Με κεντρικό θέμα τον Κυριάκο τα γενέθλια του Τσίπρα - Κατηγόρησε τους αγρότες για εκπροσώπους του «ναι»!

Καταιγιστικές επιθέσεις εναντίον του νέου προέδρου της ΝΔ - Ούτε λέξη αυτοκριτικής για τη χρονιά που έφερε το νέο μνημόνιο - Βρήκε διπλασιασμό των συντάξεων των αγροτών, αλλά δήλωσε σύμφωνος με τις διαδηλώσεις τους - Επί της ουσίας ούτε βήμα πίσω στο ασφαλιστικό 

Να αποσείσει από πάνω του κάθε ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση και τον τύπο, αλλά και καταφεύγοντας σε ένα διχαστικό λόγο, βάζοντας την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε με αφορμή τον ένα χρόνο συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ.
 
Σε ένα πρωτοφανές κρεσέντο ωραιοποίησης και αντιστροφής της επιβαρυμένης και θολής κατάστασης, που διέρχεται η χώρα, ο κ. Τσίπρας, επιστράτευσε βερμπαλισμούς περί «ιστορικών στιγμών», τις οποίες «γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ την ίδια ώρα μετά βίας έκρυβε τον πανικό του για τις ογκούμενες κοινωνικές αντιδράσεις, υποσχόμενος διορθωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και εξαντλητικό διάλογο στο φορολογικό, ώστε να κατευνάσει αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.
 
Δικαιολογώντας την αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι, μετά τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μίλησε για τους αρνητικούς συσχετισμούς που βρήκε στο διεθνές πεδίο. Δεν ένιωσε ωστόσο ούτε το παραμικρό να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι καμία από τις μεγάλες υποσχέσεις που έδινε πριν τις περσινές εκλογές δεν υλοποιήθηκε και γιατί η υπόσχεση περί κατάργησης των μνημονίων δεν έγινε πράξη. Ανερυθρίαστα δε και αγνοώντας επιδεικτικά τα όσα αντίθετα έλεγε πριν την περσινή εκλογική νίκη και τις κατηγορίες που απηύθυνε στους πολιτικούς του αντιπάλους, υποστήριξε ότι ο κίνδυνος του Grexit ήταν υπαρκτός και η κυβέρνησή του τον απέτρεψε, με τίμημα βέβαια την υπογραφή του μνημονίου.
 
Αντιλαμβανόμενος πλέον ότι η εποχή που «έπαιζε εν ου παικτοίς» στο πολιτικό σκηνικό πέρασε, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο αφού τον «χρέωσε» στα Βόρεια Προάστια και άφησε αιχμές για την καταγωγή του και το όνομά του, στη συνέχεια διευκρίνισε ότι δεν θα τον αντιμετωπίσει με βάση την οικογενειακή του προέλευση αλλά για τις ιδέες του.
 
Γνωρίζοντας το μούδιασμα και τα ερωτηματικά που υπάρχουν στον κόσμο της αριστεράς για τον ιστορικό συμβιβασμό που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κατευθύνει τη δυσθυμία και την αμηχανία προς τη γνωστή κατεύθυνση, που περίπου έχει μετατραπεί σε καραμέλα τους τελευταίους μνημονιακούς μήνες της κυβέρνησης: επιτέθηκε στα διαπλοκή, τα συμφέροντα, το παλιό κατεστημένο, ακόμη και τον τύπο και επιστρατεύοντας μία ασυνήθιστη ορολογία για την αριστερά, τον «κίτρινο τύπο», όπως είπε σε μία προσπάθεια να ακυρώσει και να υποβαθμίσει την κριτική που δέχεται εσχάτως η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η ομιλία του έβριθε από γενικόλογες απειλές και προειδοποιήσεις προς κάθε πολιτικό αντίπαλο και κάθε κριτική φωνή προς την κυβέρνησή. Εμφανίστηκε ως… τιμωρός, που τα βάζει με το διαφθαρμένο πολιτικό και άλλο κατεστημένο, αρνούμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν τους άλλους, όπως επιχειρούν να τον εμφανίσουν κάποιοι, όπως είπε.

Μάλιστα, προσπάθησε να απαντήσει για την επέλαση συγγενικών προσώπων σε θέσεις μετακλητών, επιστρατεύοντας το γνωστό «οι άλλοι έκαναν χειρότερα», ενώ εμμέσως πλην σαφώς δικαιολόγησε όσους καταλαμβάνουν θέσεις, όχι για την ικανότητά τους στη διαχείριση προβλημάτων, αλλά επειδή έχουν «αγωνιστική διαδρομή», είναι δηλαδή πιστά κομματικά στελέχη.  
 
Εντύπωση προκάλεσε και ο διχαστικός λόγος, που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, καθώς προσπάθησε να βάλει διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε όσους αντιδρούν στις κυβερνητικές πολιτικές και σπέρνοντας τη διχόνοια μεταξύ τους. Εμφάνισε ως αντίπαλους όσων ελεύθερων επαγγελματιών έχουν χαμηλές αμοιβές εκείνους που λαμβάνουν μεγαλύτερες, αντίπαλους των φτωχών αγροτών, εκείνους που εισπράττουν πιο πολλές κοινοτικές επιδοτήσεις! Ουσιαστικά κάλεσε τους πιο αδύναμους κάθε επαγγελματικής ομάδας να εγκαταλείψουν τους κοινωνικούς αγώνες, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι στα κυβερνητικά σχέδια αντιδρούν και κάποιοι πιο ευκατάστατοι συνάδελφοί τους!
 
Υποσχέσεις για διορθώσεις σε ασφαλιστικό
 
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε πως το δίλημμα είναι μεταρρύθμιση ή κατάρρευση τους συστήματος και σημείωσε ότι η κυβέρνησή του κάνει τα πάντα για να στηρίξει το ύψος των σημερινών συντάξεων., ενώ υποσχέθηκε ότι θα προβεί στις αναγκαίες διορθώσεις

«Επιλέγουμε να εξοικονομήσουμε τους απαραίτητους πόρους όχι με μείωση συντάξεων αλλά με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών», είπε και κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τη Νέα Δημοκρατία να ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ή προτιμά τη μείωση συντάξεων.

«Δεν θα βάλουμε στο ίδιο σακί τους μεγαλοδικηγόρους με τους νέους εργαζομένους και τα μπλοκάκια», πρόσθεσε.

Για τους αγρότες είπε ότι θέλει να κάνει έναν έντιμο και ειλικρινή διάλογο μαζί τους «διότι δεν γίνεται κάποιοι από αυτούς που έκαναν καμπάνια για το "ναι" στο δημοψήφισμα να εμφανίζονται τώρα ως επαναστάτες. Είμαστε έτοιμοι για ανοιχτό διάλογο».

«Για 2016 θα ισχύσει για τους αγρότες θα ισχύσει ότι ίσχυσε και το 2015 για τα φορολογικά ζητήματα», είπε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο γιατί θέλει να προστατέψει τα εισοδήματα των αγροτών και να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου.

«Εμείς αγωνιζόμαστε για τους μικρούς αγρότες, που παίρνουν λιγότερα από τα έξοδα τους, όχι αυτούς τους με τις υπέρογκες ενισχύσεις», πρόσθεσε.
 
Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη


Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως είναι θράσος να μιλάει την διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρχει μια αντιπολίτευση εποικοδομητική γιατί, σε αντίθετη περίπτωση «θα καούν στο ζέσταμα».

«Αυτοί που μας οδήγησαν εδώ, αυτοί που παραδόθηκαν αμαχητί σε όλες τις ορέξεις των δανειστών και τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Αφού φέσωσαν με 13 δισ ευρώ τα ασφαλιστικά ταμεία τώρα μας κουνάνε το δάκτυλο και μας κατηγορούν. Τους βλέπουμε σήμερα να προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο κατά της κυβέρνησης. Αλλά ή με τις κινητοποιήσεις θα είναι ή με το ΔΝΤ. Κύριες Μητσοτάκη δεν γίνεται να είστε και με τα μπλόκα και με τους δανειστές. Να μας πείτε ποια είναι η δική σας πρόταση για τους αγρότες», είπε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το δίλημμα είναι πλέον καθαρό και ταξικό, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί το λαό, ενώ η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τους πλούσιους. Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αρχηγός της ΝΔ επειδή τον ψήφισαν τα βόρεια προάστια.

Τον κατηγόρησε για τη θητεία του και τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, καταλογίζοντάς του ότι έκανε το ρουσφέτι επιστήμη. Ότι διόρισε δικούς του και κατά παράβαση των κανόνων γενικούς διευθυντές.

Τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη στάση του επί του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, λέγοντας ότι σηματοδοτεί μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε το Ποτάμι «μεταρρυθμιστικό εξαπτέρυγο» της ΝΔ και το κάλεσε επίσης να πάρει θέση.
 
Ανάμεσα στα άλλα ο πρωθυπουργός είπε στην ομιλία του:
 
- «Αναμετρηθήκαμε με την ιστορία, τολμήσαμε να πάρουμε στις πλάτες μας ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας, ευθύνες ιστορικές για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

- «Είμαστε περήφανοι που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες και φέραμε τη δημοκρατία ξανά στο προσκήνιο και που παρά τις δυσκολίες πατάμε γερά στο πόδια μας και δίνουμε τη μάχη να τελειώσουμε με το παλιό πολιτικό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής», τόνισε.

- «Η σπορά που ρίξαμε βρίσκει τώρα έδαφος και γονιμοποιείται», σημείωσε, τονίζοντας πως ήδη υπάρχει μια κυβέρνηση Αριστεράς στην Πορτογαλία και εξέφρασε την ελπίδα του να συμβεί σύντομα το ίδιο και στην Ισπανία.

- Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «αν είχαμε υποκύψει στις ανόητες φωνές ορισμένων να συγκρουστούμε τυφλά και να αγνοήσουμε τις παγίδες του Grexit, θα είχαμε δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και στους εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία και την Πορτογαλία».

- «Ακόμα και τώρα ορισμένοι αμετανόητοι παλεύουν ξανά να στήσουν σενάρια εκτροπής και μιλούν για την πτώση της κυβέρνησης», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

- «Δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας κι αγώνα σε ένα πληγωμένο λαό, είμαστε περήφανοι που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες με το κατεστημένο. Είμαστε περήφανοι που πατάμε γερά στα πόδια μας, δίνουμε τη μάχη να τελειώσουμε με όσα έφεραν την χώρα στο χείλος της καταστροφής», τόνισε.

- «Λένε πολλοί ότι κάναμε λάθος έναν χρόνο πριν που δεν αφήσαμε τον κ. Σαμαρά να βγάλει αυτό το φίδι από την τρύπα, αλλά λέμε ευτυχώς που δεν αφήσαμε τον Σαμαρά και πήραμε την ευθύνη», είπε στη συνέχεια και τόνισε πως ο κ. Σαμαράς ήταν δεσμευμένος πέρυσι αυτόν τον καιρό για πρωτογενή πλεονάσματα και να πάρει 20 δισ. επιπλέον μέτρα για το 2015 τι 2016 και το 2017.

- Αναφορικά με το τρίτο μνημόνιο, είπε ότι θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας «γιατί οι άλλοι έχουν ξεχάσει να το κάνουν», σημειώνοντας πως έχει δεσμευτεί να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα το κάνει.

- «Ο ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο, ο λαός θυμάται, και ξέρει ότι στο σπίτι του κρεμασμένου καλό είναι να μην μιλάμε για σχοινί και γνωρίζει ότι η δύσκολη συμφωνία αυτή για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου από την κρίση γιατί δεν προβλέπει τις απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και τη διαθεσιμότητα που είναι έργο ζωής του κ. Μητσοτάκη, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που το επόμενο διάστημα θα είναι η μάχη των μαχών για την κυβέρνηση της Αριστεράς», είπε.

- «Κλείνουμε ένα χρόνο δύσκολο, αλλά η Αριστερά δεν έχει έρθει για τα εύκολα, έχει έρθει για τα δύσκολα. Είμαστε εδώ για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά», ενώ αναφερόμενος και πάλι στον κ. Μητσοτάκη είπε πως δεν θα τον κατηγορήσει για τις ρίζες και την οικογένειά του, αλλά «θα τον πολεμάμε όμως, για τις ιδέες και τις πράξεις του».

- Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όπως τα κατάφερε η κυβέρνησή του μέχρι σήμερα, έτσι θα τα καταφέρει τελικά να βγάλει την χώρα από την κρίση και υπογράμμισε ότι μόλις περάσει η πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, «για να βαθύνουμε τη Δημοκρατία».

- «Αποκρυσταλλώνεται σε πολιτικό επίπεδο η ταξική αντιπαράθεση τα τελευταία χρόνια. Από τη μια η δεξιά του νεοφιλελεύθερου κ. Μητσοτάκη και από την άλλη η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία», είπε και τόνισε πως «ο ΣΫΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν θα γίνει μαι φωτοβολίδα της ιστορίας».

- Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θέλει ο λαός να βγαίνει στους δρόμους και να διαδηλώνει γιατί η κυβέρνησή του «δεν φοβάται το δρόμο».
 
- Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο και συνταγματική αναθεώρηση μετά την πρώτη αξιολόγηση.


Στιγμιότυπο από την πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ


Περιμένοντας να ξεκινήσει η ομιλία Τσίπρα


Φωτογραφία από το Tae Kwon Do 



Οι πρώτοι που έσπευσαν στο κλειστό στάδιο περίμεναν υπομονετικά 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr