Στο Νταβός ο Τσίπρας: Συζήτησε για ασφαλιστικό και αξιολόγηση με Μπάιντεν, Γκάμπριελ και Μοσκοβισί

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg: Η Ελλάδα θα κάνει την έκπληξη το 2016 - Στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ συζητήθηκαν ακόμη το όνομα των Σκοπίων, το προσφυγικό, τα ενεργειακά και η οικονομική κρίση - «Κλείδωσαν» και συναντήσεις με εφοπλιστές και διευθυντές επενδυτικών ομίλων

Υψηλού επιπέδου επαφές με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε σήμερα, πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Στο επίκεντρο και των τριών συναντήσεων βρέθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, τόσο το ασφαλιστικό, όσο και η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με απώτερο στόχο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για την οποία εξάλλου μίλησε και ο κ. Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του.

Στο Φόρουμ δίνουν το «παρών» περίπου 2.500 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων 40 ηγέτες κρατών, υπουργοί, επιχειρηματίες, αλλά και διασημότητες από το χώρο του θεάματος.

Για την ασφαλή μετάβασή του στο Φόρουμ, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, όπου ανήρτησε μια φωτογραφία από το χιονισμένο τοπίο, καθώς εισερχόταν στο χώρο όπου πραγματοποιούνται οι σχετικές εργασίες. 

«Φτάσαμε στο Νταβός, όπου θα παρουσιάσουμε τα επιχειρήματά μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ενσωμάτωση» έγραψε σχετικά, συνοδεύοντας την εικόνα που αποτύπωσε με τον φακό του. 



Λίγο αργότερα, ο κ. Τσίπρας ανήρτησε ακόμα μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για να ενημερώσει ότι οι επαφές του ξεκίνησαν ήδη, με πρώτο «ραντεβού» αυτό με τον Τζο Μπάιντεν. 

Μπάιντεν σε Τσίπρα: Σταθερότητα στην Ελλάδα σημαίνει σταθερότητα στην Ευρώπη
Στη συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, στο προσφυγικό, στην ελληνοαμερικανική συνεργασία με έμφαση στις επενδύσεις, στα ενεργειακά, στο Κυπριακό και στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Αμερικάνος αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας στην Ελλάδα για την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. 

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των αμερικανικών επενδύσεων στην χώρα μας.

Το Μαξίμου αναφέρει ακόμα ότι όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Μπάιντεν χαιρέτισε τη σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Μπάιντεν συζήτησαν επίσης για τα ενεργειακά και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ εκτιμήθηκαν οι προοπτικές για τη μεταφορά LNG μέσω της Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο αντρών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Τέλος, όσον αφορά στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς.

Παράλληλα, επισήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Τσίπρας σε Γκάμπριελ: Να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση
O πρωθυπουργός ακολούθως συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, ενώ στη μεταξύ τους συνομιλία εκτιμήθηκε η ελληνική προσπάθεια για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα μοιράζει δίκαια τα βάρη.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, υπήρξε συζήτηση για τα στοιχεία της κρίσης, ενώ υπογραμμίστηκε και από τις δυο πλευρές η προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για τη διαχείριση του ζητήματος.

Αξιολόγηση και ασφαλιστικό στη συνάντηση με Μοσκοβισί
Όπως ενημέρωσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Κατά τη συνάντησή τους επισημάνθηκε η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συζητήθηκε, επίσης, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, με βάση τα θετικά στοιχεία ανάκαμψης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός.
Συνάντηση με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα
Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο κ. Τσίπρας, συναντήθηκε και με το, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βινσεντίνι. 

Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη εναλλακτικής διεξόδου στην Ευρώπη από την πολιτική της λιτότητας, η αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμοποίησης των οικονομικών θεσμών, και η υπεράσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων. 

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων δήλωσε στον πρωθυπουργό τη σταθερή της θέση για εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στην παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή καθώς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για το σκοπό αυτό, αντιπροσωπία της της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων θα επισκεφθεί το προσεχές διάστημα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Αθήνα. 


Κρίσιμες επαφές με Λαγκάρντ, Ντράγκι, Σόιμπλε και Λιου
Τα θέματα που θα συζητηθούν στο φόρουμ είναι η αύξηση του ρόλου της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία τα προσεχή χρόνια, οι διεθνείς προκλήσεις με πρώτη την τρομοκρατία, η κλιματική αλλαγή, οι εξελίξεις στην Ευρώπη, η πρόοδος της ιατρικής, η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος σε συνάρτηση με την έξαρση της κρίσης στην Μέση Ανατολή. 

Ωστόσο στο Νταβός μεταφέρεται και η μάχη της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της αξιολόγησης της οικονομίας.

Ο κ Τσίπρας, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, την οικονομική κρίση, την εξωτερική πολιτική, τη συνεργασία με άλλες χώρες και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερο εξειδικευμένη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα θα γίνει την Πέμπτη όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση σε πάνελ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους πρωθυπουργούς της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε. 

Για την Πέμπτη είναι εξάλλου προγραμματισμένες οι πιο κρίσιμες ίσως συναντήσεις του πρωθυπουργού, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου. Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ με τον Σόιμπλε πέρα από την συμμετοχή τους στο στρογγυλό τραπέζι.


Τα «όπλα» του Τσίπρα στο Νταβός 
Όπως λένε, πάντως, κύκλοι του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με εφόδια την επίτευξη φορολογικών εσόδων άνω του αρχικού στόχου, τις βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη εντός του 2016 και τη διοχέτευση 8 δισ. στην πραγματική οικονομία εντός του τρέχοντος έτους.

Σε νέο non paper του Μαξίμου, με τον τίτλο «Τα εφόδια του Πρωθυπουργού στο Νταβός», παρατίθενται αναλυτικά τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις που θα έχει.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το Μαξίμου, τα «εφόδια» του Τσίπρα στο Νταβός είναι: 

Α) Υπερεκτέλεση εσόδων σε ταμειακή βάση της τάξης των 1.942  εκατομμυρίων Ευρώ

Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για το 2015 σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016 ως προς το σύνολο των φορολογικών εσόδων ήταν 42.762 και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 43.479 δηλαδή 717 εκ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού 

Σε ότι αφορά το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων (απολήψεις από ΕΕ και λοιπά μη φορολογικά έσοδα), ο στόχος σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.550 εκ. ευρώ και νέα εκτίμηση σήμερα είναι 3.993 εκ. ευρώ, δηλαδή 443 πάνω από το στόχο 

Σε ότι αφορά τις επιστροφές φόρων, η εκτίμηση σύμφωνα με Π/Υ 2016 ήταν 3.370 εκ. ευρώ και η νέα εκτίμηση σήμερα είναι 2.921 εκ.ευρώ επομένως προκύπτει εξοικονόμηση 449 εκ. ευρώ 

Παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας της χρηματοοικονομικής ασφυξίας και των κεφαλαιακών ελέγχων, οι συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα περισσότερο από θετικό. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα. 

Β) Σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας – Βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016 - Αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
  
Αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή  αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ. 

Ύφεση: Σε κοινή τους έκθεση τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι για το 2015 η ύφεση θα κυμαίνονταν στο 2-4%. Τα στοιχεία του Γ' τριμήνου που εξέδωσε η Eurostat, όμως, δείχνουν ύφεση 0.9%, πολύ μικρότερη δηλαδή από το αναμενόμενο. Τα διαθέσιμα στοιχεία σήμερα δείχνουν ότι το 2015 θα κλείσει χωρίς ύφεση επομένως είναι βάσιμη η προσδοκία ότι το 2016 θα κλείσει με ανάπτυξη και μάλιστα όχι οριακή. 

Γ) Πρώτη η Ελλάδα από τα  28 κράτη μέλη στην απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2007-2013. Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία;

Πλήρης εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (100%) του 2015 που ισοδυναμεί με διοχέτευση 6,4 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία εκ των οποίων 5 δις το τελευταίο τετράμηνο.

Εισροή πόρων από την ΕΕ ύψους 2,3 δισ. ευρώ (έσοδα για τον προϋπολογισμό) για το ΕΣΠΑ 2007-2013, δηλαδή 250 εκ. ευρώ περισσότερα από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός 2015 που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που πέτυχε ήδη εισροή πόρων από αιτήματα πληρωμής για το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Δ) Γιατί αυτή η πρωτιά είναι επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης;

Γιατί κληρονομήσαμε  από την προηγούμενη κυβέρνηση υπερδέσμευση σε συμβάσεις 6 δισ. ευρώ που ισοδυναμεί με ένα ετήσιο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Γιατί αντιμετωπίσαμε αυτή την κακοδιαχείριση αποτελεσματικά μέσω εξυγίανσης των προγραμμάτων, δηλαδή μέσω απένταξης έργων, μεταφοράς έργων στην νέα περίοδο, διασφάλισης πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων έργων.

Γιατί το κρίσιμο διάστημα του καλοκαιριού με τα προβλήματα ρευστότητας εξασφαλίσαμε πρόσθετους πόρους μέσω δανεισμού από την ΕΤΕπ.
Γιατί διαπραγματευθήκαμε και πετύχαμε αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα, διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη, που εξασφάλισε αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 100% για το 2007-2013 καθώς και αυξημένη προκαταβολή για το νέο ΕΣΠΑ (συνολικό όφελος 2 δισ. ευρώ).

Γιατί παραλάβαμε την χώρα στην 6η θέση από τα 28 κράτη μέλη στην κατάταξη της απορρόφησης και την φθάσαμε στην 1η θέση.

Γιατί είμαστε η μόνη χώρα που κατάφερε να ολοκληρώσει το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, διαδικασία απαραίτητη για την πλήρη ενεργοποίηση των νέων προγραμμάτων.

Ε) Πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016
8 δισ. ευρώ εκ των οποίων: 


-6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. Εθνικό,  αύξηση 5,5% σε σχέση με το 2015).
-1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ.
 

Συνέντευξη στο Bloomberg

Την άποψη ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία επιστρέφει μετά την οριστικοποίηση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα εκπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα," είπε ο Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στο Νταβός την Τετάρτη. "Ακόμα κι αν η περσινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και την Ευρώπη, πιστεύω ότι έχουμε μεγάλες ευκαιρίες στο μέλλον".

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την Τετάρτη την πώληση του 67% στην Cosco Pacific Ltd. για 386.500.000 ευρώ, με τη συμφωνία που αναμένεται να φέρει έσοδα 1.500.000.000 ευρώ.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, ένα κρίσιμο σημείο για να ανακάμψουμε», είπε ο Τσίπρας τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρώσει τις συνομιλίες επανεξέτασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Όσο πιο γρήγορα έχουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης, τόσο το καλύτερο για την ανάκαμψη, τόσο το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της», είπε ο Τσίπρας. «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι εταίροι μας θέλουν την έγκαιρη ολοκλήρωση της επανεξέτασης και είμαι σίγουρος ότι θέλουν μια επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της επειδή μπορούν να καταλάβουν ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας».

Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις με τους πιστωτές της για αναμόρφωση των συντάξεων, ώστε να απεμπλακεί η επόμενη δόση του δανείου διάσωσης της, αναφέρει το Bloomberg.

«Η χώρα πρέπει να βελτιώσει τις προτάσεις της, προκειμένου να προχωρήσει με το πρόγραμμα διάσωσης της και να αρχίσει συζητήσεις σχετικά με τη διευκόλυνση βάρος του χρέους της, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή νωρίτερα την Τετάρτη, επίσης στο Νταβός. 

«Αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει την αναθεώρηση σύντομα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «θα αφήσει τον φαύλο κύκλο και θα επανέλθει σύντομα στην ανάπτυξη».

Ο Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την Πέμπτη και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την Παρασκευή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr