Ποτάμι: Το σχέδιο -«και μαζί και μόνοι»- που βάζει μπροστά ο Σταύρος Θεοδωράκης

Ο επικεφαλής Ποταμιού θα επιμείνει στην πρότασή του να σχηματιστεί το «Κοινοβούλιο του Κέντρου», χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η αυτόνομη πορεία του Κινήματος και ο ενιαίος χαρακτήρας. Γιατί «πέταξε το γάντι» στον Χάρη Θεοχάρη

Με «λυμένα τα χέρια», έπειτα από την επιβεβαίωση της ηγεσίας του από το συντριπτικό ποσοστό 88,16%, το οποίο του έδωσαν τα μέλη του 2ου Συνεδρίου του Κινήματος του, ο Σταύρος Θεοδωράκης
προχωράει στους επόμενους σχεδιασμούς του που είναι από τη μια να περιφρουρήσει την αυτόνομη πορεία και τον ενιαίο χαρακτήρα και από την άλλη να συμβάλει στις διαδικασίες για τη συμπόρευση των δυνάμεων που κινούνται στον χώρο του Κέντρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου, την Παρασκευή, ο κ. Θεοδωράκης παρουσίασε ενώπιον των εκατοντάδων στελεχών του που βρέθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, την πρότασή του για «το Κοινοβούλιο του Κέντρου» ως ένα νέο φορέα που να λειτουργήσει ως πρόπλασμα για να εγκαινιαστεί ο απαιτούμενος διάλογος που πρέπει να προηγηθεί προτού να ληφθούν αποφάσεις για κοινή πορεία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων του κεντρώου χώρου.

Στην καταληκτική του ομιλία, με την οποία έκλεισαν την Κυριακής οι τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου, ο επανεκλεγείς επικεφαλής του
Ποταμιού έδωσε έμφαση στην πολιτική αυτονομία και στις αμφισβητήσεις που ήγειρε μια μικρή ομάδα στελεχών με προεξάρχοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χάρη Θεοχάρη,
ο οποίος είχε μιλήσει για «τρία Ποτάμια» και είχε ασκήσει κριτική στον κ. Θεοδωράκη αποδίδοντας του την ευθύνη για τη δημοσκοπική υποχώρηση.

Η αντιπαράθεση με τον Θεοχάρη


«Ας πάψουν να τρέμουν τα γόνατα ορισμένων μπροστά στα δύσκολα. Δεν υπάρχουν τρία ποτάμια. Υπάρχει ένα Ποτάμι και ή είσαι ή δεν είσαι», ήταν η αιχμηρή απάντηση του επικεφαλής του Ποταμιού. «Δεν μπορείς να απολαμβάνεις τα προνόμια του "είσαι" και τη δημοσιότητα του "δεν είσαι"», συμπλήρωσε «πετώντας το γάντι» στον κ. Θεοχάρη, ο οποίος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών της Σεβαστουπόλεως, «πολύ δύσκολα θα παραμείνει στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, από τη στιγμή που αποφάσισε να ηγηθεί της μικρής έστω εσωκομματικής αντιπολίτευσης».

«Όποιος θέλει να αρχίσει κάτι από την αρχή καλοδεχούμενος και σύμμαχος μας, γιατί εμείς όπως έχουμε πει είμαστε μόνο η μαγιά του καινούργιου», συνέχισε στην ομιλία του ο κ. Θεοδωράκης. «Ας έρθουν λοιπόν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο ποτάμι να το κάνουν και θα τους υποδεχτούμε ως συμμάχους». 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επέλεξε, όπως είπε, να μην απαντήσει σε όλα όσα ακούστηκαν από το βήμα του Συνεδρίου «γιατί με ενδιαφέρει πάνω απ' όλα η ενότητα του κινήματος». Ενθαρρυμένος, ωστόσο και το γεγονός ότι οι περισσότεροι σύνεδροι που πήραν το λόγο είχαν ταχθεί στο πλευρό του, ενώ αρκετοί αποδοκίμασαν τις διαφοροποιήσεις των βουλευτών, τόνισε: «Αυτό το κόμμα δεν είναι ούτε του Σταύρου, ούτε των βουλευτών. Αυτό το κόμμα είναι των εθελοντών. Είναι των συνδημιουργών και θα το καταλάβουν όλοι στην πράξη από τις πρώτες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Αξιολόγησης Στελεχών αλλά και της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων».

Τα δύο τελευταία είναι νέα κομματικά όργανα που εξελέγησαν όλο το Συνέδριο του Ποταμιού σε ψηφοφορίες που έγιναν ηλεκτρονικά. Με τον ίδιο τρόπο έγινε και η ψηφοφορία για τον επικεφαλής, στην οποία ο κ. Θεοδωράκης έλαβε 715 ψήφους (88,16%) ενώ ο ανθυποψήφιός του Παύλος Ελευθεριάδης συγκέντρωσε 96 ψήφους (11,84%) και υπήρξαν και 20 λευκά.
Στο επιτελείο του Ποταμιού μιλούν για «απολύτως επιτυχημένο Συνέδριο», επικαλούμενοι τόσο τον πλούσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ των συνέδρων όσο και τις σημαντικές παρουσίες προσκεκλημένων από την Ευρώπη, όπως οι Γκι Φέρχοφσταντ και Τζιάνι Πιτέλα, αλλά και από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. Ενώ ξεχωριστή εντύπωση έκαναν οι χαιρετισμοί που απηύθηναν  οι πρόεδροι της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου.   
Τα ραντεβού της διαπλοκής


Στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις για τα μυστικά ραντεβού του κ. Τσίπρα με μεγάλο εκδότη λέγοντας: «Δεν μπορώ όμως παρά ν’ αναφερθώ σ’ ένα ζήτημα που προέκυψε σήμερα με κάποια δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα που κατηγορούσαν το Ποτάμι για διαπλοκή, παρακαλούσαν σε συνεχή μυστικά ραντεβού για λίγα ψίχουλα διαπλοκής. Τι δεν κατάλαβε ο κ. Τσίπρας στο πρώτο μυστικό του ραντεβού κι έκανε δεύτερο μυστικό ραντεβού; Τι δεν κατάλαβε στο δεύτερο ραντεβού κι έκανε και τρίτο ραντεβού; Τι δεν κατάλαβε στο τρίτο ραντεβού κι έβαλε ένα φίλο του να πάει σ’ ένα σπίτι και να κάνει ένα τέταρτο μυστικό ραντεβού; Προσέξτε πόσο υποκριτές, πόσο ψεύτες, πόσο ανάλγητοι. Την ίδια ώρα που τα φερέφωνα τους, τα καλοπληρωμένα φερέφωνα στα social media και τα μαύρα κουτιά τους, έριχναν λάσπη στο Ποτάμι, το οποίο ό,τι κάνει το κάνει δημοσίως και δε μετέχει, δε μετείχε και δε θα μετάσχει σε μυστικά βραδινά ραντεβού».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr