Η κυβέρνηση με νόμο θα μοιράζει μόνη της τις τηλεοπτικές άδειες
Η κυβέρνηση με νόμο θα μοιράζει μόνη της τις τηλεοπτικές άδειες
Αν μέχρι την Πέμπτη δεν βρεθεί λύση στην συγκρότηση του ΕΣΡ- Αναταραχή απο τις αποκαλύψεις Τούρκου καναλάρχη ότι πήρεπράσινο φως από Τσίπρα για να αγοράσει κανάλι στην Ελλάδα - Βούτσης: Διατυπώθηκε η πρόταση, δεν υπάρχει όμως δέσμευση προς κανέναν
UPD:
34
ΣΧΟΛΙΑ
Αδιέξοδα ως προς την συγκρότηση του ΕΣΡ και ασάφειες για την επέλαση Τούρκων επιχειρηματιών στις ελληνικές τηλεοπτικές συχνότητες είχε η νέα διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Η συνεδρίαση επιβεβαίωσε το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο ζήτημα του τρόπου αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί η πρόταση για την στελέχωση του ΕΣΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα... ηνωμένα επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και κοινοβουλίου θα επιχειρήσουν και μια τρίτη, ύστατη προσπάθεια, την ερχόμενη Πέμπτη και εάν υπάρξει και πάλι αδυναμία εκλογής τότε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που θα του δίνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Βούτσης: Δεν διέψευσε το ενδιαφέρον, αλλά σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς κανέναν -ούτε Έλληνα ούτε Τούρκο»
Σύμφωνα με πληροφορίες τα... ηνωμένα επιτελεία Μεγάρου Μαξίμου και κοινοβουλίου θα επιχειρήσουν και μια τρίτη, ύστατη προσπάθεια, την ερχόμενη Πέμπτη και εάν υπάρξει και πάλι αδυναμία εκλογής τότε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά που θα του δίνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.
Βούτσης: Δεν διέψευσε το ενδιαφέρον, αλλά σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς κανέναν -ούτε Έλληνα ούτε Τούρκο»
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έσπευσε να καθησυχάσει την αντιπολίτευση, χωρίς ωστόσο να διαψεύσει, τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Τούρκο μεγαλοκαναλάρχη Ali Ilicali να δηλώνει πως έχει συμφωνήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αγορά τηλεοπτικής συχνότητας στη χώρα. «Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από την κυβέρνηση προς κανέναν. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση προς κανέναν, ούτε Έλληνα -όχι μόνο Τούρκο» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, που είπε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αδιαφανώς με επίδοξους καναλάρχες».
Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροή επιβεβαίωσε τις επαφές του έλληνα πρωθυπουργού με τον μεγαλοκαναλάρχη της γειτονικής χώρας σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας τον διαβεβαίωσε ότι για τις συχνότητες θα γίνει διεθνής διαγωνισμός με διαφανείς όρους. Παράλληλα, τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξένησαν δηλώσεις στενού συνεργάτη του τούρκου επιχειρηματία που σημείωσε ότι «Έχουμε δυο εναλλακτικές λύσεις, είτε θα αγοράσουμε κάποιο ελληνικό κανάλι, είτε θα αγοράσουμε μια νέα συχνότητα. Ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον οποίο είχαμε συνάντηση έδειξε θετικός σε αυτή την πρόθεσή μας και ο σκοπός μας είναι να λειτουργήσει μέχρι τον Οκτώβριο. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα ακουστεί στην Ελλάδα η φωνή της Τουρκίας».
Καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά η πρόταση για στελέχωση του ΕΣΡ
Αναφορικά με το ζήτημα του ΕΣΡ, η πρόταση του κ. Βούτση καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά.
Υπέρ της πρότασης για την στελέχωση του ΕΣΡ, που κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής, ψήφισαν 12 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), επτά καταψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων), ενώ δύο δήλωσαν «παρών» (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή). Από τη συνεδρίαση έλειπαν ο Β. Μεϊμαράκης (ΝΔ) και ο Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ). Υπενθυμίζεται πως η πρόταση του προέδρου έχει ως εξής: -Πρόεδρος του ΕΣΡ: Λαοκράτης Βάσσης (συγγραφέας και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς), -Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης (δημοσιογράφος) και -Μέλη: Βασίλης Καραποστόλης (καθηγητή επικοινωνίας και πολιτισμού), Γεώργιος Κόλλιας (Εθνική Τράπεζα με ειδικότητα τα οικονομικά των ΜΜΕ), Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια ΑΕΙ), Φανή Πετραλιά (δημοσιογράφος και γραμματέας μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ), Γιώργος Πλειός (καθηγητής ΜΜΕ του ΕΚΠΑ), Γιάννης Τζαννετάκος (δημοσιογράφος), υποψήφιος της ΝΔ για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς επί Κώστα Καραμανλή). Η Δήμητρα Παπαδοπούλου είναι η μόνη που έχει απομείνει από την προηγούμενη σύνθεση.
Έρχεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς προσανατολίζεται πλέον να καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή ρύθμιση, που θα αφαιρεί τη διαγωνιστική αρμοδιότητα από την ανεξάρτητη αρχή και θα την αναλαμβάνει ο ίδιος ή ένα διευρυμένο κυβερνητικό όργανο. Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε η κυβέρνηση θα ορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών συχνοτήτων που θα βγουν προς δημοπρασία, θα ορίζει την τιμή εκκίνησης και θα αξιολογεί τους φακέλους που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι καναλάρχες.
Αντιπολίτευση: Αντισυνταγματικές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης εξηγήθηκε ότι, από την στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να εκχωρήσει στο ΕΣΡ το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την αναδιάταξη του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, δεν πρόκειται να επιδείξει καμία συναίνεση, καθώς θεωρεί την όλη διαδικασία αντισυνταγματική. Ο κ. Νίκος Δένδιας (ΝΔ) επισήμανε ότι ο ορισμός του αριθμού των καναλιών που θα λειτουργούν αποτελεί «δέσμια συνταγματική αρμοδιότητα», που πρέπει να την έχει η Ανεξάρτητη Αρχή και όχι ο υπουργός. Ο ίδιος, δε, εξήγησε ότι η ΝΔ συμφωνεί με το ό,τι πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) για το ίδιο θέμα είπε: «Τι θα πείραζε αν αυτή η αρμοδιότητα αντι να περνάει από τον Παππά στη Βουλή έμενε στο ΕΣΡ; Έχετε τέσσερα κόμματα που σας λένε να σταματήσει αυτή η διαδικασία και να υιοθετηθεί μια άλλη που είναι πιο κοντά στον πυρήνα του Συντάγματος. Δεν καταλαβαίνουμε την επιμονή σας, γι' αυτό και δεν ψηφίζουμε». Ο κ. Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι) εξήγησε ότι «ο σκοπός ύπαρξης συμφωνίας από τα 4/5 είναι για να μην μπορεί η κυβέρνηση με νόμο να διαμορφώνει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», ενώ υποστήριξε ότι «ο αριθμός των αδειών δεν είναι πολιτικό ζήτημα».
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι η συζήτηση για τον αριθμό των καναλιών δεν συνδέεται με τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τεχνολογία αλλά με τις συνθήκες βιωσιμότητας που διαμορφώνει η οικονομική πραγματικότητα. Εκτός αυτών, ο πρόεδρος της Βουλής, που εμφανίζεται με αυξημένο ρόλο όχι μόνο στο ζήτημα της συγκρότησης του ΕΣΡ, αλλά και στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδιασμών για το νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παραδέχθηκε: «Είναι προφανές ότι δεν θα μείνουν κανάλια και εργαζόμενοι χωρίς την άδεια και την εργασία που έχουν σήμερα. Θα μπορούν να έχουν άλλη άδεια ψυχαγωγική ή να κάνουν συγχωνεύσεις. Αυτό το πεδίο ανοίγει. Και αυτό κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να το διακόψουν».
Η πρόταση του Ποταμιού
Να σημειωθεί ότι το Ποτάμι κατέθεσε τη δική του πρόταση για την στελέχωση του ΕΣΡ, συνοδευτικά βέβαια με τις θέσεις που έχει αναπτύξει αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία.
Τα ονόματα που πρότεινε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Χάρης Θεοχάρης, εκ μέρους του Ποταμιού, είναι:
Παπαδοπούλου Δήμητρα (πρώην μέλος ΕΣΡ)
Βάσσης Λαοκράτης (από πρόταση Βούτση)
Τζανεττάκος Ιωάννης (από πρόταση Βούτση)
Μήτρου Λίλιαν (από πρόταση Βούτση)
Διαμαντάκου Πόπη Δημοσιογράφος με ειδίκευση την τηλεόραση
Τσακίρης Κώστας Πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ
Παπαϊωάννου Αθανάσιος Νομικός, πρώην ΓΓ της Βουλής
Κουτσομύτης Κώστας Σκηνοθέτης
Σκαρπέλος Ιωάννης Καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ Παντείου
UPD:
34
ΣΧΟΛΙΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα