Κουτσούμπας: Δεν αποκλείω το 2016 να έχουμε εκλογές

Σχολίασε ακόμη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει το χαρτί του εκλογικού νόμου λέγοντας πως έτσι θα κρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική καρέκλα 

Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε ραδιοφωνική συνέντευξη στα «Παραπολιτικά» και στην εκπομπή «Σκληρό Ροκ». 

Με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης o γγ του ΚΚΕ είπε: «Στα πλαίσια του πολιτικού συστήματος δεν νομίζω ότι είναι και πολύ καινούργια ζητήματα αυτά, πάντα είχαμε ανταλλαγές επισκέψεων, διαλόγους ιδιαίτερα ανάμεσα στο κόμμα που εκάστοτε κυβερνά με την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Από αυτή την άποψη νομίζω ότι αυτό που καθορίζει τη στάση αυτών των κομμάτων και το τι συζητήθηκε μέσα είναι να παρακολουθεί κανείς τις εξελίξεις, τις επίσημες δηλώσεις και τις επίσημες τοποθετήσεις. Εμείς θεωρούμε ότι δεν έχουν εγκαταλειφθεί οι προσπάθειες γενικότερων συναινέσεων ανάμεσα στα αστικά πολιτικά κόμματα».

Όσον αφορά τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε: «Δεν φαίνεται ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να υλοποιείται, στο μέλλον δεν αποκλείεται τίποτα. Θέλει μια παρακολούθηση το πώς θα εξελιχθεί η αναμόρφωση συνολικά του αστικού πολιτικού συστήματος. Οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική άλλωστε αναμένονται σε όλα τα κόμματα διεργασίες, συνέδρια, συνδιασκέψεις. Οι τάσεις βέβαια που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής δείχνουν ότι επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας νέος διπολισμός. Όχι πραγματικό δίπολο, ένα κάλπικο, δεν είναι δύο πόλοι αλλά είναι οι βασικοί πυλώνες, η προσπάθεια να δημιουργηθεί ή να σταθεροποιηθεί στον ένα πόλο η Κεντροαριστερά με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει καταλάβει άλλωστε το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και βέβαια στον Κεντροδεξιό χώρο η ΝΔ που επιδιώκει υπό τη νέα ηγεσία να συσπειρώσει δυνάμεις που θα καλύπτουν τον χώρο από την Ακροδεξιά μέχρι την παραδοσιακή Δεξιά και το Κέντρο που καλύπτεται και από τμήματα του ΠΟΤΑΜΙΟΥ κυρίως, του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι δεν θα κατορθώσει η κυβέρνηση να περάσει όλα όσα έχει υπογράψει στο τρίτο μνημόνιο και ότι θα πάμε σε πολιτικές εξελίξεις είπε: «Ναι πιστεύω ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να είναι συνεπής προς τη συμφωνία, αυτό το βάρβαρο μνημόνιο που υπέγραψε, θα ήθελε να μπορέσει να υλοποιήσει και να περάσει αυτά τα πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και άλλα μέτρα που έρχονται και που αποτελούν προαπαιτούμενα και για την αξιολόγηση και για την εισροή χρημάτων όμως αυτό θα εξαρτηθεί από πάρα πολλά ζητήματα. Δεν αποκλείω το 2016 να έχουμε πιθανές εκλογές ή την πιθανότητα σχηματισμού ευρύτερων κυβερνήσεων συνεργασίας από το υπάρχον σύστημα με τον υπάρχοντα συσχετισμό».

Ο ίδιος σχολίασε ακόμη το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανοίγει το χαρτί του εκλογικού νόμου εξηγώντας: «Τα δύο βασικά κόμματα του αστικού συστήματος προσπαθούν να διευρύνουν τις συνεργασίες τους προς τα δεξιά τους και προς τα αριστερά τους. Αυτή θα είναι και η στόχευση ενός νέου εκλογικού νόμου έτσι ώστε να μπορέσει να κρατηθεί στην κυβερνητική καρέκλα ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν και με άλλες συνεργασίες ευρύτερες από ότι έχει σήμερα όπως είναι αυτή με τους ΑΝΕΛ η οποία μάλλον τρώει τα ψωμιά της πλέον και κάνει αυτή την προσπάθεια».
 
Ερωτηθείς πως ήταν το κλίμα στην συνομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ με τον πρωθυπουργό και αν ζήτησε τη στήριξη του ο πρωθυπουργός είπε: «Ούτε ζήτησε τίποτε ο κ. Τσίπρας ούτε μπορούσε να ζητήσει από το ΚΚΕ. Είναι τόσο ξεκάθαρες, τόσο σταθερές και ειλικρινείς οι θέσεις του ΚΚΕ που δεν επιδέχονται ούτε παρερμηνείες ούτε τίποτα άλλο.  Ούτε αλλάζει τις θέσεις του το ΚΚΕ σαν τα πουκάμισα όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν λέει άλλα μέσα στις συναντήσεις και άλλα να βγαίνει και να λέει έξω, πολύ περισσότερο να κάνει. Το ΚΚΕ έχει σταθερές θέσεις, είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του, απευθύνονται στον ελληνικό λαό, στο εργατικό λαϊκό κίνημα, εκεί τις βάζουμε σε δοκιμασία ακόμα και όταν ξέρουμε ότι ορισμένες από αυτές τις θέσεις ίσως δεν είναι ακόμα ώριμες να τις δεχτεί ο εργαζόμενος λαός. Παρόλα αυτά δεν θα πούμε ψέματα, δεν θα χαϊδέψουμε αυτιά και θα πούμε τα πράγματα έτσι όπως εμείς τα αντιλαμβανόμαστε με βάση τις θέσεις μας και τις αναλύσεις μας οι οποίες δεν έχουν πέσει έξω τουλάχιστον όλα τα τελευταία χρόνια. 
Και ένα σχόλιο για το ενδυματολογικό της συνάντησης. Δεν έχει καμία σχέση το τι φοράει ένας άνθρωπος δηλαδή αν φοράει γραβάτα, πουκάμισο, αν είναι το πουκάμισο καρό ή άσπρο, αν  φοράει κουστούμι ή μπουφάν με τις απόψεις τις θέσεις, τη σταθερότητα και την ειλικρίνεια και το ξεκαθάρισμα των θέσεων».

Με αφορμή τις αντιδράσεις του κόσμου απέναντι στο ασφαλιστικό ο γγ του ΚΚ τόνισε: «Καταρχήν είναι μέτρα τα οποία πλήττουν πρώτα απ’ όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα όμως σήμερα και τα χρόνια της κρίσης σταδιακά, πολύ περισσότερο το ασφαλιστικό ακουμπάει και πλήττει όπως και το φορολογικό που έρχεται ή αυτά που ήδη έχουν περάσει και ευρύτερα μικρά, μεσαία, μικροαστικά στρώματα. Ευρύτερα τμήματα δηλαδή που ήταν «ανώτερα» τμήματα της εργατικής τάξης είτε των μεσαίων στρωμάτων. Αυτό είναι φανερό, ακουμπάνε τα μέτρα άρα κινητοποιούνται και δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατεύθυνση. 

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά, είχαμε και στην αρχή του μνημονίου, τα πρώτα χρόνια κυρίως, μεγάλα κινήματα και κινητοποιήσεις στα οποία συμμετείχαν τέτοια μεσαία-μικρά στρώματα και πολλές φορές τότε καθόρισαν και το περιεχόμενο των αγώνων και την εξέλιξη των αγώνων αλλά και τον εγκλωβισμό αγωνιστικών διαθέσεων εργατικών λαϊκών ανθρώπων.

Τους εγκλώβισαν σε μια λογική κάποιας αλλαγής διαχείρισης του μείγματος διαχείρισης, να επιλέξουμε έναν καλύτερο διαχειριστή μήπως κάνει κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το ρεύμα της πλήρους πτώσης τότε του ΠΑΣΟΚ και της μετακόμισης ενός ολόκληρου κόσμου, στελεχών του ΠΑΣΟΚ αλλά και απλών ψηφοφόρων στη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ το ρόλο αυτό ταυτόχρονα παίρνοντας φυσικά και όλα τα κακά χούγια του παλιού ΠΑΣΟΚ»
  
Σε ερώτηση αν θα αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι καλείται να υλοποιήσει πολύ σκληρές πολιτικές με το τρίτο μνημόνιο απάντησε: «Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ο ίδιος ο λαός να μην επιτρέψει να αντέξουν αυτές οι πολιτικές. Τα εργατικά λαϊκά στρώματα, η εργατική τάξη, οι άνεργοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία κλπ πρέπει να βάλουν τη σφραγίδα τους σε αυτούς τους αγώνες οι οποίοι όντως αναμένονται να είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Ήδη αναπτύσσεται ένα κίνημα, γίνεται λαϊκός ξεσηκωμός, μπορεί να είναι στην αρχή του ακόμα αλλά θα έχει εξέλιξη αλλά δεν πρέπει αυτές οι δυνάμεις πλέον να επιτρέψουν έτσι ώστε με κάποιες αλλαγές προσώπων, με κάποιες υποσχέσεις δήθεν αλλαγής πολιτικής να «ξεπλυθούν» τελικά στη συνείδηση του λαού μας όλες αυτές οι πολιτικές που γνωρίσαμε πρώτα με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους συνεργάτες τους και τώρα το ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και τους δικούς τους συνεργάτες. 

Είναι πολιτική εντός του συστήματος, εντός ενός κράτους το οποίο έχει σαπίσει και δεν γιατρεύεται και που αυτή η σαπίλα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τους εκάστοτε διαχειριστές όσες καλές προθέσεις και αν έχουν.  Όσες καλές προθέσεις και αν έχουν οι άνθρωποι που ακολουθούν ή είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαός που ακολουθά το ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρόνια πιστεύει σε κάτι καλύτερο, παλεύει για να δυναμώσει η οικονομία της χώρας του σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων, θέλει να ζήσει μια καλύτερη ζωή, έχει στόχους, έχει οράματα, έχει ιδανικά όμως αυτό το κράτος που είναι το καπιταλιστικό κράτος έχει σαπίσει και αυτή η σαπίλα δεν μπορεί παρά να επηρεάζει και τους εκάστοτε διαχειριστές του».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν μέσα στις προθέσεις του κ. Τσίπρα η έξοδος από την ευρωζώνη ή ήταν πάντοτε ενταγμένος στην λογική μιας συμφωνίας  ενός μνημονίου που θα οδηγούσε τα πράγματα εδώ δήλωσε: «Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω αυτά που λέει ο κ. Βαρουφάκης όπως δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω αυτά που λέει η κυβέρνηση όμως γνωρίζοντας και το πώς συμπεριφέρονται τέτοια πολιτικά πρόσωπα, τέτοια στελέχη επειδή πολλούς από αυτούς τους έχουμε γνωρίσει παλιότερα, δεν αποκλείεται τίποτα. Δηλαδή μπροστά σε μια λογική να διαχειριστώ καλύτερα αυτή την κρίση δήθεν σε σχέση με τους προηγούμενους αλλά ενταγμένος μέσα στην λογική της Τρόικα, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της υπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων, του κεφαλαίου κλπ, έχοντας αυτή τη λογική αλλά προσπαθώντας κάτι να πουν και να δείξουν στον κόσμο ότι κάπως διαπραγματεύονται διαφορετικά, ότι το παλεύουν λέγανε και τέτοια ζητήματα και στις συσκέψεις τους και στις οδηγίες που δίνανε σε διάφορα στελέχη που χειρίζονταν ζητήματα στις διαπραγματεύσεις.

Διέρρεαν ότι «θα κάνουμε αυτά τα πράγματα, θα κάνουμε ανατροπές, ότι θα πάμε δυναμικά» έχοντας όμως ξεκάθαρο οι ίδιοι- γιατί το πρόγραμμά τους είναι τέτοιο, η συγκρότησή τους είναι τέτοια μαζί με τον τυχοδιωκτισμό που τους διακατέχει ιδιαίτερα την περίοδο που ήταν ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ- ήταν με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα οδηγούνταν εδώ που οδηγηθήκαν τα πράγματα. Δηλαδή στο τρίτο μνημόνιο, στα βάρβαρα μέτρα και στην πάση θυσία επιδίωξη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί στην κυβερνητική αστική εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε μέσο και βεβαίως να υλοποιήσει τις επιταγές των τμημάτων της αστικής τάξης που υπηρετεί μέχρι σήμερα».

«Από την αρχή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι κύριος στόχος αυτού του νομοσχεδίου ήταν η αναδιανομή της αγοράς, το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα, εντός και εκτός Ελλάδας αυτή τη φορά, και βέβαια κάποια συνδιαλλαγή που επεδίωκε η κυβέρνηση με τους σταθμούς για ευνοϊκότερη στάση απέναντί της. Και βέβαια με τον νόμο αυτό ότι μόνο δεν τερματίζει το καθεστώς της αδιαφάνειας και διαπλοκής αλλά αντίθετα το αναπαράγει και το ενισχύει. Πρώτα από όλα γιατί μέσα στις συνθήκες αυτού του συστήματος που ζούμε η ιδιοκτησίας των ΜΜΕ παραμένει σε μεγάλους ομίλους, σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

Ένας επιπλέον λόγος που καταψηφίσαμε το νόμο και ερχόμαστε τώρα και επιβεβαιωνόμαστε και με τις εξελίξεις είναι ότι τελικά αναγορεύεται ο εκάστοτε υπουργός Επικρατείας εφόσον με υπουργικές αποφάσεις παραπέμφθηκαν να λυθούν μια σειρά ζητήματα, και βεβαίως οι ισχυρισμοί περί διαφανών κανόνων και τέλος το καθεστώς ασυδοσίας σκόνταφταν  σε αυτή τη λογική», δήλωσε σε ερώτηση γιατί το ΚΚΕ δεν συναινεί στην αποκατάσταση της τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και συμπλήρωσε: «Αυτές οι επιλογές και ο νόμος ο συγκεκριμένος παραπέμπουν σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και παζάρια δυστυχώς.  Αυτή είναι η ουσία όταν μιλάει και έρχεται να λύσει με υπουργικές αποφάσεις και αυτό το βλέπουμε. 

Ας πούμε χθες έγινε αυτή η ιστορία στη Βουλή διότι υπήρχε συνωστισμός ενδιαφερομένων για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Δεν έφταναν οι θέσεις στους διάφορους μνηστήρες, στα κόμματα, σε επιχειρηματίες και αύξησαν τις θέσεις. Κατ’ ευφημισμό είναι ανεξάρτητες οι αρχές. 

Η επιχειρηματολογία του ΚΚΕ σε αυτό το ζήτημα είναι ολοκληρωμένη, δεν φεύγουμε από την ανάγκη για το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ και αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να διασφαλιστεί μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια γίνουν πραγματική κοινωνική ιδιοκτησία».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr