Γιούνκερ: Όχι στο κλείσιμο των συνόρων - Το απόγευμα συνάντηση με Τσίπρα

Επιμένει η «συμμορία» των τεσσάρων χωρών, αντίθετοι Μέρκελ και Τούσκ - Το θεωρεί βέβαιο ο Καμμένος - Εκκρεμότητες το hotspot της Κω και το Κέντρο στα Διαβατά - «Κλειδί» η Τουρκία, θα επιμείνει η Αθήνα

Τριήμερο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα διαφανεί εάν υπάρχει διάθεση από τους ευρωπαίους εταίρους να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων
και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ή η ελληνική κυβέρνηση θα μείνει μόνη της σε αυτά τα δύο δραματικά μέτωπα και τις μεγάλες κρίσεις, είναι αυτό που ξεκινά σήμερα.

Ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει από σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και να δει τις προθέσεις, που υπάρχουν από την πλευρά της ευρωπαϊκής ένωσης στα δύο μείζονος σημασίας θέματα. Επιδιώκει έτσι να προετοιμαστεί για την σύνοδο κορυφής αύριο και μεθαύριο, στο περιθώριο της οποίας θα υπάρξει τριμερής συνάντηση του κ. Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ και τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και μία μίνι σύνοδος για το προσφυγικό, μεταξύ συνολικά 11 χωρών, που έχουν άμεση εμπλοκή με το ζήτημα.

Η Αθήνα θεωρεί κλειδί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού το ρόλο της Τουρκίας, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να πιέσουν την Άγκυρα ώστε η γειτονική χώρα να σταματήσει αποφασιστικά τις προσφυγικές ροές και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνονται στη συμφωνία της με την ΕΕ. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, επικαλούμενη και το γεγονός ότι κατά βάση έχει ανταποκριθεί στις τελευταίες απαιτήσεις των Eυρωπαίων για τα hot spot, θα ζητήσει να σταματήσει η συζήτηση που τροφοδοτούν ορισμένες χώρες περί κλεισίματος των συνόρων και απομόνωσης της Ελλάδας, με την έξοδο από τη Σένγκεν. Σημειωτέον ότι ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Τσέχο ομόλογό του Μπ. Σομπότκα, το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς η Πράγα περιλαμβάνεται στις δυνάμεις που ζητούν ουσιαστικά κλείσιμο των συνόρων.

Για τη διατύπωση και την ευτυχή κατάληξη των αιτημάτων της Αθήνας, η κυβέρνηση έχει ήδη τις υποστηρικτικές δηλώσεις που έκανε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μίλησε για την πρόθεση της ΕΕ για μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλλά και θετικά σχόλια για την ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής.

Πέρα από το προσφυγικό ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει και πάλι το θέμα της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, ζητώντας ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού και θα επικρίνει τους κύκλους εκείνους των δανειστών – κυρίως το ΔΝΤ – που ζητούν  την υλοποίηση μέτρων, που δεν περιλαμβάνονται στα συμφωνηθέντα. «Υλοποιούμε τη συμφωνία, κάντε και σεις το ίδιο» είναι το μήνυμα της Αθήνας, η οποία ευελπιστεί ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια, για παράταση της εκκρεμότητας με τόσα καυτά μέτωπα, όπως το προσφυγικό, να αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή.


Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Bild: Όχι στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων 

Λίγο πριν συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανοίγει τα χαρτιά του στη γερμανική εφημερίδα  "Bild", επισημαίνοντας πως τάσσεται κατά του κλεισίματος των ελληνικών συνόρων. Ο Γιούνκερ υπογράμμισε πως δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους. Επιπλέον, ξεκαθάρισε πως στόχος της Ευρώπης είναι η ασφάλεια των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΠΓΔΜ (την οποία αναφέρει ως "Μακεδονία") αλλά και η προστασία της συνθήκης Σένγκεν.

"Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο χωρών, αλλά θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε πιο στενά",  δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα "Bild". "Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζώνη της Σένγκεν και την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών, επεσήμανε. Επανέλαβε επίσης πως,   η λύση στο προσφυγικό θα έρθει μόνο μέσω των κοινών προσπαθειών, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν έπλεξε επίσης το εγκώμιο στην Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της στο μεταναστευτικό.

Αναφορικά με την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε ότι "όλοι συνδράμουν ώστε να βρεθεί μία δημιουργική και δίκαιη λύση, τόσο για τη Βρετανία, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. Χρειαζόμαστε τη Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε.", κατέληξε ο Γιούνκερ.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr