Ο Κορεάτης είναι ακόμα εδώ!

Ο Κορεάτης είναι ακόμα εδώ!

Κόβουν με μοντάζ από τις φωτογραφίες τον Γκλεν Κιμ, σύμβουλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά μένει η... σκιά του - Γιατί τον εξαφάνισαν από τη συνάντηση με τον Ντάισελμπλουμ και τον Σόιμπλε

Ο Κορεάτης είναι ακόμα εδώ!
Μα πώς ζούσαμε τόσα χρόνια χωρίς τον Γκλεν Κιμ; Παρότι... κυβερνήσεις πέφτουνε και στο οικονομικό επιτελείο τα πάντα αλλάζουν, ο άνθρωπος-μυστήριο που κρύβεται πάντοτε πίσω από όσα συμβαίνουν μένει αμετακίνητος για να συνεχίσει να προσφέρει το «ευαγές» έργο του στη χώρα.

Ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ δεν έλειπε φυσικά και από τις συναντήσεις που είχε τις τελευταίες μέρες ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με Ευρωπαίους ομολόγους του σε Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βερολίνο και Βρυξέλλες. Δεν έλειπε ούτε από τις συναντήσεις Τσακαλώτου με Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ (τους «ορκισμένους εχθρούς» του πρώην «αφεντικού» του, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος τον είχε φέρει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών). Ωστόσο η μυστικοπάθεια με την οποία μονίμως η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκρύψει τον ρόλο και τις κινήσεις του κ. Γκλεν Κιμ αναδείχθηκε για άλλη μία φορά, μέσω ενός tweet του προέδρου του Eurogroup. Την περασμένη Τετάρτη, μετά τη συνάντηση Τσακαλώτου - Ντάισελμπλουμ, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία των δύο ανδρών από την οποία έλειπε ο Γκλεν Κιμ... Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών όμως ανέβασε την ίδια φωτογραφία «άκοπη και αμοντάριστη» στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, όπου ξαφνικά... εμφανίστηκε ο Γκλεν Κιμ, ένα βήμα πάντα πίσω από τον Ελληνα υπουργό, τον οποίο έκριναν σκόπιμο να αποκρύψουν και πάλι επιμελώς οι «μονταζιέρες» του Μαξίμου.

Είναι κοινό μυστικό βέβαια πως ο Κορεάτης Γκλεν Κιμ, χωρίς να έχει κανέναν θεσμικό λόγο ύπαρξης στο υπουργείο Οικονομικών, ούτε καν σύμβαση που να περιγράφει το έργο ή τις αμοιβές του, κρατάει στα χέρια του τη διαπραγμάτευση για την τύχη του δημόσιου χρέους, το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και τις αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια του ελληνικού λαού. Ο,τι έχει σχέση με τράπεζες και χρέος, το χειρίζεται πάντα ο ίδιος, είτε με τη μία είτε με την άλλη κατάσταση, προ ή μετά μνημονίου, χωρίς να γνωρίζει κανείς -εκτός από τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό- τι ακριβώς κάνει, γιατί το κάνει και αν το κάνει καλά ή όχι.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει και πάλι είναι γιατί στις αποστολές αυτές στο εξωτερικό δεν συνόδευαν τον κ. Τσακαλώτο, π.χ., ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης -που επίσης μυστηριωδώς «εξαφανίζεται» κατά καιρούς από το υπουργείο Οικονομικών για να εμφανιστεί ξαφνικά στο εξωτερικό δίπλα στον πρωθυπουργό- ή ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, αλλά, αντ’ αυτών, ήταν μαζί του ο ένας και μοναδικός, ο αναντικατάστατος εξ απορρήτων σύμβουλός του, τον οποίο παρέλαβε -σχεδόν κληρονομικά- από τον κ. Βαρουφάκη και συνέχισε να χρησιμοποιεί - αυτόν μόνο και κανέναν άλλον Ελληνα ή ξένο συνεργάτη του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Κλείσιμο
 
Η φωτογραφία του υπουργείου Οικονομικών

 
 
Στο «λογοκριμένο» στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την περασμένη Τετάρτη, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, ο Γκλεν Κιμ απουσιάζει ή καλύτερα έχει κοπεί...


 
Το tweet του Γερούν Ντάισελμπλουμ

 
 
Στο ίδιο στιγμιότυπο, όμως, που ανέβασε λίγο αργότερα στο Twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Κορεάτης σύμβουλος Γκλεν Κιμ είναι παρών! 



Μέσα σ’ όλα, πίσω από τα πάντα
Και ενώ πλέον ανάγεται σε μείζον ζήτημα σε ποιον ανήκει η πατρότητα και η ευθύνη για τα σχέδια για παράλληλο νόμισμα, για την πιστωτική ασφυξία της χώρας, το Grexit, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -και όχι μόνο-, η δημόσια συζήτηση περιστρέφεται μονίμως γύρω από τα δημόσια πρόσωπα που ερίζουν για το αν είχαν «καλές προθέσεις» ή ενήργησαν βάσει σχεδίου, χωρίς ποτέ να βάζει κανείς στο κάδρο ποιος άλλος ήταν πάντα μέσα σε όλες αυτές τις συζητήσεις, από πού και έως πού και γιατί. Το πρόσωπο του Γκλεν Κιμ αποκαλύπτεται μόνο σε κάποιες φωτογραφίες, αλλά ποτέ δεν συζητείται ποιες ευθύνες έχει αναλάβει ή αν ανταποκρίθηκε σε ό,τι του ανατέθηκε, είτε στο όνομα κάποιας προσωπικής φιλίας με τους κατά τον νόμο αρμοδίους, είτε λόγω των ικανοτήτων του -που και αυτές αμφισβητούνται- και χάριν της διάσωσης της χώρας.



Η μυστική σύσκεψη με τη Lazard
Την ίδια μυστικοπάθεια επεδείκνυε η κυβέρνηση και όταν επιχείρησε να «φυτέψει» τον διεθνή οίκο Lazard στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναλάβει τον ρόλο του Γενικού Λογιστηρίου και διαχειριστή του χρέους - στη θέση του... Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους! Την παρουσία της Lazard στην Αθήνα αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ» ακριβώς πριν από έναν χρόνο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθούσε να την κρατήσει κρυφή. Αξέχαστη έχει μείνει εκείνη η μυστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εν κρυπτώ, Κυριακή μεσημέρι, στο γραφείο του κ. Βαρουφάκη. Οι 30 κουστουμάτοι του γαλλικού οίκου έφυγαν όπως ήρθαν και ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς έκαναν, αν το έκαναν «τζάμπα και με δικά τους έξοδα», όπως δήλωσε εκ των υστέρων ο κ. Βαρουφάκης, σε ποια στοιχεία του κράτους απέκτησαν πρόσβαση και πώς τελικά επηρέασαν τη διαπραγμάτευση και γενικότερα την ελληνική υπόθεση. 



Ποιος είναι ο ρόλος του εξ απορρήτων συμβούλου του Τσακαλώτου, τον οποίο παρέλαβε -σχεδόν κληρονομικά- από τον Βαρουφάκη και συνέχισε να τον χρησιμοποιεί ως τον πιο στενό συνεργάτη

Και μπορεί οι Ελληνες να διχάζονται και να μην ξέρουν «πού πατάνε και πού βρίσκονται» εξαιτίας των οβιδιακών μεταμορφώσεων της κυβέρνησης, μπορεί πολλοί να ερίζουν ακόμα αν όλα είναι ένα σχέδιο συνωμοσίας που εκπορεύεται από ξένα κέντρα ή από κάποιους στο εσωτερικό που παίζουν παιχνίδι σε βάρος του λαού, μπορεί πρώην «σύντροφοι» στην κυβέρνηση να έγιναν «εχθροί» μετά τις απανωτές εκλογές, το δημοψήφισμα, το νέο μνημόνιο, τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ή την καρατόμηση Βαρουφάκη, όμως, κατά έναν μαγικό τρόπο, ελάχιστοι άνθρωποι βρίσκονται διαρκώς στο απυρόβλητο και υπεράνω πάσης κριτικής και λογοδοσίας: ο Νοτιοκορεάτης Γκλεν Κιμ και οι ξένοι σύμβουλοι του Βαρουφάκη, που ήρθαν στην Ελλάδα από το πουθενά και κανονίζουν τα πάντα, αλλά κανείς δεν εξηγεί γιατί δεν μπήκαν Ελληνες στη θέση τους - ούτε καν ποια είναι αυτή!

Για την ιστορία, πάντως, όταν το 2011 η Lazard είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης στο κούρεμα των ομολόγων με το PSI, η ανάθεση είχε γίνει με νόμο και δημοσιεύτηκε η αμοιβή της (25 εκατ. ευρώ) προκαλώντας τότε τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα δεν έπραξε ποτέ κανείς για την περίπτωση του Γκλεν Κιμ ώστε να γνωρίζουν όλοι γιατί ζητά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως αμοιβή από το Δημόσιο ή αν έχει υπογράψει κάποια σύμβαση εμπιστευτικότητας για τα κρατικά μυστικά που γνωρίζει ή χειρίζεται, ενώ από τον νόμο είναι υποχρεωτικό να δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ή στη Διαύγεια όλες οι προσλήψεις, μετακινήσεις και τα έξοδα για τον τελευταίο δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο - από την απλή καθαρίστρια μέχρι την κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης