Ασφαλιστικό: «Συνένοχο στο φόνο δεν θα έχετε» το μήνυμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

Στο «κενό» πέφτει από ό,τι φαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης στην πρόταση για το ασφαλιστικό

Ασφαλιστικό: «Συνένοχο στο φόνο δεν θα έχετε» το μήνυμα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση
Ένα ομόφωνο «όχι» εισέπραξε η κυβέρνηση από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους ενημέρωσε χθες δια του αρμοδίου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου
για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα στην συζήτηση που άνοιξε και περισσότερο στην Βουλή όταν έλθει το νομοσχέδιο για ψήφιση, συναρτάται με το ευρύτερο θέμα της συναίνεσης που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, ενώ εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό τους και από τις πολιτικές τους επιδιώξεις.

Υπό αυτό το πρίσμα το ενδεχόμενο για περαιτέρω συζήτηση είναι ανοικτό, πολλώ δε μάλλον που αυτό που κατέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος είναι η αρχική πρόταση της κυβέρνησης την οποία ακόμη δεν έχουν αποδεχθεί οι θεσμοί. 

Φυσικά δεν γίνεται συζήτηση με το
Κλείσιμο
ΚΚΕ το οποίο θα είναι απόλυτο στην άρνησή του μέχρι το τέλος ενώ θα δοκιμάσει και τις δυνάμεις του στο πεζοδρόμιο. 

Από τα υπόλοιπα κόμματα πιο κατηγορηματική ήταν η άρνηση του Ποταμιού, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε ακόμη και να δει τον κ. Κατρούγκαλο, παραπέμποντάς τον στον βουλευτή του κόμματος Γιώργο Αμυρά και εξηγώντας ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στην οικογενειακή φωτογραφία του πολιτικού συστήματος.

«Το Ποτάμι δεν είναι διατεθειμένο να ακολουθήσει το πρόγραμμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης», ανέφερε μέσω facebook ο κ. Θεοδωράκης.

Λίγο αργότερα από τα Γιάννενα πρόσθεσε ότι «δεν συνηγορούμε στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και βέβαια δε συνηγορούμε στην περικοπή των κύριων συντάξεων». Γενικότερα όμως το Ποτάμι δείχνει να κινείται σε μία διαφορετική λογική προτάσσοντας το συμφέρον «όχι των συνταξιούχων, αλλά των εργαζομένων», βάζοντας έτσι το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης από μία άλλη οπτική. 

Ο χορός των αρνήσεων άρχισε από νωρίς με την δήλωση του προέδρου της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αφού σημείωσε ότι έγινε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση και πως η ΝΔ, αφού μελετήσει τη συγκεκριμένη πρόταση, θα τοποθετηθεί και επισήμως πρόσθεσε: «...Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μείωσης στις συντάξεις και εναντίον οποιασδήποτε αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών”. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη ενημέρωση που είχε από τον κ. Κατρούγκαλο προβλέπεται μείωση στις κύριες συντάξεις. «Ο κ. Τσίπρας το μόνο που ψάχνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μία συναίνεση στο λάθος. Η ΝΔ διαχρονικά ήταν και είναι υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Συνεννόηση, όμως, γίνεται στη βάση ενός συγκεκριμένου διαλόγου».

Αλλά και ο Βασίλης Λεβέντης αρνήθηκε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση λέγοντας: «την ίδια ώρα που υπάρχουν δύο εκατομμύρια άνεργοι και αγρότες με 300 ευρώ το μήνα και συνταξιούχοι να παίρνουν αυτά τα ποσά, δεν μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις της τάξεως των 3.000 ευρώ ή κύριες συντάξεις των 2.200 ευρώ. Δεν έχουμε πειστεί να στηρίξουμε το ασφαλιστικό. Ακόμα και αν επιμείνει η κυβέρνηση, για εμάς είναι μονόπλευρο φλερτ. Φοβάμαι ότι δεν τετραγωνίζεται ο κύκλος». 

Την κάθετη διαφωνία του εξέφρασε όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος σημείωσε ότι το κόμμα του θα τις αντιπαλέψει και θα προσπαθήσει ώστε το σχέδιο νόμου να καταψηφιστεί από τη Βουλή. «Οι ανησυχίες μας για την πορεία του ασφαλιστικού είναι μεγαλύτερες μετά και τις προτάσεις της κυβέρνησης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά επίσης απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης: «Στο Προεδρικό Μέγαρο o Πρωθυπουργός μας ζήτησε να κάνουμε απλά  μια ευχή για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει ένα μεγάλο διαπραγματευτικό ατού. Λέμε: «οχι» στην μείωση των συντάξεων, «οχι» στην αύξηση των εισφορών που υπονομεύει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Λέμε:  «ναι» στην αύξηση των πόρων του ασφαλιστικού με μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Ας φροντίσουν να αξιοποιήσουν αυτή την στάση μας». 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση απάντησε με ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη το βράδυ υποστηρίζοντας: «Η υποκρισία και η ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης απέναντι στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος και του επιπέδου ζωής των συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο. Μετά την άρνηση των αντιπολιτευόμενων κομμάτων να συγκροτήσουν εθνικό μέτωπο για την υπεράσπιση των συντάξεων σήμερα εμφανίζονται να αρνούνται τη συζήτηση με την κυβέρνηση και εκ του ασφαλούς να ασκούν κριτική». 

Πολιτικές σκοπιμότητες 
Πίσω από τις αρνήσεις των κομμάτων διαφαίνονται οι πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες της συγκυρίας. Σύμφωνα με την ανάγνωση των δηλώσεων που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου ο δρόμος της συνεννόησης δεν έχει κλείσει, όχι τουλάχιστον με όλα τα κόμματα. Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης επιφυλαχτηκε να μελετήσει το κόμμα του την πρόταση της κυβέρνησης και να απαντήσει. Στην πραγματικότητα η ΝΔ θα έχει καθαρή θέση μετά την εκλογή του αρχηγού της την προσεχή Κυριακή. Επί του παρόντος οι δύο υποψήφιοι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν την ίδια στάση όσον αφορά το θέμα της ευρύτερης συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική, ενώ πιέζονται από τις δικές τους εσωτερικές σκοπιμότητες να ανεβάζουν τους τόνους πριν από τον δεύτερο γύρο. 

Αλλά και η στάση του  κ. Λεβέντη αφήνει περιθώρια για μία προσέγγιση στην πορεία. Οι θέσεις του για τις συντάξεις δεν κόβουν τις γέφυρες. Ο πρόεδρος των Κεντρώων, ωστόσο, συνδέει την στάση του με το ευρύτερο θέμα του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης που βάζει σε κάθε μία από τις πολλές το τελευταίο διάστημα εμφανίσεις του. 

Από τον εσωτερικό διάλογο όμως που αναπτύσσεται στο κόμμα του συναρτάται και η τελική στάση που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μέσα στο κόμμα του υπάρχουν φωνές τόσο για προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το Ποτάμι επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στη ΝΔ καθώς στο ενδεχόμενο επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ορισμένοι θα έβλεπαν πεδίο συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. 

Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Γεννηματά δεν απορρίπτει εξ ορισμού κάθε προσέγγιση. Πιέζεται ωστόσο από τον Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος όμως έλεγχει και ικανό αριθμό βουλευτών με κίνδυνο να υπάρξει και νέα διάσπαση στο κόμμα. 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, που συμμετείχε στην ομάδα που συναντήθηκε με τον κ. Κατρούγκαλο σε παρέμβασή του χθες το βράδυ στο «Κόντρα», είπε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την παλαιότερη δική του πρόταση για την κεφαλαιοποίηση των χρεών προς το ασφαλιστικό σύστημα και άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο συνεννόησης εάν η κυβέρνηση την κάνει αποδεκτή, ενώ με την πρόταση αυτή έχουν συμφωνήσει και οι παραγωγικοί φορείς. Σημείωσε πάντως ότι εάν υπήρχε συμφωνία των κομμάτων με την κυβέρνηση τότε θα ήταν πιο δύσκολο για τους θεσμούς να απορρίψουν την πρόταση που θα καταθέσει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης