Τσίπρας: Σειρά των άλλων Ευρωπαίων να υλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους
16.12.2015
16:22
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τα hotspot - Τοπικοί παράγοντες στην Χίο μιλούν για «μαγική εικόνα που στήθηκε μέσα σε μία νύχτα λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού»
Την πορεία των εργασιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Χίου και τη Λέρο «επιθεώρησε» την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας , μία μόνο ημέρα πριν από τη νέα Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες.
Παρά το γεγονός ότι το κέντρο στην Χίο είναι ακόμη υπό κατασκευή και οι τοπικοί παράγοντες μιλούν για «μαγική εικόνα που στήθηκε μέσα σε μία νύχτα λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού», ο κ. Τσίπρας «αυτοαποθεώθηκε» από το νησί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.
Ο κ. Τσίπρας θέλησε θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που επικρατούν στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις της Ελλάδας, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Έτσι χθες κατά την διάρκεια της νύχτας γίνονταν εργασίες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εργολάβους προκειμένου να ετοιμαστεί το hot spot για τις εικόνες των τηλεοπτικών φακών.
«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει την βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Την υποχρέωση που έχει να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες αυτές ροές προσφύγων
Παρά το γεγονός ότι το κέντρο στην Χίο είναι ακόμη υπό κατασκευή και οι τοπικοί παράγοντες μιλούν για «μαγική εικόνα που στήθηκε μέσα σε μία νύχτα λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού», ο κ. Τσίπρας «αυτοαποθεώθηκε» από το νησί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.
Ο κ. Τσίπρας θέλησε θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που επικρατούν στην ΕΕ για τις καθυστερήσεις της Ελλάδας, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. Έτσι χθες κατά την διάρκεια της νύχτας γίνονταν εργασίες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εργολάβους προκειμένου να ετοιμαστεί το hot spot για τις εικόνες των τηλεοπτικών φακών.
«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει την βασική της υποχρέωση απέναντι σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόβλημα. Την υποχρέωση που έχει να διαχειριστεί με ανθρώπινο τρόπο τις τεράστιες αυτές ροές προσφύγων
και μεταναστών, στα νησιά πρώτης υποδοχής, και, ταυτόχρονα, με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, να ταυτοποιεί το σύνολο των προσφύγων, που πατούν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας, συνεχάρη τους όσους συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω πως καταφέραμε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις υψηλές ροές, όσο, όμως, και σε ό,τι αφορά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να αντεπεξέλθουμε στην υποχρέωση μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθελοντές, απλούς πολίτες που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, αλλά και το ανθρώπινο καθήκον, απέναντι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Σε λίγο θα επισκεφθώ και τη Λέρο. Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της».
Ο κ. Τσίπρας, όμως, έστειλε και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους προετοιμάζοντας την θέση του στις αυριανές συναντήσεις: «Είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.
Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.
Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.
Και τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Διότι, αντιλαμβάνεστε, ότι όταν, καθημερινά, έχουμε ροές των μεγεθών 10-15.000 δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει.
Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Χίο
H επίσκεψη toυ κ. Τσίπρα στο νησί προετοιμάστηκε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των τεσσάρων διαδηλώσεων που είχαν οργανώσει οι τοπικοί φορείς, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την κυβερνητική πολιτική.
Στη Χίο ο πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο και αφού τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές έφυγε για να δει από κοντά τους χώρους όπου η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το hotspot.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές του νησιού, Ανδρέας. Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.
Πάντως, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, ο κ. Τσίπρας δεν είδε τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν έξω από τις κλειστές πόρτες του αεροδρομίου. Ο αριθμός τους αποτελούνταν από πρώην μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλους πολίτες που ακολούθησαν το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας πολιτών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αεροδρόμιο.
Γι' αυτό το λόγο, το αεροδρόμιο, είχε κλείσει από την αστυνομία τουλάχιστον μία ώρα πριν από την άφιξη του κ. Τσίπρα, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους. Ωστόσο, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι οι κλειστές πόρτες και κυρίως η «επιλογή φυγάδευσης» του κ. Τσίπρα από την πίσω πόρτα, δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις.
Έπειτα από την επίσκεψή του στη Χίο ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λέρο όπου, ομοίως, επιθεώρησε την πορεία των εργασιών για το hotspot εκεί.
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα politischios.gr
Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες για όσα έχουν καταφέρει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λέγοντας πως γνωρίζει πως ένα μικρό νησί σαν τη Χίο έχει σηκώσει στις πλάτες του επάξια ένα βαρύ φορτίο.
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες. Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.
Ο πρωθυπουργός στη Λέρο
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής. Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.
Εικόνα από την επίσκεψη στην Χίο
Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να έχει δυσκολίες για την ελληνική πλευρά καθώς αφενός τίθεται το θέμα της ανταπόκρισης στις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις ενώ αφετέρου θα τεθεί το θέμα της συνοριοφυλακής που άπτεται θεμάτων εθνικής κυριαρχίας ειδικά για την χώρα μας λόγω των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.
Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου πριν από την Σύνοδο Κορυφής ο οποίος δήλωσε: «Δεν γνωρίζω κάποια πρόταση της Κομισιόν για κοινές περιπολίες της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής και σίγουρα όχι πρόταση νομοθετικού περιεχομένου». Παρέπεμψε στις απευθείας επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών λέγοντας ότι « σύμφωνα με όσα μας είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δημιουργηθεί μία διμερής ομάδα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να συζητούνται τακτικά αυτά τα θέματα, όπου συμμετέχουν και οι αρμόδιοι ειδικοί της ακτοφυλακής.
Εκφράζοντας την θέση της Γερμανίας ανέφερε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κινείται προς την σωστή κατεύθυνση", την χαρακτήρισε "φιλόδοξη", επισημαίνοντας ότι «προσπαθεί να αντισταθμίσει τα ελλείμματα της φύλαξης των συνόρων που είναι αναμφισβήτητα».
Όσο για το επίμαχο θέμα της κυριαρχίας σημείωσε: «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, θα υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις και για το θέμα της κυριαρχίας, διότι η φύλαξη των συνόρων είναι βεβαίως θέμα που συνδέεται στενά με την εθνική κυριαρχία» και τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής επιχειρεί να κωδικοποιήσει ότι τα εξωτερικά σύνορα «αποτελούν κοινή ευθύνη, την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού, για την οποία διαθέτουμε τους πόρους από κοινού και ότι έχουμε κοινό συμφέρον να λειτουργήσει».
Συνεχίζοντας, συνεχάρη τους όσους συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος: «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βλέπω πως καταφέραμε μέσα σε στενά χρονικά πλαίσια και παρά τις αντίξοες συνθήκες, τόσο σε ό,τι αφορά τις υψηλές ροές, όσο, όμως, και σε ό,τι αφορά με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, να αντεπεξέλθουμε στην υποχρέωση μας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα άνδρες και γυναίκες του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας, αλλά και των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθελοντές, απλούς πολίτες που έπραξαν το πατριωτικό τους καθήκον, αλλά και το ανθρώπινο καθήκον, απέναντι σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Σε λίγο θα επισκεφθώ και τη Λέρο. Έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα, σε δύσκολες συνθήκες, κατάφερε να αντεπεξέλθει και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της».
Ο κ. Τσίπρας, όμως, έστειλε και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους προετοιμάζοντας την θέση του στις αυριανές συναντήσεις: «Είναι τώρα σειρά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών να υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.
Πρώτα από όλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης. Έχουμε αποφασίσει, 66.000 πρόσφυγες που αναλογούν στην Ελλάδα να μετεγκατασταθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως χώρες του Κέντρου και του Βορρά, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει παρά μονάχα πολύ λίγες μετεγκαταστάσεις, κάτω από 100. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υποδεχτούν πρόσφυγες.
Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες, για την επιστροφή, σε αυτές τις χώρες, μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα, δεν χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες και δεν μπορούν να περάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.
Και τρίτον, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Είναι μία συμφωνία που και εμείς τη χειροκροτήσαμε. Από την άλλη πλευρά, όμως, υποχρέωση της Τουρκίας είναι να συνδράμει ουσιαστικά ώστε να μειωθούν οι ροές. Βεβαίως και πρέπει να δοθούν χρήματα. Τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε στους ανθρώπους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, στις εγκαταστάσεις εκεί για να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες. Βεβαίως και πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία, αλλά και η Τουρκία πρέπει ταυτόχρονα να βοηθήσει, ώστε να μειωθούν οι ροές, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και με ανθρώπινο τρόπο και με αξιοπρέπεια τους ανθρώπους που έρχονται εδώ. Διότι, αντιλαμβάνεστε, ότι όταν, καθημερινά, έχουμε ροές των μεγεθών 10-15.000 δεν είναι εύκολο κανείς να αντεπεξέλθει.
Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Χίο
H επίσκεψη toυ κ. Τσίπρα στο νησί προετοιμάστηκε με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των τεσσάρων διαδηλώσεων που είχαν οργανώσει οι τοπικοί φορείς, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την κυβερνητική πολιτική.
Στη Χίο ο πρωθυπουργός έφτασε με ελικόπτερο και αφού τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές έφυγε για να δει από κοντά τους χώρους όπου η κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει το hotspot.
Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι βουλευτές του νησιού, Ανδρέας. Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος.
Πάντως, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, ο κ. Τσίπρας δεν είδε τους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν έξω από τις κλειστές πόρτες του αεροδρομίου. Ο αριθμός τους αποτελούνταν από πρώην μέλη της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ κι άλλους πολίτες που ακολούθησαν το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας πολιτών για συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αεροδρόμιο.
Γι' αυτό το λόγο, το αεροδρόμιο, είχε κλείσει από την αστυνομία τουλάχιστον μία ώρα πριν από την άφιξη του κ. Τσίπρα, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τους υπεύθυνους. Ωστόσο, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι οι κλειστές πόρτες και κυρίως η «επιλογή φυγάδευσης» του κ. Τσίπρα από την πίσω πόρτα, δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις.
Έπειτα από την επίσκεψή του στη Χίο ο πρωθυπουργός μετέβη στη Λέρο όπου, ομοίως, επιθεώρησε την πορεία των εργασιών για το hotspot εκεί.
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα politischios.gr
Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τους τοπικούς άρχοντες για όσα έχουν καταφέρει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, λέγοντας πως γνωρίζει πως ένα μικρό νησί σαν τη Χίο έχει σηκώσει στις πλάτες του επάξια ένα βαρύ φορτίο.
Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Χίο δημιουργείται στον χώρο των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ και, όπως μεταδίδεται, έχουν ήδη τοποθετηθεί 20 οικίσκοι, ενώ θα στηθούν συνολικά 75, που στην πλήρη ανάπτυξή τους θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 1.112 πρόσφυγες. Αντιστοίχως, το hotspot στην Λέρο αναπτύσσεται στην περιοχή του ψυχιατρείου, ενώ οι περίπου 900 πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στο νησί, διαμένουν προς το παρόν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μεγάλες σκηνές, στο λιμάνι.
Στις Βρυξέλλες το απόγευμα ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στα δύο νησιά, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το πρωί της Πέμπτης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, και εν συνεχεία θα συμμετάσχει στη συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, πριν ξεκινήσει το απόγευμα η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θέση της κυβέρνησης -την οποία διατύπωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα-, είναι ότι η Ελλάδα, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό από τον όγκο των προσφυγικών ροών το καλοκαίρι, τηρεί τις υποχρεώσεις της και ότι πρέπει να τις τηρήσουν και η Ε.Έ. και η Τουρκία και οι τρίτες χώρες σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες επανεισδοχής. Ο κ. Τσίπρας τόνιζε την περασμένη Παρασκευή από το ίδιο βήμα ότι πλέον η προσοχή πρέπει να επικεντρωθεί όχι στις υποχρεώσεις της Ελλάδας που τις τηρεί, αλλά στο τι γίνεται και από την άλλη πλευρά, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μια συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθούν αυτές οι ροές, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε να δούμε.
Εικόνα από την επίσκεψη στην Χίο
Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να έχει δυσκολίες για την ελληνική πλευρά καθώς αφενός τίθεται το θέμα της ανταπόκρισης στις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις ενώ αφετέρου θα τεθεί το θέμα της συνοριοφυλακής που άπτεται θεμάτων εθνικής κυριαρχίας ειδικά για την χώρα μας λόγω των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία.
Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις Γερμανού κυβερνητικού αξιωματούχου πριν από την Σύνοδο Κορυφής ο οποίος δήλωσε: «Δεν γνωρίζω κάποια πρόταση της Κομισιόν για κοινές περιπολίες της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής και σίγουρα όχι πρόταση νομοθετικού περιεχομένου». Παρέπεμψε στις απευθείας επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών λέγοντας ότι « σύμφωνα με όσα μας είπε, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δημιουργηθεί μία διμερής ομάδα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για να συζητούνται τακτικά αυτά τα θέματα, όπου συμμετέχουν και οι αρμόδιοι ειδικοί της ακτοφυλακής.
Εκφράζοντας την θέση της Γερμανίας ανέφερε ότι «η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κινείται προς την σωστή κατεύθυνση", την χαρακτήρισε "φιλόδοξη", επισημαίνοντας ότι «προσπαθεί να αντισταθμίσει τα ελλείμματα της φύλαξης των συνόρων που είναι αναμφισβήτητα».
Όσο για το επίμαχο θέμα της κυριαρχίας σημείωσε: «Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, θα υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις και για το θέμα της κυριαρχίας, διότι η φύλαξη των συνόρων είναι βεβαίως θέμα που συνδέεται στενά με την εθνική κυριαρχία» και τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής επιχειρεί να κωδικοποιήσει ότι τα εξωτερικά σύνορα «αποτελούν κοινή ευθύνη, την οποία αντιμετωπίζουμε από κοινού, για την οποία διαθέτουμε τους πόρους από κοινού και ότι έχουμε κοινό συμφέρον να λειτουργήσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr