόνια των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει μέλλον», ενώ στάθηκε και στην πρόταση του Ποταμιού για τις ταλαιπωρημένες περιοχές λέγοντας: «Πρέπει να δημιουργηθούν αναπτυξιακές επιτροπές όπου θα μετέχουν οι δήμαρχοι, οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις δηλαδή στην περιφέρεια, μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται ή που πρέπει να ασχολούνται με την περιφέρεια, και να δίνουν λογαριασμό στο λαό της Θράκης κάθε τρίμηνο: αυτές είναι οι εκκρεμότητες, αυτά μένει να κάνουμε και αυτά κάναμε».
Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού:
Δημοσιογράφος: Σημαντική η τοποθέτηση και η πρόταση που κάνατε για τη δημιουργία αναπτυξιακής επιτροπής στη Θράκη.
Σταύρος Θεοδωράκης: Αν δεν δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις περιοχές να ξαναζωντανέψουν, να υπάρξει ανάπτυξη, να επουλωθούν κάποιες από τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί τα πέντε χρόνια των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην Αθήνα, πρέπει να έχει μέλλον στη Θράκη, πρέπει να έχει μέλλον στις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο μετά από πέντε χρόνια κρίσης. Προτείναμε κάτι πολύ απλό, για όλες τις ταλαιπωρημένες περιοχές της χώρας: να δημιουργηθούν αναπτυξιακές επιτροπές όπου θα μετέχουν οι δήμαρχοι, οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις δηλαδή στην περιφέρεια, μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται ή που πρέπει να ασχολούνται με την περιφέρεια, και να δίνουν λογαριασμό στο λαό της Θράκης κάθε τρίμηνο: αυτές είναι οι εκκρεμότητες, αυτά μένει να κάνουμε και αυτά κάναμε. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε ένα πρόγραμμα, αν θέλουμε και ο κόσμος να συμμετέχει στην προσπάθεια, αλλά να έχουμε και κάποιο αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Συναντηθήκατε νωρίτερα και με κτηνοτρόφους. Είχαμε αρκετά επεισόδια χθες εδώ.
Σταύρος Θεοδωράκης: Μου εξήγησαν, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι τρελοί, ότι δε μπορούν άλλο. O κόσμος δεν αντέχει άλλο το ψέμα και την υποκρισία. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είχαν έρθει εδώ πριν από τις εκλογές, για να τους υποσχεθούν απίστευτα πράγματα, από τα οποία δεν έκαναν τίποτα. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τους κοροϊδεύουν καθημερινά και γι’ αυτό αντέδρασαν όπως αντέδρασαν. Μου είπαν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρούονται με τους πολιτικούς αλλά θα πρέπει και αυτοί να καταλάβουν ότι δε μπορούν να λένε πλέον ψέματα και να εξαπατούν τον Ελληνικό λαό. Δεν είχα να τους πω τίποτα γιατί θεωρώ ότι πραγματικά εξαπατήθηκαν από όλα αυτά που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση προεκλογικά καθώς δεν έκανε τίποτα μετά τις εκλογές. Τα αιτήματά τους είναι έντιμα και δεν είναι μια υπερβολή.
Δημοσιογράφος: Πώς θα το χειριζόσασταν κ. Θεοδωράκη; Έχουμε τις πλημμύρες που είναι ένα μόνιμο πρόβλημα στο νομό και τις ζωονόσους, η οζώδης δερματίτιδα εμφανίστηκε τώρα στο νομό αλλά είχαμε την ευλογιά, που είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα τι θα κάνατε;
Σταύρος Θεοδωράκης: Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ποταμιού και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εμείς δε λέμε ψέματα. Δε θα λέγαμε στους ανθρώπους ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες και να έχουν περάσει τέσσερις μήνες χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα capital controls στην περιοχή. Ο κόσμος αναγκάστηκε να πάει στην Βουλγαρία για να πάρει εμβόλια γιατί οι τράπεζες ήταν κλειστές. Σας λέω λοιπόν ξεκάθαρα ότι αν ήταν το Ποτάμι στα πράγματα δε θα είχαν κλείσει οι τράπεζες και μια πολύ καλύτερη συμφωνία θα είχε έρθει από τον Απρίλιο. Η συμφωνία που πρότεινε ο Γιούνκερ ήταν πολύ καλύτερη από το μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Χάσαμε δέκα μήνες. Αυτοί οι δέκα μήνες που χάθηκαν, αν τους υπολογίσεις σε χρήμα θα δεις ότι βγαίνουν και τα χρήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Από εκεί και πέρα συγκεκριμένα: δεν μπορεί να μη δίνονται οι ελάχιστες αποζημιώσεις ανά ζώο και είπαμε και στην Βουλή ότι υπάρχουν τρόποι να βρεθούν χρήματα εάν υπάρχει γνώση του περιβάλλοντος και του αντικειμένου. Προτείναμε τη βινιέτα στα φορτηγά της Τουρκίας, και των άλλων βαλκανικών χωρών που διασχίζουν την Εγνατία. Είναι κάποια εκατομμύρια τα οποία χάνονται γιατί κανείς δεν έχει νοιαστεί. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι αρκεί να έχεις τους ανθρώπους και τη διάθεση να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα του τόπου σου με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι με ευχές και με συνθήματα.
Δημοσιογράφος: Πώς κρίνετε τη στάση της ΕΕ προς την Τουρκία όσον αφορά το προσφυγικό. Αυτά τα 3 δις. και πιστεύετε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν;
Σταύρος Θεοδωράκης: Με την Τουρκία πρέπει να συνεργαστούμε και πρέπει, το λέγαμε εδώ και καιρό και χαιρόμαστε που ο Αλέξης Τσίπρας το είπε πριν από μερικές μέρες, να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Ευρώπης, να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας. Αλλά δε θα πληρώνουμε τους Τούρκους να μας πουλάνε φούμαρα. Η Ευρώπη τους δίνει τρία δις, ένα τεράστιο ποσό, όταν η Ελλάδα έχει πάρει ψίχουλα. Γι’ αυτό απαιτούμε, και το έχουμε πει στα Ευρωπαϊκά όργανα και στον Σουλτς, να υπάρχουν ελεγκτές της Ε.Ε. στην Τουρκία που θα βλέπουν εάν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας υλοποιούνται και αν σταματούν όντως τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει τη συμφωνία για πάρουν τα χρήματα αλλά δε σταματούν τις ροές προς τα ελληνικά νησιά. Άρα πρέπει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα η Ε.Ε. να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Δε θα γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Οι πρόσφυγες πρέπει να φεύγουν και να πηγαίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης μοιρασμένοι αναλογικά και θα πρέπει τη ροή τη μεταναστευτική να την διαχειρίζονται οι Τούρκοι στα εδάφη τους. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει με κάθε τρόπο στην καρδιά της Ευρώπης και για να μείνει στην καρδιά της Ευρώπης δεν είναι προϋπόθεση μόνο το Ευρώ αλλά και η Σένγκεν. Η Σένγκεν δεν είναι μόνο το διαβατήριο των παιδιών μας, να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο, είναι πάρα πολλά πράγματα που αφορούν το εμπόριο, τις εξαγωγές, τις επικοινωνίες. Ελπίζω ότι η τελευταία αναταραχή που υπήρξε έβαλε κάποιο μυαλό στην Κυβέρνηση, στον υπουργό μετανάστευσης, και στον υπουργό δημοσίας τάξεως και ελπίζω τις επόμενες μέρες να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες, και με τη βοήθεια και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ώστε να μην ξανατεθεί θέμα απομάκρυνσης της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν.
Ακολουθούν αναλυτικά οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και οι απαντήσεις που έδωσε ο πρόεδρος του Ποταμιού:
Δημοσιογράφος: Σημαντική η τοποθέτηση και η πρόταση που κάνατε για τη δημιουργία αναπτυξιακής επιτροπής στη Θράκη.
Σταύρος Θεοδωράκης: Αν δεν δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις περιοχές να ξαναζωντανέψουν, να υπάρξει ανάπτυξη, να επουλωθούν κάποιες από τις πληγές που έχουν δημιουργηθεί τα πέντε χρόνια των μνημονίων η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον στην Αθήνα, πρέπει να έχει μέλλον στη Θράκη, πρέπει να έχει μέλλον στις περιοχές που υποφέρουν περισσότερο μετά από πέντε χρόνια κρίσης. Προτείναμε κάτι πολύ απλό, για όλες τις ταλαιπωρημένες περιοχές της χώρας: να δημιουργηθούν αναπτυξιακές επιτροπές όπου θα μετέχουν οι δήμαρχοι, οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις δηλαδή στην περιφέρεια, μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη που ασχολούνται ή που πρέπει να ασχολούνται με την περιφέρεια, και να δίνουν λογαριασμό στο λαό της Θράκης κάθε τρίμηνο: αυτές είναι οι εκκρεμότητες, αυτά μένει να κάνουμε και αυτά κάναμε. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε ένα πρόγραμμα, αν θέλουμε και ο κόσμος να συμμετέχει στην προσπάθεια, αλλά να έχουμε και κάποιο αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Συναντηθήκατε νωρίτερα και με κτηνοτρόφους. Είχαμε αρκετά επεισόδια χθες εδώ.
Σταύρος Θεοδωράκης: Μου εξήγησαν, γιατί οι άνθρωποι δεν είναι τρελοί, ότι δε μπορούν άλλο. O κόσμος δεν αντέχει άλλο το ψέμα και την υποκρισία. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης είχαν έρθει εδώ πριν από τις εκλογές, για να τους υποσχεθούν απίστευτα πράγματα, από τα οποία δεν έκαναν τίποτα. Όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τους κοροϊδεύουν καθημερινά και γι’ αυτό αντέδρασαν όπως αντέδρασαν. Μου είπαν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρούονται με τους πολιτικούς αλλά θα πρέπει και αυτοί να καταλάβουν ότι δε μπορούν να λένε πλέον ψέματα και να εξαπατούν τον Ελληνικό λαό. Δεν είχα να τους πω τίποτα γιατί θεωρώ ότι πραγματικά εξαπατήθηκαν από όλα αυτά που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση προεκλογικά καθώς δεν έκανε τίποτα μετά τις εκλογές. Τα αιτήματά τους είναι έντιμα και δεν είναι μια υπερβολή.
Δημοσιογράφος: Πώς θα το χειριζόσασταν κ. Θεοδωράκη; Έχουμε τις πλημμύρες που είναι ένα μόνιμο πρόβλημα στο νομό και τις ζωονόσους, η οζώδης δερματίτιδα εμφανίστηκε τώρα στο νομό αλλά είχαμε την ευλογιά, που είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα τι θα κάνατε;
Σταύρος Θεοδωράκης: Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Ποταμιού και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εμείς δε λέμε ψέματα. Δε θα λέγαμε στους ανθρώπους ότι μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες τους μέσα σε μερικές εβδομάδες και να έχουν περάσει τέσσερις μήνες χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα capital controls στην περιοχή. Ο κόσμος αναγκάστηκε να πάει στην Βουλγαρία για να πάρει εμβόλια γιατί οι τράπεζες ήταν κλειστές. Σας λέω λοιπόν ξεκάθαρα ότι αν ήταν το Ποτάμι στα πράγματα δε θα είχαν κλείσει οι τράπεζες και μια πολύ καλύτερη συμφωνία θα είχε έρθει από τον Απρίλιο. Η συμφωνία που πρότεινε ο Γιούνκερ ήταν πολύ καλύτερη από το μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Χάσαμε δέκα μήνες. Αυτοί οι δέκα μήνες που χάθηκαν, αν τους υπολογίσεις σε χρήμα θα δεις ότι βγαίνουν και τα χρήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Από εκεί και πέρα συγκεκριμένα: δεν μπορεί να μη δίνονται οι ελάχιστες αποζημιώσεις ανά ζώο και είπαμε και στην Βουλή ότι υπάρχουν τρόποι να βρεθούν χρήματα εάν υπάρχει γνώση του περιβάλλοντος και του αντικειμένου. Προτείναμε τη βινιέτα στα φορτηγά της Τουρκίας, και των άλλων βαλκανικών χωρών που διασχίζουν την Εγνατία. Είναι κάποια εκατομμύρια τα οποία χάνονται γιατί κανείς δεν έχει νοιαστεί. Υπάρχουν λοιπόν τρόποι αρκεί να έχεις τους ανθρώπους και τη διάθεση να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα του τόπου σου με συγκεκριμένες προτάσεις και όχι με ευχές και με συνθήματα.
Δημοσιογράφος: Πώς κρίνετε τη στάση της ΕΕ προς την Τουρκία όσον αφορά το προσφυγικό. Αυτά τα 3 δις. και πιστεύετε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν;
Σταύρος Θεοδωράκης: Με την Τουρκία πρέπει να συνεργαστούμε και πρέπει, το λέγαμε εδώ και καιρό και χαιρόμαστε που ο Αλέξης Τσίπρας το είπε πριν από μερικές μέρες, να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της Ευρώπης, να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας. Αλλά δε θα πληρώνουμε τους Τούρκους να μας πουλάνε φούμαρα. Η Ευρώπη τους δίνει τρία δις, ένα τεράστιο ποσό, όταν η Ελλάδα έχει πάρει ψίχουλα. Γι’ αυτό απαιτούμε, και το έχουμε πει στα Ευρωπαϊκά όργανα και στον Σουλτς, να υπάρχουν ελεγκτές της Ε.Ε. στην Τουρκία που θα βλέπουν εάν οι υποχρεώσεις της Τουρκίας υλοποιούνται και αν σταματούν όντως τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει τη συμφωνία για πάρουν τα χρήματα αλλά δε σταματούν τις ροές προς τα ελληνικά νησιά. Άρα πρέπει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα η Ε.Ε. να ελέγξει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Δε θα γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Οι πρόσφυγες πρέπει να φεύγουν και να πηγαίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης μοιρασμένοι αναλογικά και θα πρέπει τη ροή τη μεταναστευτική να την διαχειρίζονται οι Τούρκοι στα εδάφη τους. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει με κάθε τρόπο στην καρδιά της Ευρώπης και για να μείνει στην καρδιά της Ευρώπης δεν είναι προϋπόθεση μόνο το Ευρώ αλλά και η Σένγκεν. Η Σένγκεν δεν είναι μόνο το διαβατήριο των παιδιών μας, να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο, είναι πάρα πολλά πράγματα που αφορούν το εμπόριο, τις εξαγωγές, τις επικοινωνίες. Ελπίζω ότι η τελευταία αναταραχή που υπήρξε έβαλε κάποιο μυαλό στην Κυβέρνηση, στον υπουργό μετανάστευσης, και στον υπουργό δημοσίας τάξεως και ελπίζω τις επόμενες μέρες να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες, και με τη βοήθεια και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ώστε να μην ξανατεθεί θέμα απομάκρυνσης της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr