Με 194 «Ναι» πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης
Με 194 «Ναι» πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων - Στα δύο οι ΑΝΕΛ - Στα τρία η ΝΔ αφού 29 καταψήφισαν, 19 υπερψήφισαν και 27 απείχαν- Με κονκάρδα υπέρ των gay ο Τσακαλώτος - Ιδεολογική «πλατφόρμα» από Παπαρήγα - H συνεύρεση με τον Κατσίκη των ΑΝΕΛ είναι... κτηνοβασία, είπε ο Αμυράς
UPD:
82
ΣΧΟΛΙΑ
Ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών προκάλεσε η ονομαστική ψηφοφορία για τις διατάξεις του συμφώνου συμβίωσης προκαλώντας ισχυρές αρρυθμίες τόσο εντός των περισσοτέρων κοινοβουλευτικών ομάδων όσο και στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης.
Πάντως, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια εγκρίθηκε με την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Συγκεκριμένα, επι της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 194 «ΝΑΙ», 55 «κατά» ενώ 51 βουλευτές απουσίαζαν.
Πάντως, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια εγκρίθηκε με την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Συγκεκριμένα, επι της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 194 «ΝΑΙ», 55 «κατά» ενώ 51 βουλευτές απουσίαζαν.
Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία έσπασε σε τρία κομμάτια με 29 βουλευτές να καταψηφίζουν, 27 να επιλέγουν την αποχή και 19 να υπερψηφίζουν. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διχάστηκαν με πέντε βουλευτές να καταψηφίζουν, 3 να υπερψηφίζουν και τον αρχηγό τους Πάνο Καμμένο να απουσιάζει.
Ειδικότερα, από την ΝΔ, επι της αρχής και επι των άρθρων 1 εως 14 που ρυθμίζει το σύμφωνο συμβίωσης ψήφισαν «ΝΑΙ» οι: Γιάννης Πλακιωτάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (καταψήφισε το 7ο άρθρο για την λύση του συμφώνου), Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Δήμας Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Τασούλας και Νίκος Παναγιωτόπουλος (καταψήφισαν τα άρθρα 9, 10, 11). Οι Μάκης Γιακουμάτος και Γιάννης Βρούτσης ψήφισαν «ναι» επι της αρχής και καταψήφισαν τα άρθρα!
Από την άλλη πλευρά καταψήφισαν επι της αρχής και των άρθρων οι: Αννα Καραμανλή, Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγακας, Σάββας Αναστασιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκοδήμος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης
Απόντες ήταν οι : Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σοφία Βούλτεψη, Αδωνης Γεωργιάδης, Μάριος Σαλαμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Γιώργος Κοντογιώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής (Σερρών) , Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Αντωνιάδης,
Από του ΑΝΕΛ υπέρ των διατάξεων του συμφώνου συμβίωσης τοποθετήθηκαν οι: Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρης. Καταψήφισαν οι: Κώστας Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Κόκκαλης, Δημήτρης Καμμένος και Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές και ανέδειξε το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Μάλιστα, η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων στην Ολομέλεια της Βουλής, από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά... ξέφυγε. Από την εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που λάνσαρε δικό του στυλάκι, φορώντας κονκάρδα με τα χρώματα των ομοφυλοφίλων και μίλησε για την σχέση της Αριστεράς με τον πολιτικό φιλελευθερισμό και θυμήθηκε την κινηματική του δράση κατηγορώντας το ελληνικό κράτος ότι στιγματίζει μια σεξουαλική προτίμηση, ως τον χρυσαυγίτη βουλευτή Κουκούτση που θυμήθηκε την ομοφυλόφιλη οικογένεια του Στέλιου του... μπετατζή που ζούσε δίπλα του στο Άμστερνταμ, η συζήτηση δεν σε αφήνει να πλήξεις.
Η ομιλία η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν αυτή της Αλέκας Παπαρήγα η οποία σε ακόμη μια κοινοβουλευτική διαδικασία ξεχώρισε με την καθαρότητα της σκέψης της και την σαφήνεια των επιχειρημάτων της.
Ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού ζήτησε να δοθεί στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα της τεκνοθεσίας και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως την ομοφοβική του διάθεση. Αν κάποιος ομοφυλόφιλος συνευρεθεί με τον κ. Κατσίκη θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία είπε ο κ. Αμυράς. «Είναι πολιτικός αλήτης. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του» απάντησε ο βουλευτής του Πάνου Καμμένου.
Οι χρυσαυγίτες βουλευτές έδωσαν ρεσιτάλ ομοφοβικών δηλώσεων. Διαβάστε τους απίεστευτους διαλόγους στη Βουλή εδώ
«Ο αγώνας χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Απαιτείται πολιτικό θάρρος για να μην επιτρέψουμε στις δύσκολες ημέρες να κερδίσει το σκοτάδι αλλά να κερδίσει η Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι ΑΝΕΛ ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν τις προωθούμενες διατάξεις, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θα τις στηρίξουν.
Ως γνωστόν, ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη παραλλήλισε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, ενώ και ο κ. Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ), αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους, μίλησε για «σεξουαλικά παρεκτρεπόμενους».
«Το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή με ελάχιστους κήρυκες φόβου και μισαλλοδοξίας η κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με το κράτος δικαίου», είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει: «η κοινωνία απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά. Δεν παρασύρεται και δεν είναι τόσο μίζερη που κάποιοι την παρουσίαζαν για να επιβεβαιώνουν τις προκαταλήψεις τους. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Όμως, ο αγώνας είναι διαρκής και έχει ορίζοντα την ισοελευθερία σε όλα τα πεδία: οικονομία, οικογένεια, παιδεία κ.α.».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «κλείνει ένα κύκλο οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος» και «έναν κύκλο αρνήσεων και περιθωριοποίησης συμπολιτών μας που εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμό δεν είχαν δικαίωμα να συμβιώσουν με τον ή την σύντροφό τους απολαμβάνοντας δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι».
Σημείωσε ότι αντί πανηγυρισμών απαιτείται η «συγγνώμη προς χιλιάδες συμπολίτες μας για την καθυστέρηση», ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα είμαστε υπερήφανοι γιατί με την ψήφιση θα αλλάξουμε προς καλύτερο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας».
«Η νομική αναγνώριση της σχέσης ομόφυλων θα λύσει προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Η τομή σηματοδοτεί νέα εποχή για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε πολύ δρόμο και καθημερινό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, ρατσισμού και φασισμού», είπε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συντηρητικό» και «άτολμο»
Την επέκταση και του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης για το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.
«Λέμε "ναι" στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «συντηρητικό» και «άτολμο».
«Το Ποτάμι δεν θα συμβιβαστεί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είπε το παραμικρό απέναντι στους ΑΝΕΛ, ούτε υλοποίησε τις υποσχέσεις του για διεύρυνση των δικαιωμάτων.
Επίσης, άσκησε κριτική και σε όσους ιεράρχες εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις προωθούμενες διατάξεις, σημειώνοντας: «Είναι ντροπή που κάποιοι Μητροπολίτες, λίγοι ευτυχώς, συμπεριφέρονται ως κήρυκες μίσους».
Όσον αφορά στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο υποστήριξε ότι «κηρύσσει το αγαπάτε αλλήλους εκτός αν είναι πόρνες, γκέι ή Εβραίοι», υπογραμμίζοντας ότι το κράτος και η εκκλησία δεν έχουν καμία σχέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους».
«Δεν μίλησε κανένας για γάμο αλλά για συμβολαιογραφική πράξη», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και εξέφρασε την άποψη ότι η κάποιοι από την Εκκλησία ζουν «στο μεσαίωνα τους».
Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει πως «η επίσημη Εκκλησία είναι Εκκλησία προόδου και όχι οπισθοδρόμησης», για να επιτεθεί και πάλι σε «ακροδεξιούς ιεράρχες που δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν».
Τέλος, σημείωσε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν είναι υπέρ της υιοθεσίας υποστηρίζοντας πως η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη για τέτοιες ρυθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε στην άκρη τα σκληρά δημοσιονομικά μεγέθη και ξεδίπλωσε μέρος από την ιδεολογία της Αριστεράς αλλά και της εσωκομματικής ομάδας των 53 στην οποία ανήκει.
Επιχείρησε δε να συνδυάσει τις πάγιες θέσεις των κινημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς, με τον πολιτικό φιλελευθερισμό, την δράση του Πάνου Λάμπρου και δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
«Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην αριστερά και στις αρχές του φιλελευθερισμού» είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος για να εξηγήσει: «έχω ακούσει απαξιωτικές κριτικές για τον Πάνο Λάμπρου γιατί υπερασπίζεται φιλελεύθερες αρχές, όπως ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους, το τεκμήριο της αθωότητας. Ο σύντροφος Λάμπρου και οι άλλοι του δικτύου έσωσαν την παρτίδα όταν οι φιλελεύθεροι σφύριζαν αδιάφορα».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι όταν το κράτος διατηρεί τις διακρίσεις και στιγματίζει κοινωνικές ομάδες, τότε καλλιεργεί τον ρατσισμό.
«Το ελληνικό κράτος -το φιλελεύθερο κράτος- δεν μπορεί να στιγματίσει μια σεξουαλική προτίμηση. Δεν μπορεί να πει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Ο ρατσισμός που τον βλέπουμε καθημερινά είναι γιατί εκ των προτέρων τους έχει στιγματίσει το κράτος. Ελπίζω με αυτό το νομοσχέδιο να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Το κράτος πρέπει να είναι φιλελεύθερο και εμείς οι αριστεροί θα κάνουμε την πραγματική μας δουλειά για εμβάθυνση των δικαιωμάτων», είπε.
Ο κ. Καραγιαννίδης επέμεινε στις καταγγελίες για το περιεχόμενο της επιστολής του συλλόγου πολύτεκνων αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης, υποστηρίζοντας ότι οι συντάκτες διακατέχονται από ναζιστική αντίληψη.
Είπε τέλος: «Σήμερα χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες του Αμβρόσιου και του ΚΚΕ και καλώς χτυπούν καθώς είναι ημέρα ήττας για το σκοταδισμό και ημέρα νίκης των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
«Δεν ξέρω για ποιον χτυπά η καμπάνα, αλλά περιορίστε τον αντικομμουνισμό σας» τον παρατήρησε ο προεδρεύων και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που πρόσθεσε: «Μην εκμεταλλεύεστε την παρουσία μου στο προεδρείο για να αναπτύξετε τον αντικομμουνισμό σας».
«Καμία σχέση δεν έχετε με τον κομμουνισμό» ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, από την ΝΔ, επι της αρχής και επι των άρθρων 1 εως 14 που ρυθμίζει το σύμφωνο συμβίωσης ψήφισαν «ΝΑΙ» οι: Γιάννης Πλακιωτάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (καταψήφισε το 7ο άρθρο για την λύση του συμφώνου), Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Χρήστος Δήμας Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Σίμος Κεδίκογλου, Κώστας Τασούλας και Νίκος Παναγιωτόπουλος (καταψήφισαν τα άρθρα 9, 10, 11). Οι Μάκης Γιακουμάτος και Γιάννης Βρούτσης ψήφισαν «ναι» επι της αρχής και καταψήφισαν τα άρθρα!
Από την άλλη πλευρά καταψήφισαν επι της αρχής και των άρθρων οι: Αννα Καραμανλή, Αννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγακας, Σάββας Αναστασιάδης, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκοδήμος, Στέργιος Γιαννάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης
Απόντες ήταν οι : Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σοφία Βούλτεψη, Αδωνης Γεωργιάδης, Μάριος Σαλαμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Γιώργος Κοντογιώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής (Σερρών) , Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Αντωνιάδης,
Από του ΑΝΕΛ υπέρ των διατάξεων του συμφώνου συμβίωσης τοποθετήθηκαν οι: Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρης. Καταψήφισαν οι: Κώστας Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης, Βασίλης Κόκκαλης, Δημήτρης Καμμένος και Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης προκάλεσε ενδοκυβερνητικές τριβές και ανέδειξε το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Μάλιστα, η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων στην Ολομέλεια της Βουλής, από το μεσημέρι της Τρίτης και μετά... ξέφυγε. Από την εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που λάνσαρε δικό του στυλάκι, φορώντας κονκάρδα με τα χρώματα των ομοφυλοφίλων και μίλησε για την σχέση της Αριστεράς με τον πολιτικό φιλελευθερισμό και θυμήθηκε την κινηματική του δράση κατηγορώντας το ελληνικό κράτος ότι στιγματίζει μια σεξουαλική προτίμηση, ως τον χρυσαυγίτη βουλευτή Κουκούτση που θυμήθηκε την ομοφυλόφιλη οικογένεια του Στέλιου του... μπετατζή που ζούσε δίπλα του στο Άμστερνταμ, η συζήτηση δεν σε αφήνει να πλήξεις.
Η ομιλία η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις ήταν αυτή της Αλέκας Παπαρήγα η οποία σε ακόμη μια κοινοβουλευτική διαδικασία ξεχώρισε με την καθαρότητα της σκέψης της και την σαφήνεια των επιχειρημάτων της.
Ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού ζήτησε να δοθεί στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα της τεκνοθεσίας και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως την ομοφοβική του διάθεση. Αν κάποιος ομοφυλόφιλος συνευρεθεί με τον κ. Κατσίκη θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία είπε ο κ. Αμυράς. «Είναι πολιτικός αλήτης. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του» απάντησε ο βουλευτής του Πάνου Καμμένου.
Οι χρυσαυγίτες βουλευτές έδωσαν ρεσιτάλ ομοφοβικών δηλώσεων. Διαβάστε τους απίεστευτους διαλόγους στη Βουλή εδώ
Τσίπρας: Συγγνώμη σε όσους στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια
Ως ιστορική στιγμή για τη Βουλή και την Δημοκρατία χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την αναμενόμενη ψήφιση με ευρεία πλειοψηφία της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμή για την στάση του κυβερνητικού του εταίρου.«Ο αγώνας χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Απαιτείται πολιτικό θάρρος για να μην επιτρέψουμε στις δύσκολες ημέρες να κερδίσει το σκοτάδι αλλά να κερδίσει η Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, την ώρα που οι ΑΝΕΛ ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν τις προωθούμενες διατάξεις, ενώ ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων θα τις στηρίξουν.
Ως γνωστόν, ο Πάνος Καμμένος έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει το νομοσχέδιο. Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη παραλλήλισε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, ενώ και ο κ. Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ), αναφερόμενος στους ομοφυλόφιλους, μίλησε για «σεξουαλικά παρεκτρεπόμενους».
«Το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή με ελάχιστους κήρυκες φόβου και μισαλλοδοξίας η κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με το κράτος δικαίου», είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει: «η κοινωνία απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά. Δεν παρασύρεται και δεν είναι τόσο μίζερη που κάποιοι την παρουσίαζαν για να επιβεβαιώνουν τις προκαταλήψεις τους. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Όμως, ο αγώνας είναι διαρκής και έχει ορίζοντα την ισοελευθερία σε όλα τα πεδία: οικονομία, οικογένεια, παιδεία κ.α.».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «κλείνει ένα κύκλο οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος» και «έναν κύκλο αρνήσεων και περιθωριοποίησης συμπολιτών μας που εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμό δεν είχαν δικαίωμα να συμβιώσουν με τον ή την σύντροφό τους απολαμβάνοντας δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι».
Σημείωσε ότι αντί πανηγυρισμών απαιτείται η «συγγνώμη προς χιλιάδες συμπολίτες μας για την καθυστέρηση», ενώ πρόσθεσε ότι «σήμερα είμαστε υπερήφανοι γιατί με την ψήφιση θα αλλάξουμε προς καλύτερο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας».
«Η νομική αναγνώριση της σχέσης ομόφυλων θα λύσει προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Η τομή σηματοδοτεί νέα εποχή για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε πολύ δρόμο και καθημερινό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, ρατσισμού και φασισμού», είπε.
Θεοδωράκης: Κράτος και Εκκλησία δεν έχουν καμία σχέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συντηρητικό» και «άτολμο»Την επέκταση και του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια πρότεινε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης για το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης.
«Λέμε "ναι" στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «συντηρητικό» και «άτολμο».
«Το Ποτάμι δεν θα συμβιβαστεί», είπε ο κ. Θεοδωράκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είπε το παραμικρό απέναντι στους ΑΝΕΛ, ούτε υλοποίησε τις υποσχέσεις του για διεύρυνση των δικαιωμάτων.
Επίσης, άσκησε κριτική και σε όσους ιεράρχες εκφράζουν την αντίθεσή τους με τις προωθούμενες διατάξεις, σημειώνοντας: «Είναι ντροπή που κάποιοι Μητροπολίτες, λίγοι ευτυχώς, συμπεριφέρονται ως κήρυκες μίσους».
Όσον αφορά στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο υποστήριξε ότι «κηρύσσει το αγαπάτε αλλήλους εκτός αν είναι πόρνες, γκέι ή Εβραίοι», υπογραμμίζοντας ότι το κράτος και η εκκλησία δεν έχουν καμία σχέση στις κρεβατοκάμαρες του έθνους».
Λεβέντης για σύμφωνο συμβίωσης: Κάποιοι στην Εκκλησία ζουν στο μεσαίωνα
Αιχμηρός για την στάση ορισμένων ιεραρχών αναφορικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια εμφανίστηκε την Τρίτη στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης.«Δεν μίλησε κανένας για γάμο αλλά για συμβολαιογραφική πράξη», είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και εξέφρασε την άποψη ότι η κάποιοι από την Εκκλησία ζουν «στο μεσαίωνα τους».
Έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει πως «η επίσημη Εκκλησία είναι Εκκλησία προόδου και όχι οπισθοδρόμησης», για να επιτεθεί και πάλι σε «ακροδεξιούς ιεράρχες που δεν μπορούν να λένε ότι θέλουν».
Τέλος, σημείωσε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν είναι υπέρ της υιοθεσίας υποστηρίζοντας πως η κοινωνία δεν είναι ακόμα έτοιμη για τέτοιες ρυθμίσεις.
Τσακαλώτος: Το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να στιγματίσει μια σεξουαλική προτίμηση
Εν τω μεταξύ, με το σύμβολο υπερηφάνειας των ομοφυλόφιλων στο πέτο εμφανίστηκε στο βήμα της Ολομέλειας την Τρίτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου να υποστηρίξει τις προωθούμενες διατάξεις για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.Ο υπουργός Οικονομικών άφησε στην άκρη τα σκληρά δημοσιονομικά μεγέθη και ξεδίπλωσε μέρος από την ιδεολογία της Αριστεράς αλλά και της εσωκομματικής ομάδας των 53 στην οποία ανήκει.
Επιχείρησε δε να συνδυάσει τις πάγιες θέσεις των κινημάτων της ριζοσπαστικής αριστεράς, με τον πολιτικό φιλελευθερισμό, την δράση του Πάνου Λάμπρου και δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
«Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην αριστερά και στις αρχές του φιλελευθερισμού» είπε αρχικά ο κ. Τσακαλώτος για να εξηγήσει: «έχω ακούσει απαξιωτικές κριτικές για τον Πάνο Λάμπρου γιατί υπερασπίζεται φιλελεύθερες αρχές, όπως ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους, το τεκμήριο της αθωότητας. Ο σύντροφος Λάμπρου και οι άλλοι του δικτύου έσωσαν την παρτίδα όταν οι φιλελεύθεροι σφύριζαν αδιάφορα».
Ο υπουργός υποστήριξε ότι όταν το κράτος διατηρεί τις διακρίσεις και στιγματίζει κοινωνικές ομάδες, τότε καλλιεργεί τον ρατσισμό.
«Το ελληνικό κράτος -το φιλελεύθερο κράτος- δεν μπορεί να στιγματίσει μια σεξουαλική προτίμηση. Δεν μπορεί να πει ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Ο ρατσισμός που τον βλέπουμε καθημερινά είναι γιατί εκ των προτέρων τους έχει στιγματίσει το κράτος. Ελπίζω με αυτό το νομοσχέδιο να διορθωθεί αυτή η κατάσταση. Το κράτος πρέπει να είναι φιλελεύθερο και εμείς οι αριστεροί θα κάνουμε την πραγματική μας δουλειά για εμβάθυνση των δικαιωμάτων», είπε.
Χρ. Καραγιαννίδης: Χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες του Αμβρόσιου και του ΚΚΕ - Γ. Λαμπρούλης: Περιορίστε τον αντικομμουνισμό σας
Με τον σύλλογο πολυτέκνων, τον μητροπολίτη Αμβρόσιο και το ΚΚΕ τα έβαλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, καταγράφοντας έναν ακόμα καυγά στην Ολομέλεια.Ο κ. Καραγιαννίδης επέμεινε στις καταγγελίες για το περιεχόμενο της επιστολής του συλλόγου πολύτεκνων αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης, υποστηρίζοντας ότι οι συντάκτες διακατέχονται από ναζιστική αντίληψη.
Είπε τέλος: «Σήμερα χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες του Αμβρόσιου και του ΚΚΕ και καλώς χτυπούν καθώς είναι ημέρα ήττας για το σκοταδισμό και ημέρα νίκης των ανθρώπινων δικαιωμάτων».
«Δεν ξέρω για ποιον χτυπά η καμπάνα, αλλά περιορίστε τον αντικομμουνισμό σας» τον παρατήρησε ο προεδρεύων και βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, που πρόσθεσε: «Μην εκμεταλλεύεστε την παρουσία μου στο προεδρείο για να αναπτύξετε τον αντικομμουνισμό σας».
«Καμία σχέση δεν έχετε με τον κομμουνισμό» ανταπάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
UPD:
82
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα