Μπροστά στον κίνδυνο απομόνωσης και κλεισίματος των συνόρων η Ελλάδα

Δραματικές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η πίεση από σειρά κρατών για αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και «φράχτες» στα βόρεια της χώρας μας - «Δεν θα αφήσουμε μόνη την Ελλάδα» διαβεβαιώνουν αμφίσημα ευρωπαίοι αξιωματούχοι

Απέναντι σε ένα πολύ βαρύ κλίμα και σε ομοβροντία επιθέσεων και πιέσεων για αναστολή της συνθήκης Σένγκεν
, με την επιβολή αυστηρών ελέγχων, «φρακτών» και κλεισίματος ουσιαστικά των βόρειων συνόρων μας, θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της
ΕΕ, που αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε χθες τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί συνολική και συντονισμένη συνεργασία των χωρών μελών της ΕΕ, καθώς επίσης και ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες. Ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα, καθώς και για την συνολική συνεισφορά της  στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού. Τον υποδέχθηκε μάλιστα με τη φράση «
κάνετε καλή δουλειά με την προσφυγική κρίση, συνεχίστε».

Κατά τη συνάντησή τους συμφώνησαν ότι κομβικό ρόλο στην αποτελεσματική αλλά και ανθρωπιστική διαχείριση των προσφυγικών ροών έχει η στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πάντως ότι «στο Συμβούλιο Κορυφής εκπροσωπούμε με υπερηφάνεια την Ευρώπη του ανθρωπισμού, που έσωσε ένα εκατομμύριο ζωές το 2015», όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter. Επισημαίνει επίσης ότι «εκπροσωπούμε την Ελλάδα που αγκαλιάζει τους κατατρεγμένους του πολέμου, εκπροσωπούμε τους νησιώτες που σώζουν παιδιά με αυταπάρνηση. Για αυτές τις αξίες συζητήσαμε απόψε (σσ χθες) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.Κ. Γιούνκερ και αυτές θα υπερασπιστούμε, αύριο και μεθαύριο, όταν θα συζητάμε στο Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό πρόβλημα».

Το tweet του Αλέξη Τσίπρα στα αγγλικά:


Παράλληλα, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλειε εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, αναφέροντας ότι «τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα». Πρόσθετε δε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β ή Γ. Υπάρχει μόνο μία στρατηγική για το προσφυγικό και αυτή είναι η συνεργασία με την Τουρκία, έτσι ώστε να λειτουργήσει το κοινό Σχέδιο Δράσης. O αποκλεισμός της Ελλάδας δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματά μας».

Πάντως το θέμα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, παραδεχόταν η ίδια πηγή. Όπως φαίνεται όντως θα υπάρξει σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο στρατόπεδα σχετικά με την προσφυγική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της από τους εταίρους: Οι μεν που υποστηρίζουν την αναστολή της Συνθήκης της Σένγκεν και την εισαγωγή πιο σκληρών ελέγχων στα σύνορα και οι δε που προσπαθούν να διατηρήσουν το ισχύον καθεστώς της ζώνης.

Η προσφυγική κρίση θα συζητηθεί το βράδυ της πρώτης ημέρας της Συνόδου, κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 ηγετών, όμως λόγω της αιματηρής επίθεσης στην Άγκυρα, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και έτσι ματαιώθηκε η μίνι προπαρασκευαστική σύνοδος 11 χωρών, που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 6 ώρα Ελλάδας με το βασικό θέμα, τη σύναψη, δηλαδή, συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή του Brexit.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr