Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κόστισε ακριβά στους Έλληνες, γράφουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης
30.12.2015
17:57
Για «επανειλημμένη συλλογική ψυχοθεραπεία στην κάλπη» κάνουν λόγο οι Γερμανοί αναλυτές και προβλέπουν ότι το 2016 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ελλάδα
Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών ήταν ένα θέμα που «έτρεξε» όλο το 2015 και όπως είναι λογικό ακόμη απασχολεί τον Τύπο και την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Η Berliner Zeitung ξεκινά την ανάλυσή της με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ. Περνώντας στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζει ότι «κράτησαν λίγο, ήταν μάταιες και αποδείχθηκαν ακριβές».
- Κράτησαν λίγο γιατί η Αθήνα είχε λεφτά μέχρι τον Ιούλιο.
- Ήταν μάταιες γιατί η Ελλάδα δεν είχε εναλλακτική.
- Και αποδείχτηκαν ακριβές γιατί σύμφωνα με την βερολινέζικη εφημερίδα: «Η εξέγερση ενάντια στο πρόγραμμα λιτότητας στοίχισε ακριβά στη χώρα. Η αβεβαιότητα γιγαντώθηκε, οι επενδύσεις κατέρρευσαν, το κεφάλαιο διέφυγε, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο διατηρούνται ακόμη».
«Οι διαπραγματεύσεις κόστισαν στους Έλληνες πολύ χρόνο και χρήμα» συνεχίζει ο Γερμανός αρθρογράφος και φθάνει στην εκτίμηση πως «το 2016 θα είναι ακόμη σκληρότερο για τους Έλληνες».
Εκτιμήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα ανέβασε στον ιστότοπό του και το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. Οι συντάκτες εκτιμούν πως «η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί και τίποτα δεν έχει γίνει καλύτερο στην Ελλάδα». «Έναν χρόνο μετά την ιστορική κυβερνητική αλλαγή τα πάντα στην Ελλάδα έμειναν ως είχαν: Η ανεργία είναι υψηλή, η οικονομία συρρικνώνεται, λύση δεν διαφαίνεται. Η μοναδική διαφορά είναι ότι αυτό δεν γίνεται πλέον ζήτημα» είναι το πικρό και δυσοίωνο συμπέρασμα.
«Μετά την επανειλημμένη συλλογική ψυχοθεραπεία στην εκλογική κάλπη οι Έλληνες φαίνεται να θέλουν να αφήσουν τα πάντα πίσω τους. Αντί να ψηφίσουν συντηρητικούς ή σοσιαλιστές, οι οποίοι ευθύνονται για την κρίση, προτιμούν να δώσουν μια ευκαιρία στους αριστερούς» υποστηρίζουν οι Γερμανοί αναλυτές και προσθέτουν, με μία δόση απορίας: «Μοιάζουν να έχουν αντιληφθεί ότι η ΕΕ, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία 15 χρόνια, δεν στοχεύει στην εξομοίωση του επιπέδου διαβίωσης και στην πρόοδο για όλους, αλλά είναι ένας μηχανισμός που διευκολύνει την φοροαποφυγή των πλουσίων και επιβάλλει αυξήσεις φόρων στους φτωχούς. Παρόλα αυτά αποφάσισαν να παραμείνουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr