Η αλήθεια για την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας που επικαλείται η κυβέρνηση για τις 4 τηλεοπτικές άδειες

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σήμερα στα ΝΕΑ από τον Γιώργο Παπαχρήστο

Σε αποκαλύψεις σχετικά με την έκθεση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση και κατά τη συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να νομοθετήσει για τον διαγωνισμό που αφορά μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προχωρά στη στήλη του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» ο Γιώργος Παπαχρήστος.

Όπως προκύπτει επικεφαλής του Ινστιτούτου είναι η κυρία Μαρία Λουίζα Στάσι, η οποία ήταν ένθερμη οπαδός στην Ιταλία του Όχι για το ελληνικό δημοψήφισμα το περασμένο καλοκαίρι. Η δε έρευνα βασίστηκε στη μελέτη δύο Ελλήνων που «συνομίλησαν στην Αθήνα με ορισμένα από τα πιο επιφανή στελέχη της δημοσιογραφικής οικογένειας, τα οποία όλως τυχαίως τα περισσότερα εξ αυτών πρόσκεινται - σωστά σκεφτήκατε - στον ΣΥΡΙΖΑ».

Το επίμαχο κείμενο του Γιώργου Παπαχρήστου έχει ως εξής

«Απτόητη
Επειδή τίποτε δεν μένει κρυφό σε αυτή τη χώρα, ήταν θέμα (ολίγων) ημερών να αποκαλυφθεί ποιος είναι τελικά πίσω από αυτό το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας που γνωμάτευσε υπέρ των απόψεων του υπουργού Παππά 6η πρέπει να υπάρχουν στην Ελλάδα μόνο τέσσερα κανάλια, και οτιδήποτε άλλο υπάρχει πρέπει να καταστραφεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι επικεφαλής αυτού του (επιεικώς περίεργου) Ινστιτούτου, που ανακάλυψε ως άλλος... Κολόμβος ο περί ου ο λόγος Παππάς, είναι μια κυρία Μαρία Λουίζα Στάσι, καθόλου άσχετη με τα δικά μας. Αντιθέτως, τη βρήκα - γιατί την «έψαξα» χθες για ώρες στο Διαδίκτυο - πολύ σχετική και πολύ «μέσα» στα πράγματα. Διότι η κυρία έχει πρωτοστατήσει την περίοδο του θερινού δημοψηφίσματος υπέρ του Όχι (τότε δηλαδή που ο πρόεδρος Αλέξης προπαγάνδιζε το Όχι, αλλά μετά που κέρδισε το έκανε Ναι). Και είχε αναδειχθεί μάλιστα κορυφαία ακτιβίστρια υπέρ του Οχι καθώς είχε πρωταγωνιστήσει στη συλλογή υπογραφών στην Ιταλία. Επεισε, σου λέει, καμιά εκατοστή πανεπιστημιακές προσωπικότητες (96 για την ακρίβεια) να υπογράψουν το κείμενο που υποδείκνυε στους Έλληνες τι να ψηφίσουν «για το καλό τους» ...

Φυσικά την πάτησε και αυτή, όπως και οι υπόλοιποι 95, γιατί ο πρόεδρος Αλέξης είχε άλλα στο μυαλό - η εξουσία είναι γλυκιά ως γνωστόν, σιγά να μην την άφηνε επειδή «τρελάθηκαν» οι Ελληνες και ψήφισαν Οχι...

Η σινιόρα Μαρία Λουίζα, όμως, δεν έμεινε σε αυτό. Δεν την πτόησε δηλαδή η βαριά ήττα επί προσωπικού. Αντιθέτως, είπε να το κάνει ακόμη χειρότερο το πράγμα: πίστεψε τα όσα έλεγαν ο πρόεδρος Αλέξης, η κυρία Τασία και άλλα συμπαθή άτομα από τον μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των προσφύγων. Και κάθεται η φλογερή αγωνίστρια και φτιάχνει πύρινο κείμενο, το οποίο τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων στην Ευρώπη!

Τώρα να δω τι θα λέει, που με κάτι τέτοια κινδυνεύουμε να μας εξωπετάξουν από το Σένγκεν...

Αλυσίδες
Ποσώς οφείλω να δηλώσω, με ενδιαφέρει η ψυχική κατάσταση της κυρίας (μετά τις απανωτές απογοητεύσεις που εισπράττει από τις πολιτικές Τσίπρα) όπως και οι απόψεις της. Θα αφιερώσω λοιπόν λιγάκι από τον χώρο της σημερινής μου στήλης σε αυτή κάθε αυτήν την Εκθεση Φλωρεντίας, η οποία πραγματικά έχει ορισμένα αξιοσημείωτα στοιχεία.

Ψάχνοντας λοιπόν το πράγμα, διαπιστώνει κανείς ότι η έκθεση του Ινστιτούτου της κυρίας Στάσι στηρίχθηκε κατά βάση σε μια μελέτη δύο... Ελλήνων (χα!) υπό τον τίτλο «Media Policy and independent Journalism in Greece» («Πολιτική μέσων ενημέρωσης και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα»).

Η μελέτη αυτή η οποία παρουσιάστηκε την 1η Μαΐου 2015 συντάχθηκε από τους εξής δύο κυρίους: Πέτρο Ιωσηφίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και Δημήτριο Μπούκα ο οποίος είναι λέει doctor στη LSE, αλλά εγώ όσο και αν τον έψαξα δεν τον βρήκα. Μπορεί και να μου διέφυγε, δεν ξέρω.

Οι δυο κύριοι που συνέταξαν την περί ης ο λόγος μελέτη (στην οποία, θυμίζω για να μη χαθεί η... αλυσίδα του πράγματος, παραπέμπει η μελέτη της κυρίας Στάσι), πριν γράψουν όσα έγραψαν και τα οποία δεν θέλω να σχολιάσω - οι απόψεις τους είναι... - συνομίλησαν στην Αθήνα με ορισμένα από τα πιο επιφανή στελέχη της δημοσιογραφικής οικογένειας, τα οποία όλως τυχαίως τα περισσότερα εξ αυτών πρόσκεινται - σωστά σκεφτήκατε - στον ΣΥΡΙΖΑ. Από μια συγκυρία συμπτώσεων, φαντάζομαι.

Πώς μπορώ να υποθέσω κάτι άλλο, ανθολογώντας μεταξύ των ονομάτων διάφορους αστέρες της δημοσιογραφίας του μεγέθους του κυρίου Κ. Βαξεβάνη, του κυρίου Δ. Τρίμη, της κυρίας Α. Νταρζάνου της «Αυγής», της κυρίας Μαριλένας Κατσίμη της ΕΡΤ αλλά και ορισμένων δικηγόρων, όπως ας πούμε ενός κυρίου Α. Πετρίδη ο οποίος είναι νομικός σύμβουλος στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο;

Εννοείται ότι έχω όλο τον κατάλογο των συνομιλητών των συντακτών της μελέτης, αλλά δεν τον δημοσιεύω για λόγους καθαρά οικονομίας χώρου.

Δεν θα αναλώσω ολόκληρη τη στήλη δημοσιεύοντας τα ονόματα αυτών που συνομίλησαν με τους δύο καθηγητές για να συντάξουν εκείνοι τη μελέτη τους, πάνω στην οποία βάσισε τη δική της μελέτη η κυρία Μαρία Λουίζα Στάσι, της οποίας τη μελέτη πήρε εν συνεχεία ο υπουργός Παππάς και την πήγε στη Βουλή, για να τονίσει ότι, ιδού, πουλημένα καθάρματα της διαπλοκής, και η Ευρώπη συμφωνεί μαζί μου - τέσσερα κανάλια πρέπει να έχει η Ελλάδα ! .. Είπαμε... »
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr