Σόιμπλε: Η Γερμανία είναι ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας στην Ευρώπη

Σόιμπλε: Η Γερμανία είναι ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας στην Ευρώπη

Είπε πως αν η Γερμανία έκλεινε τα σύνορά της η Ελλάδα εντός 48 ωρών θα ήταν ένα αποτυχημένο κράτος

Σόιμπλε: Η Γερμανία είναι ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας στην Ευρώπη
Η φιλία της Γερμανίας αφορά κατά κύριο λόγο στην προσφυγική κρίση
και όχι στην κρίση χρέους.

Κλείσιμο
Πιθανώς κανείς να μην περίμενε ποτέ ότι θα ακούσει αυτή τη δήλωση, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
όντως το υπογράμμισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του London School of Economics.

«Ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας
, αναφορικά με την προσφυγική κρίση, σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Γερμανία»,είπε ο κ. Σόιμπλε, με δεδομένο ότι το Βερολίνο στηρίζει την Αθήνα, τάσσεται υπέρ μίας κοινής ευρωπαϊκής λύσης για το όλο ζήτημα και βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση προκειμένου να στηρίξει τη χώρα μας.

Αυτά, όμως, αφορούν στο προσφυγικό πρόβλημα και όχι στην οικονομία. Σε αυτήν ο κ. Σόιμπλε παραμένει πιστός στον γερμανικό ορθολογισμό, παρά το γεγονός ότι απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει «μαλακώσει» έναντι της Ελλάδας, όπως σημειώνουν κάποια ΜΜΕ, φάνηκε να συμφωνεί, τουλάχιστον εάν κρίνει κάποιος από το συγκαταβατικό του ύφος.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, όπως πάντα πίστευε ο ίδιος αλλά και η Γερμανία -αν και αρκετοί μάλλον θυμούνται διαφορετικά- αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να σεβαστεί αυτά στα οποία συμφώνησε το καλοκαίρι με τους εταίρους της.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της Ευρώπης στην κρίση, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ευρώπη κινείται, αν και πολύ αργά, συχνά σχεδόν βαρετά, και προέβλεψε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Δευτέρας θα υπάρξει κάποια κίνηση. Αναφέρθηκε δε, σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από πέντε εβδομάδες: «Του είπα ότι αν η Γερμανία αποφάσιζε αυτό που ζητούν πολλοί από τους πολίτες μας και πολλοί από τους γείτονές μας, δύο μέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα "αποτυχημένο κράτος" (failed state) -δεν θα το κάνουμε. Όχι μόνο για την Ελλάδα, συνέχισε, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις αξίες της». 

«Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους που μπορούμε», υπογράμμισε και ζήτησε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στην Συρία, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι η χώρα του έχει διαθέσει το 50% του ποσού που χρειαζόταν για αυτό ο ΟΗΕ. 

«Ως υπουργός Οικονομικών -ως ανόητος, όπως μπορεί να φαντάζεστε- είπα εδώ και μήνες στην κυρία Μέρκελ: Ό,τι χρειαστείς για την χρηματοδότηση περιοχών προκειμένου να μην αναγκαστούν τόσοι πολλοί άνθρωποι να έρθουν στην Ευρώπη, καν' το. Πάντα θα το στηρίζω αυτό», κατέληξε.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Σόιμπλε στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης