Κυριάκος: Με ευρωπαϊκό διαβατήριο ανοίγματα στην κοινωνία

Ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες τις θέσεις του κόμματος για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει - Μετά την επιστροφή του ρίχνει το βάρος του στο συνέδριο που προκήρυξε για τις 22-24 Απριλίου, ενώ ξεκινά επαφές με τους πολίτες στους χώρους δουλειάς

Ευρωπαϊκή πιστοποίηση στην «άλλου τύπου αντιπολίτευση» που έχει χαράξει και εφαρμόζει στο σύντομο διάστημα που βρίσκεται στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν οι συνεργάτες του ότι έλαβε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη συμμετοχή του στη σύνοδο των ηγετών της Κεντροδεξιάς και από τις πολλές συναντήσεις που είχε στο περιθώριό της με το σύνολο της τυπικής και ουσιαστικής ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από τα αποτελέσματα των πυκνών και υψηλού επιπέδου επαφών που είχε ο κ. Μητσοτάκης στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αυτό καθώς επισημαίνουν ότι, παρότι κατά τον προγραμματισμό τους οι συναντήσεις που είχαν κλείσει είχαν χαρακτήρα γνωριμίας, εξελίχθηκαν σε μια «ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων που έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της
Ν.Δ. να αναπτύξει τις ξεκάθαρες απόψεις του για όλα τα θέματα και να εγκαινιάσει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους πιο δυνατούς παίκτες στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Από το περιβάλλον του υπογραμμίζουν ότι «χωρίς να δεχτεί ευθείες πιέσεις», κατέστησε προς όλους τους συνομιλητές του -ανάμεσα στους οποίους ήταν οι πρόεδροι της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και της Κομισιόν
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και Γιόζεφ Ντόουλ, αλλά κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ
- σαφείς τις θέσεις και τις προθέσεις του για την αντιπολιτευτική τακτική που είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει.

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πετατημένη προκατόχων μου υψώνοντας τους τόνους για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους, ούτε θα χρησιμοποιήσω διαφορετική φρασεολογία στο εξωτερικό από εκείνη που χρησιμοποιώ στο εσωτερικό», ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει, λένε από το περιβάλλον του. Μήνυμα που, όπως προσθέτουν, «το έκανε απολύτως κατανοητό» με τη στρατηγική που εξαρχής είχε χαράξει στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, το οποίο προέβαλε ως απτό παράδειγμα της βούλησής του ότι «δεν θα διστάσω να στηρίξω πολιτικές με τις οποίες συμφωνώ».

Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα του, εξήγησε -«με βάσιμα επιχειρήματα» κατά την έκφραση συνεργατών του- γιατί δεν είναι διατεθειμένος να παράσχει στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές για το Ασφαλιστικό. Οπως εξήγησε, η Ν.Δ. διαφωνεί επί της αρχής με το κυβερνητικό σχέδιο, καθώς «επιβάλλονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που δεν είναι δυνατόν να υπερψηφιστούν από την αξιωματική αντιπολίτευση», η οποία μάλιστα υπέβαλε τις δικές της προτάσεις.

Στις έμμεσες, εξάλλου, επισημάνσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση εφόσον δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, και ειδικά στις αναφορές της καγκελάριου Μέρκελ ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί ένα κυβερνητικό αδιέξοδο όπως εκείνο του καλοκαιριού του 2015», ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την επιχειρηματολογία του κατά της «διπλής πλειοψηφίας».

«Καμία χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται μέσω διπλών πλειοψηφιών, μιας για τα δύσκολα και μιας για τα εύκολα», είναι η άποψη του προέδρου της Ν.Δ., την οποία επανέλαβε στους Ευρωπαίους συνομιλητές του. Αποψη η οποία, κατά τους συνεργάτες του, συνάδει με τη θέση του ότι «αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. χάσει την πλειοψηφία ή αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει, τότε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, καταθέτει την εντολή, πάμε σε διερευνητικές εντολές και αν και τότε ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι αδύνατος, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος».

Στην επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη δεν διατυπώθηκε αντίλογος, εκτιμούν από το επιτελείο του, ενώ χαρακτηρίζουν «θετική» την αποτίμηση από τις επαφές, υποστηρίζοντας ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν απέναντί τους έναν σοβαρό συνομιλητή με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, που δεν είναι “του χεριού τους” για να του πουν τι θα κάνει ή τι δεν θα κάνει».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε το αποτύπωμά του στην πρώτη του παρουσία στη Σύνοδο του ΕΛΚ και μέσω της σύγκρουσης που είχε με τον Αυστριακό αντικαγκελάριο Ράινχολντ Μιτερλένερ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ως λύση για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές το κλείσιμο των συνόρων. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και ότι η μετακίνηση της οριογραμμής στα σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια «θα έχει συνέπειες στη φυσιογνωμία της Ε.Ε., πέρα από το ότι δεν θα αντιμετωπίσει το Προσφυγικό, αφού απλώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αναζητήσουν και θα βρουν άλλα σημεία για να εισέρχονται στην Ευρώπη».

Ταυτόχρονα, τόνισε την ανάγκη να εκπληρώσει η Ευρώπη τις υποχρεώσεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. «Δεν μπορεί ενώ στην Ελλάδα φτάνουν μερικές χιλιάδες ημερησίως, η Ευρώπη να έχει δεχτεί μέχρι τώρα μερικές εκατοντάδες άτομα», είπε, επισημαίνοντας και τον ρόλο-κλειδί που έχει στην ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών η Τουρκία.


«Αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία»
Με το βλέμμα και στις δημοσκοπήσεις, που η μία μετά την άλλη δείχνουν μεταστροφή της κοινής γνώμης και αναδεικνύουν τον ίδιο ως «καταλληλότερο του κ. Τσίπρα», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επιστρέφοντας από το ταξίδι στις Βρυξέλλες, ρίχνει όλο του το βάρος στην προετοιμασία του συνεδρίου της Ν.Δ. που προκήρυξε για το τριήμερο 22 έως 24 Απριλίου, σχεδιάζοντας ταυτοχρόνως γενναίο άνοιγμα σε κοινωνικές ομάδες και φορείς όπου το κόμμα του είχε ως τώρα περιορισμένη επικοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής του στα γραφεία της ΓΣΕΕ, που, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, «ο αριστερός κ. Τσίπρας δεν κάλεσε στο Μαξίμου, επιλέγοντας να συνομιλήσει μόνο με τους εργοδότες», ο κ. Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα προγραμματίζει, κατά πληροφορίες, «να έρθει σε επαφή με ανθρώπους στο πεδίο που δραστηριοποιούνται και εξελίσσεται η καθημερινότητά τους».

Στόχος του, όπως λένε συνεργάτες του, είναι «να δει και να ακούσει από πρώτο χέρι την αγωνία, τους προβληματισμούς, αλλά και τις προτάσεις εκείνων που βιώνουν καθημερινά την κρίση και τις συνέπειες της στη ζωή τους και στη ζωή των οικογενειών τους».

Οι επαφές που σχεδιάζει, εκτός από τον ισχυρό συμβολισμό, έχουν, κατά τους επιτελείς της Συγγρού, και ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει πολίτες στον χώρο εργασίας τους, σε γραφεία και καταστήματα». Κατά τον υπάρχοντα σχεδιασμό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. «θα τους επισκεφθεί στις υπηρεσίες όπου εργάζονται και επιτελούν έργο για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον, για να δει από κοντά και να αναδείξει τα αρνητικά αποτελέσματα κυβερνητικών χειρισμών σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Συνεργάτες του λένε ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει «αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία» ώστε να μιλήσει για την «ανάγκη να κατευθύνουν την πολιτική στη χώρα μας αξίες όπως η αλήθεια, η εντιμότητα, η αλληλεγγύη και η ευθύνη, που μπορούν και πρέπει να ενώσουν ανθρώπους και να υπερβούν ιδεολογικές διαφορές και εκλογικές επιλογές του παρελθόντος».



Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλάει στο θεμα
«Πρόγραμμα με νέες ιδέες και απαντήσεις από εμπειρογνώμονες»

«Η υπόθεση της σύνταξης του νέου προγράμματος της Ν.Δ. δεν είναι μια άσκηση πολιτικής επικοινωνίας, αλλά μια οργανωμένη προσπάθεια που θα απαντά στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, μακριά από κάθε δημαγωγική διάθεση», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είναι αρμόδιος για το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ο κ. Χατζηδάκης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για εμπειρογνώμονες που θα συμμετάσχουν στην εκπόνηση των προγραμματικών θέσεων, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να καταδειχθεί ότι «η Ν.Δ. δεν είναι ένα κόμμα κλεισμένο στον εαυτό του για να ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια, αλλά ανοίγεται στην κοινωνία, ψάχνει και δεν φοβάται το καινούριο».

- Τι σηματοδοτεί η προκήρυξη που κάνατε για εμπειρογνώμονες που δεν είναι στελέχη της Ν.Δ.;
Το άνοιγμα της Ν.Δ. στο Πανεπιστήμιο, στην Αγορά και την Κοινωνία των Πολιτών. Αναζητούμε αξιόλογους Ελληνες πέρα από τα κομματικά στελέχη των οποίων η συνεισφορά θα είναι ούτως ή άλλως πολύ χρήσιμη, επιστήμονες και πετυχημένους επαγγελματίες που θεωρούνται ειδικοί στο αντικείμενό τους και μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις και τις ιδέες στους στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού μας προγράμματος.

Παράλληλα, η κίνηση αυτή δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία θέλουμε να προσεγγίσουμε το νέο πρόγραμμά μας. Μακριά από μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες, θέλουμε να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο, που θα μεταφέρει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές στη χώρα μας και θα δίνει στους Ελληνες την ελπίδα της αλήθειας.



Εμπειρογνώμονες
- Και τι ακριβώς θα κάνουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα;
Οι εμπειρογνώμονες που θα επιλεγούν θα ενταχθούν σε θεματικές ομάδες για να επεξεργαστούν συγκεκριμένες ενότητες του προγράμματος. Θα συμμετάσχουν δηλαδή στην εκπόνηση των προγραμματικών θέσεων. Η προστιθέμενη αξία της παρουσίας τους σχετίζεται με νέες ιδέες που μπορεί να φέρουν και συγκεκριμένες προτάσεις που μπορεί να καταθέσουν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.
 
- Τι απαντάτε στις επισημάνσεις ότι ακολουθείτε διαδικασίες που παραπέμπουν στη λειτουργία «επιχειρήσεων» και όχι κομμάτων;
Εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να λειτουργήσουμε ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Ενα κόμμα που δεν είναι κλεισμένο στον εαυτό του για να ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια, αλλά ανοίγεται στην κοινωνία, ψάχνει και δεν φοβάται το καινούριο. Η κατάρτιση ενός προγράμματος είναι μια διαδικασία διαβούλευσης και σύνθεσης. Θα συζητήσουμε με όλους εκείνους που έχουν να μας πουν κάτι. Προφανώς σημαντικό ρόλο και λόγο έχουν τα κομματικά στελέχη, ασφαλώς θα διαβουλευτούμε με τους φορείς -κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, επαγγελματικές ομάδες κ.λπ.-, αλλά λόγο θα έχουν και οι ειδικοί, οι εμπειρογνώμονες που διαθέτουν πιο εξειδικευμένη γνώση στα θέματα.

- Σε ποια φάση βρίσκεται η σύνταξη του κυβερνητικού προγράμματος;
Μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Στεργίου ως γραμματέα Προγράμματος, προχωρήσαμε στις πρώτες ενέργειες για την οργάνωση της γραμματείας. Μία από τις πρώτες κινήσεις που κάναμε είναι η ανοιχτή πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες. Με το υπάρχον δυναμικό εξετάζουμε ήδη όλες τις υπάρχουσες μελέτες (McKinsey, ΙΟΒΕ κ.λπ.), αλλά, φυσικά, και τις παλαιότερες προγραμματικές θέσεις του κόμματος.



Απαντήσεις στα προβλήματα
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κινήσεις που θα δείχνουν ότι η υπόθεση της σύνταξης του νέου προγράμματος της Ν.Δ. δεν είναι μια άσκηση πολιτικής επικοινωνίας, αλλά μια οργανωμένη προσπάθεια που θα απαντά στα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, μακριά από κάθε δημαγωγική διάθεση.

- Ετοιμάζετε ένα λεπτομερές κείμενο επί όλων των ζητημάτων ή ευσύνοπτες γενικές προγραμματικές αρχές;
Δεν θέλουμε να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα-εγκυκλοπαίδεια για να παραστήσουμε τους σοφούς, αλλά ούτε να μοιράσουμε καθρεφτάκια εντυπωσιασμού. Πρόθεσή μου είναι να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο, που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα του σήμερα, αλλά και να περιγράφει την Ελλάδα που θέλουμε στη μετά μνημόνιο εποχή. Ενα πρόγραμμα όπου κάθε πολίτης θα βλέπει ξεκάθαρα μέσα απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν. Προσέξτε όμως! Απαντήσεις, όχι θαύματα! Οι θαυματοποιοί είναι στην άλλη πλευρά, εμείς δεν είμαστε.

- Θα είναι έτοιμο ως το συνέδριο του Απριλίου;
Το νέο πρόγραμμά μας θα πρέπει να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα αναπροσαρμόζουμε αντίστοιχα την τακτική μας. Προσπαθούμε να τρέξουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα, χωρίς να παραγνωρίζουμε, φυσικά, την ανάγκη για αξιόπιστες προτάσεις.

- Δεν φοβάστε μήπως σας προλάβουν οι εξελίξεις και προκηρυχθούν εκλογές από τον κ. Τσίπρα;
Το σενάρια των εκλογών διακινήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη και ασφαλώς είμαστε υποχρεωμένοι να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Αυτός, βέβαια, που κατά βάση πρέπει να φοβάται για τις εξελίξεις είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πληρώσει για τις δημαγωγικές προεκλογικές υποσχέσεις και τον μετεκλογικό ερασιτεχνισμό της κυβέρνησής του.



Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Ο Ιανουάριος ήταν το σημείο καμπής. Το Ασφαλιστικό, το Αγροτικό, η εκλογή Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ν.Δ. Αποτυπώνεται αυτή η αλλαγή και στις δημοσκοπήσεις.
Χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και μπορεί να κάνουν σπασμωδικές κινήσεις. Το ζήτημα, λοιπόν, για μας είναι πώς θα περιορίσουμε τη ζημιά για την Ελλάδα. Πώς δεν θα γίνουμε δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ Νο 2. Πώς θα είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και έτοιμοι να δράσουμε το ταχύτερο δυνατόν. Θέλουμε να εκφράσουμε την ελπίδα, αλλά την ελπίδα της αλήθειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr